Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej budowy żłobka wraz z zagospodarowaniem terenu przy ul. Stolarskiej/Szwedzkiej w Dzielnicy Praga-Północ w Warszawie
II miejsce

<<< powrót
  • PL Studio Patryk Żurawski
Skład zespołu:
  • Agnieszka Łańko  
  • Patryk Żurawski  
  • Michał Sokołowski  
  •  
  • współpraca  
  • Gabriela Kalecińska  
  •  
  •  
  • http://plstudio.com.pl/  
  •  

OPIS IDEI PROJEKTU ŻŁOBKA „ŚWIAT MAŁYCH ODKRYWCÓW”

Praga Północ jest od pewnego czasu prężnie rozwijającą się dzielnicą Warszawy. Restaurowanie starych kamienic, nowe inwestycje oraz linia metra stwarza coraz przyjaźniejsze warunki zarówno do pracy jak i zamieszkania w tej dzielnicy. Efektem prowadzonej polityki prorodzinnej jest rosnąca ilość urodzeń i większe zapotrzebowanie na instytucję żłobka.

Lokalizacja pomiędzy ulicami Szwedzką oraz Stolarską jest wymagająca dla charakteru planowanej inwestycji. Dosyć ruchliwa ulica Szwedzka oraz biegnący szlak kolejowy generują duży hałas. Dlatego w projekcie wykorzystujemy wysokie ogrodzenie z drewna, które odbija znaczną część dźwięków ulicy. Dodatkowo- cały budynek jest zwrócony salami żłobkowymi w stronę Słońca, czyli są tyłem do źródła hałasu. Istniejące drzewa, te przesadzone oraz nowe nasadzenia również wyciszają budynek oraz teren zewnętrzny od ul. Szwedzkiej.

Naszym priorytetem było szeroko pojęte bezpieczeństwo. Dla dzieci przebywających w żłobku bezpieczeństwo jest bardzo ważne, ponieważ bezpieczne dziecko to dziecko szczęśliwe, wesołe i ufne. Drzwi wejściowe są pod nadzorem stróża oraz są zamknięte w ciągu dnia. Nie tylko dlatego, by dziecko nie mogło samo wyjść na zewnątrz, ale też by przypadkowe osoby nie mogły wejść na teren placówki. Budynek wraz z przylegającym terenem jest całodobowo monitorowany. Bezpośrednie wyjście na teren otwarty wyposażony w urządzenia do zabaw jest niedostępne dla osób postronnych.

Powierzchnia działki jest stosunkowo niewielka, jednakże zaprojektowanie zwartej bryły pozwoliło na wygospodarowanie dwóch zewnętrznych przestrzeni o różnym charakterze. Plac zabaw umożliwiający zabawy ruchowe na specjalnej platformie oraz trampolinach dostosowanych do wieku dzieci- takie zabawy wspomagają prawidłowy rozwój motoryki dzieci. W Strefie Małych Odkrywców znajduje się zestaw zabaw edukacyjnych, gdzie w piaskownicy podopieczni mogą odkopywać np. szkielety dinozaurów lub poprzez zabawy z kołem wodnym poznawać reakcje różnych materiałów na wodę. Mogą przelewać, chlapać i odsączać, ucząc się zachowania wody jako substancji. W Strefie Małej Motoryki znajdują się trampoliny i obrotowe pufki oraz równoważnia i ruchoma platforma w kształcie fali. Bliżej ul. Szwedzkiej znajduje się Strefa Dźwięku, czyli zestaw instrumentów plenerowych, dzięki którym dzieci poprzez zabawę poznają muzykę. Od strony północnej znajduje się edukacyjny ogródek warzywny, w którym starsze dzieci mogą doglądać swoich sadzonek, a kuchnia przygotowywać obiady z użyciem własnych warzyw. Znajdować będą się w nim podstawowe kwatery ogrodowe, miejsce do przechowywania narzędzi i kompostownik. Jest to idealne rozwiązanie na prowadzenie „zielonych lekcji”. W trakcie wspólnej pracy w ogrodzie dzieci uczą się wzajemnego szacunku, kompromisu przy podejmowaniu decyzji, spędzania czasu we wspólnocie a przede wszystkim rozwijają wyobraźnię dziecka. Dzieci są zaintrygowane naturą, dlatego umożliwienie im uprawy ogrodu warzywnego jest dla nich tak ciekawe. Ogrody dają możliwość poznania wszystkich elementów procesu uprawy, dobrodziejstw z tego płynących i zaspokajają ich ciekawość do świata przyrody. Otrzymają one przy okazji odpowiedź na pytania dotyczące produkcji żywności, skąd pochodzi i jak otrzymać własne "jedzenie" z ogrodu oraz na temat żywienia, natury, recyklingu i ogrodnictwa ekologicznego.

Budynek to prosta, biała tynkowana bryła, w której wycięto tarasy przy salach żłobkowych, ożywiając jej zwartą formę. Dzięki drewnianym żyletkom znajdującym się przed oknami możemy kontrolować dostęp zarówno światła jak i widoczności osób z ulicy, tworząc przyjemne rytmy na elewacjach. Elementem kolorystycznym, który nadaje bryle charakter przyjazny dzieciom, to balustrady wcześniej opisanych tarasów, których wybrane szczebelki pomalowano w trzech kolorach.

We wnętrzach panuje dużo światła, przyjemne drewniane powierzchnie ścian i posadzek oraz zróżnicowana kolorystyka pobudza dziecięcą wyobraźnię. Każda sala różni się swoją główną tematyką od pozostałych. Tematem przewodnim projektu żłobka jest Świat Małych Odkrywców, na który składają się z metaforyczne kontynenty połączone oceanem, co przedstawiono na schematach.

Każdy z sześciu oddziałów ma przyporządkowaną sobie tematykę 1 z 6 kontynentów: Ameryki Północnej i Południowej, Afryki, Australii, a dwie sale na parterze- z możliwością połączenia- reprezentują Eurazję. Symboliczna Antarktyda to przestrzeń holu ze zjeżdżalnią dla maluszków. Dzięki takiemu rozróżnieniu dzieci uczą się m.in. nazw zwierząt i roślin oraz ich wyglądu, a zróżnicowanie oddziałów stwarza doskonały pretekst, aby dzieci się wzajemnie odwiedzały i uczyły o kolejnych zwierzętach i roślinach. Łącząca je komunikacja to odkrywanie mórz i oceanów oraz spotkanie z m.in. wielkim wiszącym wielorybem. Przyporządkowana tematyka daje jednocześnie możliwość przywiązania się do danego symbolu i utrzymania ładu organizacyjnego w oddziałach, np. niedźwiadki, pingwinki itd.

W myśl idei „design thinking” oraz mając na uwadze dobre warunki rozwoju dzieci wprowadziliśmy do wnętrz szereg rozwiązań zarówno atrakcyjnych jak i pomocnych w rozwoju dziecka. Pobudzanie wszystkich zmysłów malucha nie tylko stymuluje jego rozwój, ale również daje możliwość wykrycia jakichkolwiek problemów z percepcją na bardzo wczesnym etapie życia. Dzieci przywiązują się do swoich miejsc, dlatego zaprojektowane wnętrza są pełne przytulnych materiałów oraz zabawek, które nie tylko pobudzają, ale też relaksują i przywiązują do siebie podopiecznych. Dzięki wielu zabawkom wbudowanym w meble, ściany, podłogi i sufity, dzieci mają możliwość poznawania poprzez dotyk różnych materiałów. Doświadczają miękkich i szorstkich powierzchni, tych śliskich oraz puchatych. Niektóre elementy pozwalają się zgniatać i naciskać, co rozwija i wspomaga zmysł dotyku. Zarówno w salach jak i na ciągach komunikacji znajduje się wiele elementów wydających różne dźwięki wraz z ich dotykiem. Przyjemny cichy szum oceanu lub lasu, dźwięki zwierząt lub pojazdów, które poznają podczas naciśnięcia zaprojektowanych w salach urządzeń wspomaga rozwój słuchu i pozwala szybko diagnozować problemy z nim związane.

Uwarunkowania projektowe.

Koncepcja żłobka bazuje na podstawowych wytycznych Organizatora konkursu, danych wyjściowych do projektowania oraz ograniczeń własnych działki- takich jak instalacje podziemne, ograniczenia co do możliwości zabudowy.

Wyjściem do projektowania była analiza działki oraz jej otoczenia. Analiza pozwoliła na zbudowanie założeń projektowych w celu spełnienia wymogów akustycznych, ekologicznych i co najważniejsze możliwości zapewnienia niezbędnych warunków przebywania dzieci: ochrony akustycznej i niezbędnego nasłonecznienia dla sal żłobkowych oraz placu zabaw. Podstawowym ograniczeniem zewnętrznych jest przebiegająca przez działkę podziemna linia wysokiego napięcia. Po analizach projektowych i kosztowych zdecydowaliśmy o braku ingerencji w sieć podziemną i oddalenie budynku o minimalną wymaganą przepisami odległość 100 cm.

Opis funkcji

Całodobowe wejście pracownicze do budynku znajduje się od strony północy, przy pomieszczeniu stróża. Wejście to pełni również rolę przejścia dla dzieci do ogrodu warzywnego- które stanowi jedno z dwóch zewnętrznych przestrzeni rekreacyjnych żłobka. Od strony wschodniej znajduje się wejście gospodarcze i dostaw do kuchni. Dodatkowo od strony południowej znajduje się wyjście na plac zabaw.

Strefa ogólnodostępna znajduje się na parterze. Wejście do niej znajduje się od strony ulicy Stolarskiej. Wejście zaplanowano bez barier architektonicznych dostępne bezpośrednio z chodnika. Drzwi dozorowane są poprzez kamery oraz obsługę sekretariatu, który ma wgląd na wejście do żłobka. Dostęp do wnętrza budynku następuje poprzez wiatrołap do szatni. Szatnia zapewnia miejsca do przechowywania i zmianę okryć wierzchnich i obuwia, umożliwia skorzystanie z wózkowni z wydzielonym miejscem do mycia wózków, a także ogólnodostępny sanitariat. Szatnia połączona jest z częścią administracyjną- sekretariatem z archiwum oraz pokojem kierownika. Dla poprawienia komfortu rodziców przy sekretariacie wydzielono pokój karmienia.

Opiekunowie i osoby postronne nie mają dostępu do pozostałych przestrzeni żłobka, tak aby zapewnić pełne bezpieczeństwo podopiecznych. Dzieci przechodzą pod opiekę obsługi żłobka w szatni, na czas karmienia dzieci mogą zostać przetransportowane do pokoju karmienia, skąd ponownie wracają do sal żłobkowych. Dzieci wraz z obsługą przemieszczają się pomiędzy piętrami wygodnymi schodami lub windą towarowo osobową. Dzieci bez nadzoru nie mogą przemieszczać się pomiędzy piętrami- winda przywoływana może być wyłącznie przez kod opiekuna, a dostęp do schodów ograniczony jest na piętrze formą kolorowej przegrody.

Oddziały żłobkowe dla najmłodszych zaplanowano na parterze, oddziały dla dzieci starszych na I. piętrze. Każdy z oddziałów posiada salę zabaw, salę sypialnianą, sanitariat wyposażony w umywalki, ustępy, brodzik oraz szafę porządkową a także pomieszczenia magazynu nocników z możliwością dezynsekcji.

Wszystkie oddziały posiadają wyjście na zewnątrz. Odziały zlokalizowane na parterze posiadają wyjście na taras przy placu zabaw, oddziały na piętrze wyjścia na tarasy.

Na piętrze zorganizowano bezpieczną, wysoką przestrzeń rekreacyjną łączącą 4 oddziały żłobkowe. Stanowi ona centrum spotkań i integracji dzieci, miejsce wspólnych zabaw. Wyposażona jest w podwieszane świetlne instalacje artystyczne o tematyce oceanu oraz duży dmuchany wieloryb. Jako siedziska zaprojektowano pluszowe kamienie o różnych rozmiarach. Wiszące miękkie pompony to przyjemna i niecodzienna forma huśtawki. Na ścianach znajdują się interaktywne plansze z otworami, w których dzieci tworzą własne wzory ucząc się kolorów oraz kształtów.

Opis rozwiązań technicznych.

Materiały


Elewacje zewnętrzne planuje się jako wykonane białym tynkiem silikatowym odpornym na zanieczyszczenia atmosferyczne.

Stolarka i ślusarka okienna w kolorze drewna, o szybach co najmniej dwukomorowych, od strony ulicy Szwedzkiej okna o zwiększonej odporności akustycznej.

Dachy wykonane w części jako zielone- czynne biologicznie, a także pokryte płytami betonowymi w miejscach instalacji technicznych- paneli i kolektorów słonecznych.

Wykończenie wnętrz projektuje się z materiałów: drewno, wykładziny kauczukowe, posadzki lastykowe, ściany malowane farbą na związane z tematyką oddziałów kolory ściany.

Na zewnątrz dla wykończenia przestrzeni dostępnych dla dzieci projektuje się: deck drewniane, niskie trawy oraz miękkie i bezpieczne nawierzchnie typu playtop.

Konstrukcja

Obiekt projektuje się w konstrukcji słupowo- płytowej z podciągami i ścianami żelbetowymi. Stropy o rozpiętości do 720 cm. Konstrukcja umożliwia realizację dużych przeszkleń od posadzki do poziomu stropu podwieszonego. Wypełnienie ścian zewnętrznych w technologii tradycyjnej murowanej. Ściany wewnętrzne w technologii tradycyjnej murowej umożliwiają stabilne mocowanie elementów wykończenia i wyposażenia dla płaszczyzn pionowych.

Instalacje

W budynku projektuje się liczne przyłącza techniczne spełniające wymagania nowoczesnego budynku. Przyłącza wodociągowe, elektryczne, teletechniczne, gazowe oraz odbiory ścieków do kanalizacji ogólnospławnej projektuje się jako dostępne z ulicy Stolarskiej. Wszystkie przyłącza poza gazowym posiadają swoje pomieszczenia techniczne zlokalizowane na kondygnacji podziemnej.

Strefuje się pomieszczenia przyłącza wodociągowego i centralnego ogrzewania od przyłączy elektrycznego i teletechnicznego. Odprowadzenie ścieków z obiektu przewiduje się w dwóch miejscach ograniczając tym samym przebieg instalacji wewnątrz budynku. W związku z wytycznymi gestora sieci wodociągowej dot. ograniczenia odprowadzenia wód opadowych do kanalizacji ogólnospławnej, w piwnicy zaplanowano zbiornik wody deszczowej, która będzie używana także do pielęgnacji terenów zielonych oraz uprawy roślin w ogrodzie warzywnym.

Przyłącze gazowe planuje się wykonać jako wprowadzone do poszczególnych pomieszczeń- kuchni znajdującej się na parterze budynku oraz ewentualnie do kotłowni gazowej zaplanowanej na poziomie technicznym ponad ostatnią kondygnacją żłobka.
Na dzień opracowania projektu konkursowego brak jest w najbliższej okolicy sieci centralnego ogrzewania, stąd dla zapewnienia redundancji ogrzewania na poziomie technicznym nad I piętrem projektuje się kotłownię gazową przylegającą do wentylatorni. Poziom techniczny połączony jest techniczną klatką schodową z I piętrem budynku.

System wentylacji oparto na systemie wentylacji mechanicznej nawiewno- wywiewnej z rekuperacją. Szachty wentylacyjne zaplanowano prostoliniowo pomiędzy poszczególnymi kondygnacjami a wentylatornią. Niezależnie od wentylacji mechanicznej zapewnia się możliwość tradycyjnego wietrzenia sal żłobkowych poprzez otwarcie okien w fasadach.

Ogrzewanie obiektu projektuje się w oparciu o ogrzewanie podłogowe oddziałów żłobkowych położonych na parterze oraz ogrzewanie tradycyjne z grzejników ukrytych we wnękach ściennych- zabezpieczonych przed kontaktem z dziećmi. Na piętrze ogrzewanie tradycyjne. Całości dopełnia system wentylacji z rekuperacją, który w okresach chwilowych spadków temperatur pełnią funkcję ogrzewania.

Odnawialne źródła energii

Projekt przewiduje wykorzystanie odnawialnych źródeł energii- prądu z paneli fotowoltaicznych oraz ciepłej wody bytowej z kolektorów słonecznych, których eksploatacja jest bezobsługowa i nie generuje kosztów użytkowania. Wszystkie panele i kolektory zlokalizowano na dachu budynku.

W czasie projektowania analizowano wykorzystania gruntowych pomp ciepła jednak przy określonym przez Organizatora konkursu budżecie realizacji inwestycji pomp ciepła stanowiła by ok 15-20% kosztu realizacji całego obiektu. Na cele konkursu na kondygnacji podziemnej zarezerwowano pomieszczenie na ewentualną rozbudowę instalacji ogrzewania o technologię pomp ciepła.

Technologia kuchni

Żłobek projektuje się z pełnym zapleczem kuchennych dla zapewnienia świeżych i zdrowych posiłków dla podopiecznych. Przewiduje się wykonanie pomieszczenia kuchni ciepłej wraz z kuchnią mleczną, wydawalnią zmywalnią, magazynami oraz niezbędnym zapleczem socjalnym z szatnią oraz sanitariatami dla pracowników. Kuchnię planuje się na obsługę przez maksymalnie 4 osoby. Ze względów ekonomicznych nie planuje się osobnych pomieszczeń obierania oraz przygotowania produktów, gdyż dla projektowanej ilości 150 dzieci, pomieszczenia nie będą efektywnie wykorzystane. W ich miejsce projektuje się osobne stanowiska obierania i przygotowania produktów.

Transport posiłków do oddziałów na parterze zapewniony jest bezpośrednio z wydawalni wózkami gastronomicznymi komunikacją poziomą do sal. Zwrot następuje tą samą drogą do zmywalni.

Posiłki dla oddziałów na I. piętrze transportowane są wózkami do widny towarowej czystej, przy której znajduje się schowek na wózki. Na piętrze znajduje się pomieszczenie śluzy, w której następuje przeniesienie tac na wózki, a następnie rozwiezienie posiłków do sal żłobkowych. Powrót następuje windą towarowo- osobową (brudną) na parter, a następnie do zmywalni.

Ochrona przeciwpożarowa

Budynek żłobka zalicza się do kategorii zagrożenia ludzi ZL II, klasa odporności pożarowej „B”. Kondygnację podziemną projektuje się w kategorii zagrożenia ZL III oraz PM.

Wysokość budynku w najwyższym jego miejscu wynosi 11,30 m mierząc od najniżej położonego wejścia do budynku. W budynku zaplanowano jedną klatkę schodową napowietrzaną i oddymianą w świetlikach przestrzeni rekreacyjnej nad pierwszym piętrem.
W budynku przewiduje się sygnalizację SSP, świetlne oprawy ewakuacyjne i oświetlenia awaryjnego. Na każdym piętrze przewiduje się wykonanie hydrantów pożarowych.

Długość dojścia ewakuacyjnego w strefie ZL II nie przekracza 10m do jednej klatki schodowej. Drzwi obudowy klatki schodowej projektuje się w klasie odporności ogniowej i szczelności EIS 30. Długość dojścia w strefie ZL III i PM nie przekracza 30 m, przy czy mnie więcej niż 20 m na poziomej drodze ewakuacyjnej. Przejście ewakuacyjne występuje nie więcej niż przez
3 pomieszczenie i jego przejście nie jest dłuższe niż 40 m.

Wyjście z pomieszczeń na parterze odbywa się bezpośrednio lub poprzez komunikację na zewnątrz. Ewakuacja z pomieszczeń znajdujących się w piwnicy oraz na piętrze odbywa się do holu i klatką schodową bezpośrednio na zewnątrz.

Budynek dzieli się na strefy: kondygnacja podziemna, część kuchni z pomieszczeniami stróża, komunikacja pionowa z gabinetami specjalistycznymi i administracją, oddziały żłobkowe na parterze, oddziały żłobkowe na piętrze.

Droga pożarowa zapewniona jest od dłuższej elewacji od strony ulicy Stolarskiej. W obrębie inwestycji znajdują się co najmniej 2 hydranty zewnętrzne zapewniające warunki ochrony pożarowej.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl