Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Budynku Dydaktyczno-Administracyjnego pn. »Centrum Przestrzeni Innowacyjnej« wraz z rozwiązaniami technologicznymi oraz garażem podziemnym, zlokalizowanego przy ul. Batorego 8 w Warszawie.
Wyróżnienie honorowe

<<< powrót
  • Studium sp. z o.o. sp. k.
Skład zespołu:
  • architektura:  
  • Rafał Maliński  
  • Malwina Łazęcka-Malińska  
  • Damian Pędrakowski  
  • Ewa Kosińska  
  • Ola Dziedzicka  
  •  
  • zieleń:  
  • Katarzyna Rączkowska  
  •  
  • wizualizacje:  
  • Damian Przepłata  
  •  
  •  
  • http://www.studium.waw.pl/  
  •  

Idea

Projekt wykorzystuje motyw piramidy zastosowany przez Jana Koszczyca Witkiewicza w budynku gmachu głównego Szkoły Głównej Handlowej, tłumacząc go na język nowoczesnej architektury. Piramida, która stanowi nie tylko oryginalne zwieńczenie holu gmachu głównego, ale jest też powszechnie rozpoznawanym znakiem uczelni. W naszym projekcie została odwrócona i pełni rolę zagłębionego dziedzińca. Jest zarazem niespodzianką, która stopniowo ukazuje się oczom widza wchodzącego do budynku.

Odwrócona piramida łączy strefę studenta wewnątrz budynku z przestrzenią rekreacyjną na dachu, a jednocześnie nadaje wnętrzu niepowtarzalną formę. Jej wyrazista modułowość i symetria wyznaczyła charakter elewacji i wnętrz. Zintegrowana z tarasem na dachu znosi granice między wnętrzem a zewnętrzem, stając się otwartą przestrzenią interakcji i odpoczynku na świeżym powietrzu.

Integralną częścią projektu jest bujnie rosnąca zieleń. Na zboczach piramidy oraz we wnętrzach zwieszać się będą pnącza. Na dachu zaprojektowano modułowe donice.

Rozwiązania funkcjonalne

Każda z kondygnacji ma powtarzalny schemat funkcjonalny. Dookoła piramidy znajduje się otwarta przestrzeń centralna, a pomieszczenia ulokowano wzdłuż ścian zewnętrznych budynku. Parter, pierwsze i drugie piętro przeznaczone są dla studentów, trzecia kondygnacja należy do administracji. Budynek ma dwie kondygnacje podziemne, na których znajdują się parkingi.

Symetrycznie po dwóch stronach budynku zlokalizowano klatki schodowe, windy i sanitariaty. W duszy pomiędzy schodami a korytarzem zaprojektowano pnącza rosnące przez wszystkie kondygnacje. Klatki schodowe w niezmienionym kształcie sprowadzone są do podziemia, a dzięki szerokiej duszy docierać tam będzie światło dzienne.

Doświetlona z góry powierzchnia w środku budynku może pełnić funkcję wystawienniczą, jak również być miejscem organizacji imprez okolicznościowych.

W południowo-wschodnim narożniku znajdzie się zewnętrzny parking rowerowy z systemem piętrowego przechowywania. Przeciwległy, wyeksponowany narożnik parteru zajmuje kawiarnia.

Na pierwszym i drugim piętrze zaprojektowano sale wykładowe i strefę studenta. Na drugim piętrze znajdują się ponadto dwa wyjścia do piramidy pozwalające na bezpośrednie przemieszczanie się studentów pomiędzy budynkiem a rekreacyjnym terenem na zewnątrz. Dostęp na dach możliwy jest również klatkami schodowymi i windami.

Biura zlokalizowano na trzecim piętrze, gdzie ze względu na rozszerzanie się piramidy trakt jest najwęższy. Większość pomieszczeń użytkowych na tej kondygnacji ma dostęp do naturalnego światła. Dzięki dwustronnemu doświetleniu aż 99% powierzchni biurowej znajduje się w odległości mniejszej niż 6 m od okien.

Płaska część dachu została zagospodarowana modułowymi donicami i siedziskami. Tarasy piramidy oraz dach będą przestrzenią spotkań i odpoczynku, a także nieformalnym miejscem pracy grupowej.

Rozwiązania architektoniczne

Motywem przewodnim kształtującym elewacje i rysunki nawierzchni są fraktalne podziały. Struktura fasady nawiązuje do konstrukcji wewnętrznej piramidy, przekształcając jej architektoniczny język na płaską powierzchnię.

Główny podział elewacji wykonano z płyt z piaskowca – klasycznego materiału charakterystycznego dla warszawskiej zabudowy. Kompozycja profili o zróżnicowanej grubości i odcieniach oraz dekoracyjnego szkła wyróżniającego się różnym stopniem odbicia i płaszczyzną osadzenia podkreśla główne wejście.

Nawierzchnia dachu oraz donice wykonane zostaną z płyt kamiennych. Siedziska oraz tarasy wyłożone zostaną drewnem egzotycznym. Balustrady pomiędzy poszczególnymi poziomami będą wykonane z przeziernego szkła. W donicach na obwodzie piramidy zasadzone zostaną pnącza, które docelowo będą zwieszać się na jej powierzchni.

We wnętrzach zastosowano stonowaną kolorystykę i oszczędny dobór materiałów. Dominuje kolor perłowy, beż i grafit na posadzkach. Główną rolę gra światło wpadające przez piramidę oraz wszechobecna roślinność. Na parterze zaprojektowano zielone parawany, a na tarasach pięter oraz na klatce schodowej donice ze swobodnie zwisającymi pędami.

Sale wykładowe zostaną równomiernie oświetlone sufitowymi panelami. Poszczególne rzędy w salach audytoryjnych zostaną podwyższone przy pomocy zabudowy meblowej.

Przed wejściem do budynku zaprojektowano ciemną, regularną posadzkę z płyt bazaltowych i kostki kamiennej. Kompozycja dostosowuje się do podziałów elewacyjnych, stanowiąc jej negatyw. Chodniki wyłożone zostaną ciętą kostką kamienną. Droga dojazdowa wykonana zostanie z płyt betonowych. Zrezygnowano z zieleńców oddzielających projektowany teren od ulicy, dzięki czemu budynek sprawia wrażenie bardziej dostępnego.

Rozwiązania urbanistyczne

Główne wejście do budynku usytuowano na osi ulicy Kazimierzowskiej. Obecnie kompozycja zieleni i ciągów pieszo-jezdnych na południe od ul. Batorego jest swobodna, ale wskazane w planie miejscowym rozwiązania zmierzają do jej uporządkowania względem wyznaczonego przez istniejącą zabudowę kierunku. Projekt nowego budynku został dostosowany do planowanej osi.

Od strony ulicy Batorego zaprojektowano reprezentacyjny plac wejściowy zajmujący teren pomiędzy projektowanym budynkiem a niedawno ułożonym chodnikiem. Przy elewacji ustawiono siedziska i donice zbliżone w formie do tych, które znajdą się na dachu. W narożniku budynku znajdzie się wewnętrzny parking rowerowy. Przed gmachem przewidziano miejsce na stację roweru miejskiego. Zachowano możliwość przejazdu przez plac dla samochodów uprzywilejowanych.

Przy drodze wewnętrznej pomiędzy projektowanym budynkiem a klubem „Stodoła” zlokalizowano podjazd dla taksówek, miejsce postojowe dla osób niepełnosprawnych, dwa miejsca dla gości oraz strefę dostaw do restauracji. Po północnej stronie zaprojektowano zjazd do garażu podziemnego oraz zagłębioną przestrzeń na agregaty chłodnicze.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl