Konkurs jednoetapowy na opracowanie koncepcji architektoniczno-konstrukcyjno-budowlanej rozbudowy Domu Kultury "Zacisze" przy ul. Blokowej 1 w Warszawie
I miejsce

<<< powrót
  • LWS Architekci Sp. z o.o.
Skład zespołu:
  • arch. Łukasz Stępniak  
  • arch. Krzysztof Łaniewski-Wołłk  
  •  
  • http://lws-arch.pl/  
  •  

ZAGOSPODAROWANIE TERENU

Projektowana rozbudowa domu kultury przylega do istniejącego obiektu od strony południowo-zachodniej. Główne wejście zlokalizowano od strony ulicy Radzymińskiej. Budynek usytuowano w obszarze wyznaczonym nieprzekraczalnymi liniami zabudowy określonymi w MPZP. Od strony południowej budynek otwiera się na otaczającą zieleń. Od strony południowej zaprojektowano scenę zewnętrzną do organizacji imprez plenerowych. Wzdłuż ul. Radzymińskiej zaprojektowano rozbudowę parkingu naziemnego. Strefa dostaw oraz zaplecze sali widowiskowej została zlokalizowana od strony ul. Bogumińskiej.

KONCEPCJA ARCHITEKTONICZNA

Główna ideą przy projektowaniu rozbudowy było uzyskanie budynku przyjaznego, funkcjonalnego, otwartego. Środki których do tego użyto to: otwarcie parteru budynku (w tym kawiarni) na sąsiedni teren zielony; lokalizacja pracowni z widokiem na otaczający teren zielony; zastosowanie przyjaznych materiałów: szarej cegły, płyt HPL z okleiną drewnianą.

Kształt bryły budynku, wynika z konieczności uzyskania zwartej bryły która jest podstawowym elementem budownictwa energooszczędnego, dzięki temu uzyskano jak najmniejszy stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury ogrzewanej części budynku.

Zwrócono również dużą uwagę na to, aby zaprojektowany budynek wpisywał się stylistycznie w sąsiednią urbanistykę i architekturę Zacisza (budynek składa się z kilku przenikających się brył co zmniejsza jego skalę), oraz maksymalnie wykorzystywał wielkość, kształt i walory działki na której się znajduje.

Na drugim piętrze zaprojektowano dostęp do dużego zielonego tarasu na dachu, oprócz funkcji rekreacyjnej pełni ona również rolę edukacyjną - poznawanie roślin oraz poznawanie zwierząt gatunków synantropijnych (na ścianach zaprojektowano budki lęgowe dla ptaków).

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl