Konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji budynku mieszkalnego, wielorodzinnego przy ul. Cyrulików w Warszawie
I nagroda

<<< powrót
  • Damian Florczykiewicz
Skład zespołu:
  • Damian Florczykiewicz,  
  • Mateusz Mindziak  
  •  
  •  
  • Wizualizacje:http://b-yard.pl 

SYTUACJA
Działka zlokalizowana jest w starej części dzielnicy Rembertów. Otoczona jest nieregularną zabudową o zróżnicowanych wysokościach wahających się od I do IV kondygnacji.W najbliższym otoczeniu przeważa zabudowa o funkcji mieszkaniowej w postaci domów jednorodzinnych i kameralnych obiektów mieszkaniowych wielorodzinnych. Tkanka miejska w otoczeniu działki jest rzadka i bardzo nieregularna. Cechuje się występowaniem licznych rozległych, jednokondygnacyjne zabudowań towarzyszących takich jak garaże, warsztaty, budynki gospodarcze, które potęgują wrażenie nieładu urbanistycznego.

ZAŁOŻENIA
Założeniem autorów było znalezienie sposobu na takie kształtowanie struktury budynku, aby swoim charakterem i rozwiązaniami przestrzennymi poszczególnych elementów odpowiadał na wytyczne konkursowe, tworząc jednocześnie funkcjonalną i ekonomiczne założenie o wysokiej jakości architektonicznej i kompozycji urbanistycznej miejsca.

IDEA
Historycznie, Rembertów był dzielnicą wojskową. Charakterystyczne, surowe budownictwo dzielnicy zainspirowały autorów do stworzenia nowoczesnego, mieszkalnego bastionu miejskiego. Autorzy, w luźnym nawiązaniu do kontekstu miejsca jakim jest połączenie nieregularnej, niskiej zabudowy pomocniczej z niewielkimi pojedynczymi zabudowaniami mieszkaniowymi jedno- i wielorodzinnymi zaproponowali budynek o charakterze willowym, składający się z dwóch wyraźnie zarysowanych części: rozległej betonowej bazy i białej kostki mieszkalnej.

BAZA
Wyniesiona, rozległa część przyziemia, nawiązuje swoją formą do niskich zabudowań budynków gospodarczych, garaży i magazynów znajdujących się w okolicy. Jej gabaryty umożliwiły "ukrycie" miejsc postojowych, a także wszelkich pomieszczeń obsługi budynku, tj: pomieszczeń przyłączy, kotłowni, miejsc dla rowerów, lokalu usługowego, czy holu wejściowego. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest powstała na dachu atrakcyjna przestrzeń przeznaczona dla mieszkańców w postaci tarasów przynależnych do mieszkań i fragmentów zieleni urządzonej.

KOSTKA
Część mieszkalna zorganizowana została na wyższych kondygnacjach. Zwarta, niska bryła ustawiona na podstawie nawiązuje swoją skalą do budynków mieszkalnych w okolicy. Wycofana względem kondygnacji parteru podkreśla intymność, i bezpieczeństwo użytkowników mieszkań i tarasów tworząc kameralny nastrój założenia.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl