Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania dziedzińca przed CK ZAMEK w Poznaniu „Wspólny dziedziniec przed zamkiem”
II nagroda

<<< powrót
  • Fish n’ Sheep
Skład zespołu:

Głównym założeniem projektowym koncepcji, jest wykreowanie swoistego tła, które będzie rezonowało z historyczną i reprezentacyjną architekturą Zamku. Projekt dziedzińca miał oferować użytkownikom zielone przestrzenie oddechu, miejsca spotkań, oraz pozostawiać przestrzeń na wydarzenia organizowane przez Centrum Kultury. Formalne rozwiązania projektowe koncepcji odnoszą się do architektury Zamku i historycznego kwartału zabudowy wzdłuż św Marcina, jednocześnie będąc w przeciwwadze do intensywnej wizualnie przebudowy tej ulicy.

Pod względem funkcjonalnym w obrębie dziedzińca wydzieliliśmy cztery charakterystyczne miejsca:

Plac - został ukształtowany poprzez niwelację terenu i obniżenie posadzki. Od strony zachodniej obramowany wznoszącymi się równolegle do elewacji, schodami, od strony północnej wypiętrzoną przestrzenią parku kieszonkowego, oraz pasem zieleni u podnóża elewacji. Zagłębienie placu tworzy u podnóża parku kieszonkowego dwa piętra siedzisk wokół zielonego tarasu. Dodatkowo wyniesienie zieleni na wysokość powyżej poziomu posadzki nadaje przestrzeni placu kameralny i zielony charakter. Zagłębienie ma również funkcję oddzielającą dziedziniec od Alei Niepodległości i orientującą go w stronę ul Świętego Marcina, co stanowi nawiązanie do oryginalnego kwartału urbanistycznego. Środek placu, oraz oś widokowa na wieżę zegarową podkreślone są wpisującą się w rysunek posadzki fontanną. Wschodnia część uwalnia przestrzeń na organizowanie kameralnych wydarzeń kulturalnych.

Park kieszonkowy – wznosząca się nad poziom placu zielona przestrzeń, to taras z trawnikiem i trzema drzewami, oraz alejka parkowa z ławkami w cieniu drzew, okolona zielenią wzdłuż elewacji. Alejka wykonana jest z mineralnej posadzki i kończy się u podnóża schodów wejścia B, wyposażonych w dedykowane siedziska z kamienną podstawą. Wyniesienie parku podkreśla roztaczający się z niego widok na plac z fontanną posadzkową i pawilon z zielonym dachem.

Pawilon – przeszklona bryła pawilonu od południa i zachodu wysłonięta jest wertykalną drewnianą elewacją, dającą zacienienie wnętrza przy jednoczesnym zachowaniu widoku na ulicę Świętego Marcina. Otwarcie na stronę południową podkreślone jest łukiem, odnoszącym się do elewacji Zamku. Elewacja pawilonu jest przezierna i wykonana z lekkich materiałów: szkła i drewna. Znajdująca się od strony Alei Niepodległości ściana zachodnia, na której mieści się zaplecze Pawilonu, pokryta jest pnączami. W okresie letnim zielony dach pawilonu poprawia mikroklimat Dziedzińca i klimatyzację pomieszczeń, drewniane żyletkowanie zacienia część placu, a szklana fasada otwiera się całkowicie od strony dziedzińca. Pawilon wyposażony jest w toaletę dostosowaną do potrzeb osób o ograniczonej sprawności ruchowej.

Skwer – mobilne donice, dosadzone drzewo w narożniku, pasy zieleni wzdłuż murka i elewacji wieży zegarowej tworzą rekreacyjno – animacyjną strefę skweru. Jej punktem centralnym jest szachownica z udostępnianymi przez zamek figurami do gry. Aranżacja skweru stanowi oddzielną, kameralną przestrzeń, jednocześnie osłaniając Dziedziniec od Alei Niepodległości.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl