Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania przestrzennego terenu otoczenia Stadionu Narodowego w Warszawie
II nagroda

<<< powrót
  • Kanon Grzegorz Chojnacki
  • Centrala – grupa projektowa
Skład zespołu:
  • Pracownia Kanon  
  • arch. Grzegorz Chojnacki  
  •  
  • Centrala – grupa projektowa  
  • arch. Krzysztof Banaszewski  
  • arch. Małgorzata Kuciewicz  
  • arch. Krzysztof Rytel  
  • arch. Jakub Szczęsny  
  •  
  • współpraca:  
  • Zygmunt Fit  
  • Anna Maria Kowalska  
  • Borys Lewandowski  
  • Peter Richards 
Kompozycja
Kontynuacja dwóch sąsiednich struktur: miejskiej w północnej części terenu i parkowej w części południowej.

Struktura miejska
Szerokie pasaże piesze z basenami, pomiędzy którymi rozmieszczono budynki nawiązujące do planowanej zabudowy pirsów Portu Praskiego, stanowią przedłużenie jego geometrii w kierunku Jeziorka Kamionkowskiego. Bariera linii średnicowej zostaje pokonanie poprzez zaplanowany nowy przystanek Warszawa – Stadion, którego perony uniesione są ponad szerokimi otwarciami projektowanych pasaży (możliwe do realizacji po roku 2012).

Struktura parkowa
Przedpola stadionu - błonia w formie interpretacji kompozycji parku obwodnicowego, tworzą spójny z Parkiem Skaryszewskim zespół zieleni będący w sąsiedztwie Wisły. Kompozycja ogniskuje się wokół 3 rdzeni: stadionu, hali widowiskowej i obiektu możliwego do realizacji poza terenem opracowania.

Przenikanie
Hala widowiskowa, jako styk między obiema strukturami otwiera się w stronę terenów targowych wysoką elewacją, pozostając ukrytą pod ziemią od strony parku. Nachylony w kierunku południowym dach hali, dostępny publicznie służy rekreacji oraz imprezom plenerowym.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl