Sprzęt do pieczenia to kompletny zestaw narzędzi i przyborów do pieczenia, które są niezbędne do upieczenia wspaniałego ciasta. Pieczenie nie musi być skomplikowanym zadaniem, wiem, prawda? Mimo to gadżety do pieczenia ciast sprawiają, że proces ten staje się prostszy i o wiele przyjemniejszy.
Sprzęt do pieczenia ciast dla początkujących
1. Miski do mieszania
Po pierwsze, potrzebujesz misek o różnych kształtach i rozmiarach do mieszania suchych i mokrych składników. Do wyboru jest wiele wariantów, ale najlepiej wybrać te wykonane ze stali nierdzewnej. Są one lekkie, nie wchłaniają zapachów z poprzednich wypieków i nie odpryskują.
2. Waga
Perfekcyjne odmierzanie proporcji to sekret idealnie upieczonego ciasta. Do tego potrzebna jest waga. Aby uzyskać lekkie i gąbczaste ciasto, musisz użyć dokładnej ilości składników. Aby uniknąć zgadywania, użyj dobrej jakości wagi kuchennej. Możesz kupić dowolną wagę, zarówno cyfrową, jak i analogową. Wyjaśniając, waga cyfrowa umożliwia dokładne odmierzenie nawet niewielkich ilości składników, natomiast waga mechaniczna jest niedroga i prosta w obsłudze.
3. Trzepaczka
Trzepaczka to przyrząd, którego można używać do mieszania składników w celu nadania im gładkiej konsystencji poprzez wprowadzenie powietrza do mieszanki. Prawie wszystkie trzepaczki składają się z długiej, wąskiej rączki z szeregiem drucianych pętli połączonych na końcu. Druty są zazwyczaj metalowe, ale niektóre są plastikowe, aby można je było używać z nieprzywierającymi naczyniami kuchennymi.
4. Mikser ręczny
Bez względu na to, czy ubijasz śmietanę, ubijasz jajka czy kremówkę z masłem i cukrem, mikser ręczny pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Oczywiście jest on tańszy i mniejszy niż mikser stojący. Jeśli masz ograniczony budżet lub brakuje Ci miejsca, możesz spokojnie zdecydować się na to rozwiązanie. Co więcej, dzięki niemu Twoja ręka będzie mogła się trochę zrelaksować.
5. Sito
Niektórzy nie rozumieją, jak ważne jest używanie sitka, więc je pomijają. A przecież pozwala ono na delikatne przesianie składników. Dlatego warto mieć je w swojej kuchni.
6. Wałek do ciasta
Jak można zrobić ciasto, nie mając czegoś do jego wałkowania? Do ciast i tart bezsprzecznie będziesz potrzebować dobrej jakości wałka, który sprawi, że ciasto będzie cienkie i równe — coś, czego nie osiągniesz, używając pustej szklanki lub butelki.
7. Silikonowa mata do pieczenia
Najlepszym sposobem na uniknięcie przyklejania się babeczek do patelni jest silikonowa mata do pieczenia. Dzięki niej patelnia pozostanie ładna i nienaruszona, a także ułatwisz sobie sprzątanie! Możesz jednak użyć również papieru pergaminowego.
8. Szpatułka
Podczas pieczenia ciasta zawsze chcemy wyjąć całą masę z miski, prawda? Warto mieć gumową szpatułkę, która rozetrze zakamarki miski. Co więcej, podczas pieczenia, gumowa łopatka może dotrzeć tam, gdzie drewniana łyżka nawet nie zdoła. Można jej też użyć do wygładzania lukru na cieście.
Wszystkie z wyżej wymienionych produktów znajdziesz w profesjonalnym sklepie z akcesoriami kuchennymi — Recucina – https://recucina.pl/.