Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zamierzenia inwestycyjnego pod nazwą Świętokrzyski Kampus Laboratoryjny Głównego Urzędu Miar
III nagroda

<<< powrót
  • Bulanda Mucha ARCHITEKCI sp. z o.o.
Skład zespołu:
  • BIM Architekci Sp. z o.o  
  • mgr inż. arch. Andrzej Bulanda  
  • mgr inż. arch. Michał Brzychcy  
  • mgr inż. arch. Iga Konowalska  
  • mgr inż. arch. Włodzimierz Mucha  
  •  
  • Współpraca:  
  • BIM Architekci Sp. z o.o  
  • mgr inż. arch. Anna Marcinkiewicz  
  • mgr inż. arch. Mateusz Musiał  
  • studentka WAPW Karolina Jabłońska  
  • studentka WAPW Natalia Janek  
  • studentka WAPW Nadja Sajjad  
  •  
  • Architektura Krajobrazu :  
  • RS Architektura Krajobrazu  
  • mgr inż. arch. kraj. Dorota Rudawa  
  • mgr inż. arch. kraj. Patryk Zaręba  
  • mgr inż. arch. kraj. Agnieszka Gasparska  
  • mgr inż. arch. kraj. Joanna Karlikowska  
  • inż. arch. kraj. Kinga Olszewska  
  •  
  • Instalacje sanitarne:  
  • Sanmed Sp. z o.o.  
  • mgr inż. Marek Janiszewski  
  •  
  • Konstrukcje:  
  • KIP Sp. z o.o  
  • dr inż Piotr Pachowski  
  •  
  • Wizualizacje:  
  • EDK  
  •  
  • http://www.bimarch.pl/  
  •  

IDEA

Punktem wyjścia do rozwiązań przestrzennych dla nowej siedziby Głównego Urzędu Miar było znalezienie odpowiedniej proporcji między wpisaniem budynków w krajobraz, a czytelnością układu kampusu. Dostosowanie budynków w złożonym zespole urbanistycznym do niwelety terenu powoduje często utracenie spójności kompozycji.

W projekcie Kampusu istotne jest odzwierciedlenie jego rangi poprzez czytelny układ, wykorzystujący walory lokalizacji działki oraz wprowadzający liniowy element w terenie, który pomaga w orientacji w Kampusie. Jest jej głównym elementem kompozycyjnym-kręgosłupem. To element początkowy, niezmienny pozwalający na swobodną rozbudowę w przyszłości. Rozbudowa każdego z laboratoriów jest niezależna co umożliwia swobodne sterowanie procesem rozbudowy w zależności od możliwości finansowych a także zmian programowych będących wynikiem postępu technologicznego związanego z rozwojem metrologii. Całość osi kompozycyjnej dopełnia istniejący drzewostan, a także planowana niższa oraz mała roślinność.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl