Opracowanie koncepcji architektonicznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Krzeptowie przy ul. Wiśniowej
I miejsce

<<< powrót
  • Maciej Woś - Pracownia Architektoniczna
Skład zespołu:
  • arch. Maciej Woś 

Układ funkcjonalno – przestrzenny.

Przedmiotem konkursu architektonicznego było sporządzenie koncepcji Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Krzeptowie pod Wrocławiem. Zespół dla 600 dzieci szkolnych, przedszkole dla 150 dzieci, z blokiem żywieniowym, z małą i dużą salą gimnastyczną.

Zespół ma trzy strefy przestrzenne: przedszkole, skrzydło szkolne dla dzieci młodszych i starszych oraz blok sportowy. Plac północno - zachodni na działce jest przeznaczony dla dzieci klas 0 – III, a północno - wschodni dla dzieci starszych. W skrzydle przedszkolnym na parterze zlokalizowano sale przedszkolne z możliwością bezpośredniego wyjścia na małe i wydzielone placyki zielone, a na piętrze administrację i gabinety. W skrzydle szkolnym na parterze są sale dla dzieci młodszych od klas 0 do III, które mają zapewniony bezpośredni dostęp do placyków zielonych, przylegających do sal klasowych. Na piętrze zaprojektowano sale i gabinety dla klas IV - VIII a dzieci, schodami zewnętrznymi mogą dostać się na przeznaczony dla nich plac północno – wschodni. Na dachu zaprojektowano przeszklony taras, a z niego wyjście na tarasy widokowe z lunetami i przyrządami do obserwacji astronomicznych. Część żywieniowa znalazła się w centrum obiektu, a jadalnia szkolna jest dostępna z hallu głównego. Nad nimi została zlokalizowana czytelnia z biblioteką i archiwum.

Część sportowa tworzy osobną bryłę, w której mieszczą się: duża i mała sala gimnastyczna wraz z zapleczem szatniowo – sanitarnym, magazynami i pokojami dla nauczycieli wf. Z części sportowej można korzystać po godzinach funkcjonowania szkoły.



Zagospodarowanie terenu.

Rozdzielono wejścia do szkoły i przedszkola, aczkolwiek poprzez wejścia dodatkowe możliwe jest odprowadzenie przez rodzica, jednego dziecka do przedszkola a drugiego do szkoły. Ten podział utrzymano także przy obsłudze komunikacyjnej z dróg otaczających działkę. Dla pracowników i rodziców dzieci starszych zaprojektowano miejsca postojowe od strony południowej a od strony zachodniej dla rodziców przedszkolaków. Zespół jest dostępny dla osób niepełnosprawnych.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl