Konkurs architektoniczno-urbanistyczny na rozbudowę i modernizację Muzeum Powstania Warszawskiego
Wyróżnienie równorzędne

<<< powrót
  • MXCF Architekci i Pracowania Krajobrazu
Skład zespołu:
  • arch. Marta Chrzanowska  
  • arch. Marcin Ferenc  
  • arch. kraj. Marta Grzybowska-Dryja  
  •  
  • współpraca autorska:  
  • Mateusz Zwolak  
  •  
  • wizualizacje konkursowe:  
  • MXCF Architekci  
  • Alchemistlab Kamil Mech  
  •  
  • http://www.mxcf.pl/  
  •  
  •  
  •  


OPIS KONCEPCJI projektu architektoniczno-urbanistycznej rozbudowy i modernizacji
Muzeum Powstania Warszawskiego


Teren Muzeum Powstania Warszawskiego, w kwartale pomiędzy ulicami Towarową, Grzybowską i Przyokopową na warszawskiej Woli, podzielony jest obecnie murem na dwie strefy przestrzenno – funkcjonalne.

• Strefa Pamięci - skupienia i kontemplacji – to zamknięty teren za murem obejmujący istniejące historyczne budynki, w których znajduje się stała wystawa Muzeum. Od tej strony na Murze znajdują się nazwiska poległych powstańców.
• Strefa rekreacji i nauki – pas strefy wejściowej, który jest głównym tematem konkursu - projektowane budynki na skarpie otwarte są na ul. Towarową i na dziedzińce. Po tej stronie Mur jest galerią współczesnych murali, wyznacza skalę i wysokość przeszkleń nowych budynków.

Założenie urbanistyczne projektowanej rozbudowy muzeum wytyczone jest przez dwa przecinające się kierunki :
oś wejścia głównego z ul. Towarowej prowadząca zwiedzających w kierunku podziemia historycznych budynków, akcentowana przez projektowane zielone dziedzińce wewnętrzne.
• pas terenów zielonych i dziedzińców położonych na wysokości skarpy wzdłuż Muru Pamięci/ Sztuki i ul. Towarowej.


OŚ WEJŚCIA zaczyna się placem otwartym na ul. Towarową, z którego prowadzą schody w dół do wejścia głównego, wspólnego dla Muzeum i Sali wielofunkcyjnej. Główna strefa wejściowa została wprowadzona pod ziemię w celu zachowania kameralności całego założenia i w celu zachowania widoczności historycznych budynków z ul. Towarowej.

Na kondygnacji podziemnej , za centralnie położonymi stanowiskami informacji i kas otwiera się widok na zielone patio, wokół którego zorganizowana jest przestrzeń strefy wejściowej.
Wewnętrzny zagłębiony dziedziniec wprowadza zieleń i światło na kondygnację podziemną, otwiera widoki na historyczne budynki Muzeum, jak również sprzyja atmosferze wyciszenia.

W holu głównym strefy wejściowej ruch został podzielony na dwa kierunki: po lewej położone są szatnie dla ok. 1100 osób i toalety dla zwiedzających jak również wejście do strefy edukacyjnej, zaś po prawej foyer sali wielofunkcyjnej z osobną szatnią dla 300 osób i toaletami.

Wzdłuż patio znajduje się główny korytarz - łącznik podziemny prowadzący do wejścia na wystawę główną w istniejących budynkach muzeum. Na pozostałych bokach dziedzińca - kawiarnia, księgarnia/sklep i sala wystaw czasowych.
Pod istniejącym pawilonem studni artezyjskiej zaprojektowano klatkę schodową, widoczną w holu głównym jako ceglaną ażurową kostkę. W drodze powrotnej z wystawy głównej proponuje się możliwość wyjścia na zewnątrz w celu zwiedzenia wystaw czasowych terenowych i kontemplacyjnego Ogrodu Pamięci.

Oś wejścia zakończona jest widokiem na bryłę jasno szarego betonu zawieszoną ponad poziomem parteru, oznaczającą wejście na wystawę stałą w historycznym budynku muzeum.
W holu wejściowym na kondygnacji podziemnej proponowana lokalizacja makiety Warszawy.


STREFA REKREACJI I EDUKACJI
Jako kontynuacja idei Pokoju na Lato, w pasie skarpy, zaprojektowano wolnostojące ażurowe pawilony: sceny sezonowej, restauracji i edukacyjny, a jako ich kontynuacja budynek sali wielofunkcyjnej. Dzięki lokalizacji sali wielofunkcyjnej w narożniku ulic Towarowej i Grzybowskiej, cały skwer na poziomie tarasu skarpy został otwarty i składa się z ciągu otwierających się przestrzeni zielonych i dziedzińców.
Budynki zostały zaprojektowane z myślą o kilku pokoleniach Warszawiaków, dostępne w całości dla niepełnosprawnych, rodzin z dziećmi i ludzi starszych, społecznie aktywizujące, pozwalające na organizację różnorodnych wydarzeń kulturalnych i rekreacyjnych.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl