Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku Centrum Sąsiedzkiego w dzielnicy Gdyni Witomino-Radiostacja
III nagroda

<<< powrót
  • Pniewski Architekci Sp. z o.o.
Skład zespołu:

IDEA I FORMA

Siedziba Centrum Sąsiedzkiego została zaprojektowana jako zespół 2 obiektów połączonych ze sobą łącznikiem uwzględniając wszystkie wymagania MPZP oraz wytyczne organizatora konkursu. Założeniem koncepcji było zaprojektowanie spójnej przestrzeni dostępnej dla wszystkich grup wiekowych uwzględniając różne potrzeby obu jednostek Centrum Sąsiedniego. Obiekt zlokalizowany częściowo wzdłuż nieprzekraczalnej zabudowy zgodnie z projektem przebudowy ulic Chwarznieńskiej i Rolniczej. Główną wytyczną układu budynku było utrzymanie dotychczasowych ciągów pieszych łączących sąsiednie osiedle mieszkaniowe ze skrzyżowaniem i przystankami komunikacji miejskiej. Zaprojektowano ogólnodostępny niezamykany pasaż stanowiący jednocześnie wejścia do placówki Centrum Sąsiedzkiego i Filii Miejskiej Biblioteki Publicznej. Obie instytucje niezależne z możliwością ich połączenia w zależności od potrzeb. Sercem całego założenia jest ogólnodostępny plac rekreacyjny z elementami małej architektury dostępnymi dla każdej grupy wiekowej. Budynek stanowi realną barierę akustyczną i wizualną od ogromnego ruchu ulicznego jaki generują ulice Chwarznieńska i Rolnicza.

CENTRUM SĄSIEDZKIE

Zaprojektowano dwukondygnacyjny obiekt dostępny z pasażu i połączony z biblioteką częścią gospodarczą na 1 piętrze. Budynek możliwie jak najbardziej zamknięty od strony ulicy poprzez minimalne otwory okienne i roślinność elewacyjną w postaci pnączy. Dodatkową barierę akustyczną stanowi układ pomieszczeń – wszystkie pomieszczenia są sytuowane od strony placu. Poszczególne sale oraz kawiarenka wyposażona w przesuwne drzwi fasadowe pozwalające na zwiększenie powierzchni pomieszczeń o taras zewnętrzny a nawet plac. Na parterze projektuje się ogólnodostępną kawiarenkę, która może funkcjonować niezależnie od reszty. Sama jednostka Centrum Sąsiedniego została zaprojektowana w taki sposób, aby móc ją w każdej chwili wydzielić albo wcielić do reszty budynku. Sale warsztatowe i do ćwiczeń posiadają ściany mobilne w celu zwiększenia powierzchni kawiarenki jeśli zajdzie taka potrzeba. Wzdłuż ścian korytarza zaprojektowano „dziuple” stanowiące siedziska i dające więcej prywatności oraz galerię pasji oświetloną reflektorami systemowymi w szynie. Takie rozwiązanie daje możliwość budowy różnego rodzaju oświetlenia wystawy w zależności od potrzeb. Dodatkowo zaprojektowano pomieszczenia higieniczno-sanitarne dla dorosłych i osób niepełnosprawnych z przewijakiem oraz dla dzieci.

FILIA MIEJSKIEJ BIBLIOTEKI PUBLICZNEJ

Zaprojektowano trzykondygnacyjny obiekt dostępny z pasażu i połączony z Centrum Sąsiedzkim częścią gospodarczą na 1 piętrze. Wszystkie kondygnacje obiektu Centrum Sąsiedzkiego dostępne są dla osób niepełnosprawnych, starszych i z wózkiem dziecięcym dzięki windzie wewnętrznej zlokalizowanej w części wspólnej. Przy wejściu do biblioteki projektuje się wózkarnię oraz zaplecze techniczne całego obiektu. Na parterze obiektu projektuje się hol wejściowy oraz część wypożyczalni z centralnym kontuarem dla obsługi. Przyjęty układ umożliwia łatwą kontrolę pomieszczenia przez pracowników. Przy kontuarze zaprojektowano stanowiska komputerowe oraz miejsce na samoobsługowy automat do kawy i herbaty wraz z kuchenką MW do podgrzewania jedzenia dla małych dzieci. Od strony placu zaprojektowano wydzielony wewnętrzny plac zabaw z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz – dzięki przesuwnym drzwiom fasadowym istnieje możliwość zwiększenia jego powierzchni. Dodatkowo zaprojektowano pomieszczenia higieniczno-sanitarne dla dorosłych i osób niepełnosprawnych z przewijakiem oraz dla dzieci. Od strony ulicy zlokalizowano pomieszczenia administracyjne. Na pozostałych kondygnacjach zaprojektowano wypożyczalnię, cichą czytelnię z systemem prezentacji konferencyjnej oraz węzły higieniczno-sanitarne na każdej kondygnacji. Przestrzeń biblioteki możliwie jak najbardziej otwarta na otoczenie za sprawą przeszkleń i antresoli. Cicha czytelnia wyposażona w ściany mobilne w celu zwiększenia powierzchni pomieszczenia jeśli zajdzie taka potrzeba. W bibliotece zastosowano meble systemowe w postaci regałów z siedziskami i oświetleniem, które zostały zaprojektowane na potrzeby i zamówienie Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gdyni.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl