Konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji architektonicznej "Parking w kamienicy"
III nagroda - kategoria I

<<< powrót
  • Pracownia Projektowa BLOMM
Skład zespołu:

FUNKCJA

W dostępnej kubaturze wyodrębniono najbardziej wartościowe fragmenty:
- przyziemie w rejonie skrzyżowania, jako przestrzeń najbardziej atrakcyjna z punktu widzenia najemców lokali usługowych, zapewniająca dostęp z dwóch stron. Wysoki parter (ok.5,0m) daje możliwość swobodnej aranżacji lokalu.
- styk z sąsiednim budynkiem mieszkalnym, jako bufor między istniejącą zabudową i budynkiem parkingu, w którym założono kontynuację funkcji mieszkaniowej
- ostatnia kondygnacja, umożliwiająca stworzenie ogrodów i tarasów, które uzupełniają zlokalizowaną tam funkcję mieszkalną i gastronomiczną z doskonałym widokiem na miasto.

W tych strefach wykluczono lokalizację parkingu, by zminimalizować jego negatywne oddziaływanie na otoczenie.

Wjazd do parkingu umieszczono z dala od skrzyżowania zmniejszając ryzyko kolizji pojazdów włączających się do ruchu. Obok znajdują się rampy umożliwiające kołową komunikację pionową w obu kierunkach.

FORMA I MATERIAŁY

Elewację podzielono na 3 części:
- elewacja części mieszkalnej, nawiązująca do linii zabudowy sąsiedniego budynku mieszkalnego, tynkowana w kolorze grafitowym.
- elewacja narożna czyli tzw. „Duch Kamienicy”. Historyzujące detale wykonane z ażurowej obudowy z gabionów (koszy ze stalowej siatki) wypełnionych potłuczoną ceramiką. Tworzywo nawiązuje do bogatej tradycji ceglanego budownictwa Łodzi, jednak zastosowane gabiony pozwalają uzyskać nowoczesny charakter w bardzo tani, efektowny i ekologiczny sposób – większość elewacji powstanie w wyniku recyclingu cegły rozbiórkowej i odpadów ceramicznych.
- elewacja parkingu – wykonana w tej samej technologii co elewacja narożna jednak bez historyzujących detali. Elewacja z gabionów stworzy efekt wykorzystujący nocne oświetlenie wnętrza parkingu przechodzące się przez ażurową ścianę. Jednocześnie w ciągu dnia zaparkowane samochody nie będą widoczne z perspektywy ulicy, kamuflując funkcję budynku.

Podcienia pokryte blachą w kolorze grafitowym i szkłem ożywiają przyziemie budynku i eksponują mieszczące się tam lokale usługowe.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl