Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania terenu w Gdańsku przy ul. 3 Maja budynkami prokuratur gdańskich oraz koncepcji architektoniczno-urbanistycznej wybranych budynków: Wydziału Zamiejscowego, Prokuratury Regionalnej i Okręgowej w Gdańsku. Tytuł konkursu „SIEDZIBA ZESPOŁU PROKURATUR W GDAŃSKU”
II nagroda

<<< powrót
  • Autorska Pracownia Projektowa Architeka - Tomasz Karpowicz
  • POTE Architekci Sp. z o.o.
Skład zespołu:

Ideą projektu jest stworzenie zespołu budynków siedziby Prokuratur, których formy będą świadczyły o ich przeznaczeniu i randze instytucji. Proponowany zespół zabudowy odpowiada sposobowi działania pełnionej funkcji. Jest odzwierciedleniem rangi instytucji wymiaru sprawiedliwości. Stanowi ważny element uzupełniający zachodnią pierzeję ulicy 3 Maja, który harmonijnie wpisuje się w panoramę Grodziska. Zaprojektowany w miejscu istniejącego jeszcze do połowy XX wieku Domu i Ogrodu Strzeleckiego im. Friedricha Wilhelma, posiada centralnie usytuowane wejście główne od strony ulicy, podobnie jak znajdujący się tu wcześniej obiekt.

Poprzez zachowanie stonowanej kolorystyki, dopasowanej do pozostałych budynków tworzących południową część zachodniej pierzei ulicy 3 Maja, uszanowano i wyróżniono budynek dawnej szkoły wojennej, który jest zabytkowym budynkiem o elewacjach wykonanych z czerwonej cegły licowej z kamiennymi detalami architektonicznymi w kolorze szaro beżowym. Wykorzystanie jasnego piaskowca w elewacji od strony ulicy 3 Maja nawiązuje zatem do elementów dekoracyjnych budynku dawnej szkoły wojennej oraz podtrzymuje stonowaną jasną kolorystykę nieistniejącego już Domu Strzeleckiego im. Friedricha Wilhelma. Takie rozwiązanie służy równocześnie wyróżnieniu nowoprojektowanego obiektu i nawiązuje do historii miejsca. Sprawia, że nie stanowi on wizualnej konkurencji dla charakterystycznej dla Gdańska architektury ceglanych obiektów położonych w północnym (Dawna Szkoła Wojenna), północno – wschodnim (budynek dworca i dawnej przychodni – obecnie hotel) i wschodnim (budynek Rady Miasta) sąsiedztwie. Zalety przyjętego rozwiązania można dostrzec z obszaru położonego po wschodniej stronie ulic Wały Jagiellońskie i Podwale Grodzkie. Dodatkowym zabiegiem służącym podkreśleniu walorów architektury budynku dawnej szkoły wojennej jest zaprojektowanie fragmentu elewacji północnej w centralnej części zespołu budynków z zastosowaniem szkła o wysokim stopniu refleksyjności. W ten sposób uzyskany został efekt odbicia zabytkowego budynku oraz znajdującej się w sąsiedztwie zieleni.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl