Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania dziedzińca przed CK ZAMEK w Poznaniu „Wspólny dziedziniec przed zamkiem”
wyróżnienie

<<< powrót
  • Maćków Pracownia Projektowa
Skład zespołu:
  • Zbigniew Maćków (główny architekt)  
  • Mariusz Maury (architekt prowadzący)  
  • Mateusz Fret  
  • Paweł Karpa  
  • Agata Kowalczyk  
  • Marta Kowalczyk  
  • Małgorzta Radaj  
  •  
  • zieleń: Patrycja Jonko  
  •  
  • http://www.mackow.pl/  
  •  

Wybrany wariant koncepcji jest rozwinięciem zaproponowanego w pierwszym etapie podejścia do miejsca i jego warstwy znaczeniowej oraz kluczowych założeń funkcjonalnych. Powstały w wyniku konkursu dziedziniec będzie wyznacznikiem dojrzałości, z jaką współczesność spotyka historyczne dziedzictwo - stąd nasze przekonanie do posługiwania się klasyczną formą i podziałem.

Idea oddzielenia placu od szerokiej i wciąż ruchliwej ul. Św. Marcin ma swoje uzasadnienie urbanistyczne. Znajdująca się po drugiej stronie pierzeja nie domyka dziedzińca. Dystans dzielący ją od placu powoduje, że przestrzeń rozlewa się, a plac staje się częścią ulicy. Sam teren przed Zamkiem jest mocno eksponowany od najbardziej nasłonecznionej, południowej strony. Proponowana kolumnada jest odpowiedzią na oba problemy oraz stanowi oddzielenie od uciążliwego zgiełku ulicy, co pozwala wygenerować na placu kameralną atmosferę, właściwą dziedzińcom. Hasło „dziedziniec” stanowi istotę wszystkich podjętych decyzji projektowych i jest motywem przewodnim całości założenia.

W celu zachowania swojego przestrzennego charakteru, kolumnada powinna być jak najbardziej transparentna przy jednoczesnej możliwości wielorakiego wykorzystania przez wszystkie miesiące 
w roku. Mając na uwadze budżet projektu, kolumnada ma pełnić również rolę pawilonu z wydzieloną przestrzenią zamkniętą na wydarzenia kulturalne, warsztaty, punkt gastronomiczny. Pawilon będzie wyposażony w minimalne zaplecze w postaci pojedynczego węzła sanitarnego i doprowadzenia mediów dla ewentualnego najemcy. Przewiduje się możliwość otwarcia części przeszkleń, by przy sprzyjającej aurze połączyć pawilon z placem.

Nieregularny kształt placu – jego zmienna głębokość względem ulicy – wygenerował potrzebę podziału na strefy mające odzwierciedlenie w strukturze funkcjonalno-przestrzennej Zamku. 
Powstały 3 zasadnicze rodzaje przestrzeni o zróżnicowanym charakterze: strefa głównego wejścia, strefa wejściowo-performatywna, strefa centralna wraz ze strefa zieleni oraz przestrzenie dopełniające: strefa komunikacji, strefa kolumnady.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl