Konkurs SARP nr 979 na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dotyczącej budynku Infocentrum zlokalizowanego na terenie Kampusu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy ul. Wojska Polskiego i Wołyńskiej
III nagroda

<<< powrót
  • Bartłomiej Skowronek, Mateusz Graczyk, Mateusz Mazurowski
Skład zespołu:
  • Bartłomiej Skowronek  
  • Mateusz Graczyk  
  • Mateusz Mazurowski 

IDEA

Budynek Infocentrum jest budynkiem wielofunkcyjnym, o dwóch głównych, równorzędnych funkcjach - biblioteki oraz auli reprezentacyjnej. Obie funkcje wymagają różnego kształtowania budynku. Analizując je pod kątem kształtowania wnętrza i późniejszego jego odbioru przez użytkowników, można dojść do wniosku iż różnica sięga poziomu percepcji zmysłowej. Aula potęgować ma doświadczenia wzrokowe i słuchowe. W bibliotece natomiast doświadczenia słuchowe należy jak najbardziej wyeliminować. Kontakt z księgozbiorami - przewracanie stronic, specyficzny zapach - powodują wręcz doświadczenia haptyczne i olfaktoryczne. Zaś wspomniane doświadczenia wzrokowe dla obu przestrzeni muszą być skrajnie różne. Aula doświetlona jedynie światłem sztucznym, biblioteka natomiast chwytająca jak najwięcej rozproszonego światła dziennego, nie bezpośredniego. Wymienione różnice stanowią punkt wyjścia do próby uwidocznienia ich również w rozmieszczeniu przestrzeni na rzucie budynku. Część z aulą reprezentacyjną wymaga dokładnego zaplanowania dla zapewnienia odpowiedniej akustyki, narzuca symetrię i porządek. Biblioteka natomiast daje okazję do nieregularnego kształtowania rzutu - stąd układ asymetryczny. Nieregularność i swoboda kształtowania umożliwiać ma użytkownikom inny rodzaj doświadczeń, dając okazję do nieplanowanych interakcji - przypadkowego napotkania nieznanej książki, znalezienia źródła nowej wiedzy czy inspiracji.

Poza wyraźnym rozróżnieniem dwóch głównych funkcji, najważniejszą decyzją projektową dla całego budynku -zarówno estetycznie, jak i funkcjonalnie - było przeniesienie pomieszczeń magazynowych biblioteki na dodatkowe, najwyższe kondygnacje. Pozwoliło to na swobodne kształtowanie planów kondygnacji niższych. Estetycznie natomiast, pozwoliło zmienić zewnętrzny wyraz projektowanego budynku. Charakterystyczny, masywny element wieńczy horyzontalną, stonowaną bryłę obiektu. Użycie miedzianej okładziny dla kubatury magazynów kontrastuje z materiałami elewacyjnymi Infocentrum jak i całego kampusu, mając na celu stworzenie swoistego landmarku na uczelnianej mapie okolicy. Dodatkowo, zabieg ten ma znaczenie urbanistyczne. Główna bryła Infocentrum wysokością nawiązuje do Kolegium Gawęckiego oraz innych uczelnianych budynków wzdłuż ulicy Wołyńskiej. Zwieńczenie natomiast "rozmawia" z Collegium Maxiumum i wyższymi zabudowaniami wzdłuż ulicy Wojska Polskiego. "Pudło" z magazynami odgrywa także ważną rolę we wnętrzu. Charakterystyczna miedziana okładzina ukazuje się zarówno w przestrzeni bibliotecznej, kuluarach przed aulą reprezentacyjną, jak i nad schodami na wyższe kondygnacje w głównym holu wejściowym. Jego konstrukcja wizualnie oddylatowana jest od reszty obiektu. Szczeliny wokół wpuszczają do wnętrz rozproszone światło dzienne, potęgując wrażenie oderwania masywnej bryły od reszty obiektu.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl