Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Międzynarodowego Centrum Muzyki w Żelazowej Woli
I nagroda

<<< powrót
  • Stelmach i Partnerzy Biuro Architektoniczne Sp. z o.o.
Skład zespołu:

Idea

Koncepcja próbuje zmieścić duży i wymagający przestrzennie program w otulinie - bezpośrednim sąsiedztwie światowej klasy zabytku - Parku - Muzeum z Domem Urodzenia Fryderyka Chopina. Ideowo jest to twórcza wolność w bliskości, z poszanowaniem Natury.

Proponuje się więc Dom - Ogród, jako kolejny element/kontynuację Parku. Dom ma pozwalać na podziwianie Parku z jak największej ilości otwarć, samemu pozostając jak najmniej widocznym. Zielony, ogólnodostępny dach daje możliwość podziwiania Parku z wysokości 1 kondygnacji - ok. 7,0 m. Dom powtarza horyzontalne poziomicowe rytmy narzucone przez wzgórze, u podnóża którego został zlokalizowany.

Inspiracją morfologii domu są pionowe białe rytmy brzozowego zagajnika i formy ogrodu Art And Crafts. Dach ma być ogrodowym elementem wodolubnego Parku zaprojektowanego w otulinie Parku - Pomnika Miejsca urodzenia Fryderyka Chopina. Otulinę tę projektował autor Parku Prof. Franciszek Krzywda - Polkowski jako pas terenu obsadzony drzewami. W tym pasie, wśród drzew Prof. Franciszek Krzywda - Polkowski lokował niewielkie gabarytowo i rozrzucone budynki obsługi zewnętrznej.

Struktura

Parterowy dom ma horyzontalne rytmy narzucone przez układ terenu. Dom, u podnóża wzniesienia, naprzeciw Parku ma być jak najmniej dominujący, ze względu na swoją skalę. Morfologicznie dom kształtuje płaski cienki dach z ogrodem zawieszonym nad otaczającym terenem. Płaskie plateau dachu - ogrodu, zawieszone na bardzo cienkich pogrupowanych słupach, przebija kubatura Dużej Sali Koncertowej. W kontraście do niej otwierają się cztery patia doświetlające pomieszczenia skupione wokół nich. Dają one intymną przestrzeń pozwalającą schronić się przed tłumem, dla uczących się czy seminarzystów MCM. Patia rozrzucone nieregularnie - przebijające plateau dachu, pozwalają zasadzić w nich drzewa. Poprzez drzewa przed domem i rosnące w patiach, budynek będzie mógł wtopić się w otaczający krajobraz. Plateau dachu unoszące się na cienkich pogrupowanych słupach, jest częściowo dostępne dla użytkowników i gości. Nieregularnie pogrupowane smukłe słupy są w strukturze domu odpowiednikiem otaczających drzew.

Zielone patia dają możliwość doświetlenia kameralnych wnętrz sal ćwiczeń i edukacyjnych. Linearny układ domu, rozłożonego poziomicowo wzdłuż Parku pozwala na oglądanie Parku z każdej strefy. Daje szansę kontaktu wzrokowego bez naruszania introwertycznej funkcjonalności i wymaganej autonomii. Przyjęta struktura przestrzenna – wydzielone strefy skupione wokół zielonych patio organizują przestrzeń „pomiędzy”; przestrzeń nieformalnych spotkań, rozmów, ćwiczeń czy wystaw. Taka nieformalna przestrzeń coworkingu, bez naruszania autonomii i funkcjonalności wymaganych elementów programu, wydaje się dzisiaj podstawową wartością dla centrum edukacji artystycznej.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl