Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej przebudowy trzech kamienic na cele mieszkaniowe w Katowicach
Wyróżnienie

<<< powrót
  • DNA Architekci
Skład zespołu:

TOMORROW, czyli JUTRO mówi napis na elewacji jednego z budynków objętych opracowaniem. Mimo przeprowadzonej z sukcesem rewitalizacji ulicy Mariackiej, w jej ciągu dalej znajdują się pustostany, jakby czekały na swoją kolej która nadejdzie dopiero jutro.

Obszar opracowania obejmuje trzy ostatnie kamienice przy samym kościele Mariackim, dlatego ważne jest aby projekt wpisał się w istniejący krajobraz i nie przytłoczył wieży kościoła. To w końcu ona ma być punktem centralnym osi założenia, a reszta ma stanowić współgrające tło nie odciągające od niej całkowitej uwagi. W założeniach konkursu poruszona jest kwestia, przed którą stają obecnie wszyscy architekci na świecie - odtwarzanie historycznej architektury. Według założeń, fasady kamienic na ulicy Mariackiej powinny zostać odtworzone w nawiązaniu do dokumentacji archiwalnej, w której przedstawione są przepiękne secesyjne elewacje. Czy takie założenie nie jest jednak krokiem wstecz i nie stoi ono w sprzeczności z hasłem JUTRA? Żyjemy bowiem w czasach współczesnych, w związku z czym powinniśmy projektować architekturę współczesną albo architekturę przyszłości, czyli ARCHITEKTURĘ JUTRA.

Dlatego głównym elementem naszego projektu jest interaktywny ekran, umieszczony przed elewacją frontową którego jedną z opcji będzie wyświetlanie historycznej fasady. Jego delikatna, gładka forma nie będzie konkurować z lokalizacją w jakiej się znajduje, a jego podwyższenie wyrówna skrzywienie osi ulicy Mariackiej wywołanej przez wyższy budynek znajdujący się po przeciwnej stronie deptaka.
Założenia dopuszczają przebudowę budynków zlokalizowanych bezpośrednio przy ulicy Mariackiej oraz rozbiórkę obiektów znajdujących się w podwórzach. Dlatego nowa zabudowa znajdująca się we wnętrzu obejmuje zmianę elewacji budynków istniejących od strony północnej. Układ galeriowy idealnie wpisuje się w sytuację dzięki usytuowaniu względem kierunków świata. Całe budynki spięte są jedną konstrukcją utrzymującą galerię, ale również ekran znajdujący się od strony południowej. Dzięki temu fasady frontowe budynków istniejących pozostaną nienaruszone, spełniając w ten sposób wymóg konserwatora zabytków.

Problemem tak zwartej zabudowy mieszkalnej w kamienicach, zlokalizowanych w samym centrum miasta jest brak przestrzeni wspólnych oraz terenów zielonych. Podwórka obecnie stanowią raczej miejsca składowania oraz parkowania przez co nie pełnią one w ogóle funkcji do której powinny być stworzone. Projekt obejmuje więc podniesienie podwórka ponad poziom terenu, tworząc pod nim integracyjną przestrzeń możliwą do wykorzystania przez mieszkańców jako miejsce spotkań. Drugim miejscem integracyjnym będzie bezpieczne, zielone i czyste podwórko. Wyniesienie go ponad poziom terenu odizoluje je od intruzów oraz sprawi, że nie będzie skazane na szybką dewastację. Zabezpieczy to również zieleń przed ewentualnym zagracaniem podwórek - znajdując się na lekkim podwyższeniu terenu oraz będąc wydzieloną przestrzenią przeznaczoną tylko i wyłącznie dla mieszkańców

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl