Konkursu na zagospodarowanie Placu Orła Białego w Szczecinie wraz z koncepcją zagospodarowania w obszarze wyznaczonym Placem Żołnierza Polskiego, ul. Farną i Sołtysią, ul. Ks. Kard. S. Wyszyńskiego i ul. Tkacką
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • Ryo Abe Atleier, Mateusz Mastalski, Paweł Potemkowski
Skład zespołu:

NOWA PRZESTRZEŃ SZCZECINA

W naszym projekcie chcielibysmy zeby Plac Orła Białego wrócił ponownie na mapę Szczecina jako pełnoprawna przestrzeń miejska. Plac który służy jako miejsce spotkań miedzy pokoleniowych, o każdej porze dnia i porze roku.

MIEJSCE SPOTKAŃ

Na Placu Orła Białego proponujemy lokalizację czterech zadaszeń. Mają one na celu stworzenie określonej przestrzeni i frontu przed Bazyliką jednocześnie tworząc mniejszą skalę we wnętrzu placu. Zadaszenia działają jak wielkie meble miejskie, porządkując i tworząc przestrzeń do organizacji różnych wydarzeń pod nimi. Podświetlone wieczorami tworzą istotny landmark w nocnym życiu miasta.

WSPÓŁCZESNY CHARAKTER SZANUJĄCY HISTORIĘ

Materiał zadaszeń jest maksymalnie transparentny, oparty na lekkiej stalowej strukturze w kolorze białym. Nawierzchnia placu wyłożona jest kostką granitową w różnym odcieniu.

KOMUNIKACJA

Plac Orła Białego ma być docelowo wyłączony z ruchu drogowego, z możliwością tymczasowego dostępu, w określonym czasie np w dni targowe. Przekrój Ulicy Tkackiej zaprojektowany został w taki sposób aby również promować ruch rowerowy i aktywności piesze.

AKTYWNOŚCI

W zamierzeniu zadaszenia nad placem mają integrować różne grupy społeczne oraz oferować możliwość organizacji różnych wydarzeń, targowiska, Jarmarków Jakubowych, koncertów na scenie plenerowej, a także codziennych wydarzeń, zadaszenie dla stolików kawiarnianych, punktu widokowego, miejsca spotkań wokół fontanny, czy placu zabaw. Pewnie jest to tylko kilka możliwości i bogactwo wydarzeń które mogą dziać się na placu jest dużo większa.

ETAPOWANIE

Projekt zawiera minimum elementów do funkcjonowania dobrej przestrzeni publicznej. Poszczególne zadaszenia mogą być w łatwy sposób etapowane, a plac stopniowo oddawany do użytku.

ELASTYCZNOŚĆ

Jednym z kryteriów była maksymalna elastyczność projektu konkursowego. Po pierwsze wielkość dachów na Placu Orła Białego mogą być doprecyzowane podczas przygotowywania projektu, a poszczególne funkcje jeszcze raz przedyskutowane.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl