Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej budowy żłobka wraz z zagospodarowaniem terenu przy ul. Stolarskiej/Szwedzkiej w Dzielnicy Praga-Północ w Warszawie
I miejsce

<<< powrót
  • LWS Architekci Sp. z o.o.
Skład zespołu:
  • arch. Łukasz Stępniak  
  • arch. Krzysztof Łaniewski-Wołłk  
  •  
  • http://lws-arch.pl/  
  •  

ZAGOSPODAROWANIE TERENU:


Budynek żłobka usytuowano w północnej części terenu, z głównym wejściem od strony ulicy Stolarskiej. Od strony południowej zaprojektowano nasłoneczniony plac zabaw. Od strony ul. Szwedzkiej zaprojektowano ekrany akustyczne w postaci ogrodzenia częściowo murowanego, (częściowo przeszklonego) porośniętego pnączami.

Plac zabaw podzielono na trzy grupy wiekowe „Maluchów”, „Średniaków” i „Straszaków” z urządzeniami zabawowymi dostosowanymi dla danej grupy wiekowej. Na terenie placu zabaw zaprojektowano również ogród pełniący funkcje edukacyjną w którym dzieci wraz z opiekunami będą mogły uprawiać rośliny. Projektowany teren placu zabaw został ogrodzony, co zapewnia bezpieczeństwo przebywających na nim dzieci. Poza strefą ogrodzoną, z racji na swój ogólnodostępny charakter, znajduje się część parkingów oraz placyk wejściowy. Miejsce składowania odpadów przewidziano w śmietniku znajdującym się w budynku od strony północnej. Dostawy do części żywieniowej poprzez wejście od strony północnej.

ARCHITEKTURA:

Główną ideą projektu jest stworzenie miejsca bezpiecznego i przyjaznego dzieciom przy jednoczesnym jak najbardziej funkcjonalnym zagospodarowaniu przeznaczonego pod zabudowę terenu. Miejsca wygodnego w użytkowaniu oraz dostępnego, bez żadnych ograniczeń, także dla osób niepełnosprawnych. Nadrzędną cechą projektu jest rozwój dziecka i rozwój jego zainteresowań m.in. obserwacja i poznawanie świata.

Oddziały żłobkowe danych grup wiekowych mają możliwość łączenia dwóch oddziałów za pomocą ścian mobilnych (dzięki czemu dzieci mogą się wzajemnie odwiedzać). Na drugim piętrze zaprojektowano salę wielofunkcyjną z dostępem do dużego tarasu na dachu na którym zaprojektowano „strefę małego odkrywcy” - poznawanie roślin (zielony dach) oraz zwierząt gatunków synantropijnych (budki lęgowe dla ptaków, itp).

Kształt bryły budynku, wynika z konieczności uzyskania zwartej bryły budynku która jest podstawowym elementem budownictwa energooszczędnego dzięki temu uzyskano jak najmniejszy stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury ogrzewanej części budynku.

Jednym z podstawowych elementów wpływającym na układ funkcjonalny budynku było również nasłonecznienie i przesłanianie oddziałów żłobka.

Zwrócono również dużą uwagę na to, aby zaprojektowany budynek wpisywał się stylistycznie w sąsiednią urbanistykę i architekturę (zastosowano do wykończenia cegłę licową materiał nawiązujący do historycznej zabudowy Pragi), oraz maksymalnie wykorzystywał wielkość, kształt i walory działki na której się znajduje.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl