Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej na budowę nowego obiektu Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach
III nagroda

<<< powrót
  • M.O.C. Architekci
Skład zespołu:

KONCEPCJA NOWEGO OBIEKTU DYDAKTYCZNEGO AKADEMII MUZYCZNEJ

Projektowany budynek ma formę prostopadłościanu ustawionego równolegle względem ulicy Wojewódzkiej i historycznego gmachu uczelni. Obiekt kontynuuje strukturę urbanistyczną kampusu zamykając założenie od północy. Strefę wejściową wraz z szerokim placem wykreowano w południowo-zachodnim narożniku budynku, w zwieńczeniu osi ulicy Zacisze – zdaniem autorów pozwoli to na domknięcie wnętrza urbanistycznego, które faktycznie pełni dziś rolę strefy przedwejściowej dla trzech gmachów uczelni. Tym samym ulica Zacisze kompozycyjnie stałaby się wewnętrznym traktem kampusu, łączącym wszystkie obiekty dydaktyczne.

Koncepcja zakłada monolityczną bryłę budynku, rozrzeźbioną kilkoma otworami i wnękami wpuszczającymi światło do środka. Z założenia jest to obiekt otwierający się na wewnętrzne patia i zorganizowany wokół nich. Jednocześnie posiada rzadko perforowaną, grubą skorupę zewnętrzną izolującą od negatywnych czynników komunikacyjnych (hałas i drgania dochodzące z ulicy i linii kolejowej). Stąd też powściągliwa forma budynku i oszczędne w środkach fasady. Tym sposobem obiekt formalnie stanowi przeciwwagę dla historycznego, bogatego w detal architektoniczny głównego gmachu Akademii.

Z zaakcentowanego w parterze budynku podcienia dostajemy się do przestrzeni holu wejściowego i foyer. Strefa ta, jako jedyna w obiekcie ma umożliwiać przenikanie się wnętrza budynku z przestrzenią ulicy, stąd tez szerokie przeszklenia zapewniające kontakt wizualny z otoczeniem. Hol wejściowy poprzedza salę audiowizualną, będącą najważniejszym pomieszczeniem w budynku. Zaprojektowana została w formie sali koncertowej typu shoebox, odseparowanej akustycznie podwójnymi ścianami, podłogą i stropem. Pomieszczenia dydaktyczne – sale indywidualnych i grupowych ćwiczeń muzycznych i tanecznych rozlokowano na wyższych piętrach.

Elewację projektuje się jako warstwową wentylowaną, izolowaną termicznie wełną mineralną. Materiałem wykończeniowym dla fasad są szkliwione kształtki terakotowe montowane na systemowej podkonstrukcji. Ze względu na kontekst otoczenia zdecydowano o wyborze wyrobów ceramicznych jako naturalnie komponujących się z estetyką kampusu Akademii Muzycznej.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl