Dwuetapowy konkurs na kampus edukacyjny i przedszkole przy Urzędzie Gminy Michałowice w Regułach
I nagroda

<<< powrót
  • M.O.C. Architekci
Skład zespołu:
  • Ewa Janik  
  • Błażej Janik  
  • Małgorzata Karolak  
  • Krzysztof Kaczmarczyk  
  •  
  • http://www.mocarch.pl/  
  •  

URBANISTYKA

Koncepcja urbanistyczna zespołu odwołuje się do skali otaczającej zabudowy użyteczności publicznej (Urząd Gminy, projektowane obiekty PAŻP). Z założenia obiekty te powinny w przyszłości tworzyć strefę centralną gminy z ogólnodostępnymi przestrzeniami publicznymi. W celu uporządkowania przestrzeni autorzy zdecydowali się na operowanie prostopadłościennym modułem o boku 30m i zmiennej wysokości od 4 do 13m.

Obiekty najwyższe zaplanowano w okolicach Urzędu Gminy, w zachodniej części terenu, która cechuje się większym natężeniem ruchu, a najniższe we wschodniej części, w sąsiedztwie jedno- i dwukondygnacyjnych domów jednorodzinnych.

Charakterystyczne dla całego założenia, a tym samym spajającym je w całość, jest zgrupowanie modułów brył, które tworzą budynki o zróżnicowanej formie i charakterze. Zaproponowane proporcje budynków nie przytłaczają swoją skalą oraz nadają odpowiednią skalę dla centralnej strefy miejscowości Reguły.

KONCEPCJA ARCHITEKTONICZNA BUDYNKU PRZEDSZKOLA

Głównym założeniem projektu jest nawiązanie do istniejącego otoczenia, gdzie dominuje spójna przedmiejska zabudowa jednorodzinna oraz do skali planowanego kampusu edukacyjnego.

Obiekt przedszkola został zaprojektowany na dwóch przenikających się modułach, które dzielą się na mniejsze o różnym nachyleniu połaci dachu oraz wysokości. Poprzez ten zabieg budynek skalą dostosowuje się do swojej funkcji oraz sąsiadujących domów jednorodzinnych (część jednokondygnacyjna) i przyszłych zabudowań kampusu (część dwukondygnacyjna).

Przesunięcie modułów względem siebie ma na celu skrócenie i rozczłonkowanie elewacji i tym samym dostosowanie ich do skali otoczenia, a część dwukondygnacyjna zaakcentować strefę wejściową obiektu. Różna orientacja nachylenia dachów nadaje bryle dynamiki oraz nowoczesnego charakteru.

UKŁAD FUNKCJONALNY

W miejscu przecięcia modułów przewidziano centralne patio, które stanowi serce budynku, równocześnie doświetlając wnętrze. Jest ono głównym elementem organizującym przestrzeń i funkcjonowanie przedszkola. Dzieli ono również budynek na część publiczną strefy wejściowej oraz przestrzeń kameralną sal dydaktycznych. Wyznacza dodatkowo oś widokową pomiędzy wejściem głównym a ogrodem zewnętrznym.

Modułowa struktura budynku uwidacznia się także w układzie dachu, podzielonego na 6 nachylonych połaci o różnych ekspozycjach.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl