Konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji architektonicznej "Parking w kamienicy"
Wyróżnienie równorzędne - kategoria II

<<< powrót
  • Łukasz Wawrzyniak, Monika Węgorzewska, Mikołaj Zajączkowski
Skład zespołu:
  • Łukasz Wawrzyniak  
  • Monika Węgorzewska  
  • Mikołaj Zajączkowski 

Przedstawiona bryła to przede wszystkim próba stworzenia formy, która szanowała będzie kontekst miasta, jednocześnie płynnie wpisując się w tak wymagającą i detaliczną śródmiejską zabudowę Łodzi. Starając się sprostać wymaganiom ekonomicznym, konieczne było wykonanie elewacji, która połączy zarówno część konstrukcyjną obiektu, jak i ornament. Scali dwie tak trudne kwestie, niejednokrotne będące przedmiotem sporów. Wybór betonu sprawia wrażenie oczywistości. Podświadomie odrzucany poprzez modernistyczne skojarzenia jest materiałem niezwykle plastycznym, który w połączeniu z wytrzymałością, pozwala na uzyskanie jednolitej, czystej formy będącej jednocześnie niezwykle bogatą w swej prostocie. Fragmentaryczne przełamane bieli pionowymi metalowymi detalami w złotym odcieniu, znacząco wpływa na odbiór wizualny obiektu. Wprowadzenie rytmicznego podziału otworów odwzorowuje klasyczne kompozycje, zaznaczając wyraźnie strefę cokołową oraz wieńczącą. Przywołuje na myśl pierwotne odwołanie łódzkich kamienic do włoskiego renesansu- łódzki neorenesans. Projekt wyróżnia dwa typy elewacji – pełnej i ażurowej. Porusza niezwykle istotny temat, jakim są puste, ślepe ściany. Stara się być odpowiedzią i dowodem na to, iż można w pełni „ zaprojektować” ścianę bez otworów. Elewacje w znaczący sposób nawiązują także do pierwotnych podziałów geodezyjnych parceli, odtwarzając szerokość frontów tak typowych dla łódzkiego śródmieścia. Fasada na fragmencie działki p19-16 ograniczona jest przez ryzality, przywołujące historię miejsca. Rytmiczne podziały są na pozór odtworzeniem elewacji łódzkich fabryk, jednak nowoczesna forma i polemika z detalem odwodzą od jednoznacznej klasyfikacji. Znacząca mnogość identycznych modułów okiennych przerwana została przez monumentalne ryzality, ożywiające bryłę – zaznaczające strefę wejścia oraz klatki schodowej. Funkcja miejskiego parkingu wielopoziomowego dopełniona została przez możliwość utworzenia na dachu ogólnodostępnej strefy rekreacyjnej, kosztem rezygnacji z miejsc postojowych.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl