Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej rozbudowy Domu Kultury we Włoszczowie o salę taneczną z pomieszczeniami towarzyszącymi wraz z zagospodarowaniem terenu wokół budynku
II nagroda

<<< powrót
  • ROBOTA
Skład zespołu:
  • Jakub Korfanty  
  • Aleksander Palka  
  •  

Opis koncepcji.

Dwa w jednym


Koncepcja rozbudowy Domu Kultury we Włoszczowej o salę taneczną opiera się na włączeniu rozbudowywanej części w zagospodarowanie terenu wokół budynku Domu Kultury. Całość nowej inwestycji zaplanowano po północnej części istniejącego budynku. Zaprojektowano salę zagłębioną częściowo w ziemi a jej dach przeznaczono na widownię amfiteatru. Dzięki takiemu rozwiązaniu kubatura nowej sali stanie się częścią parku aktywności zaplanowanym za budynkiem. Proponowane rozwiązanie architektoniczne ma na celu uaktywnienie północnej części w budynku i terenu zielonego od strony północnej. Wokół nowej sali (widowni) zaprojektowano obszerny taras z zielenią.

Nowymi elementami zagospodarowania terenu będą odpowiednio:
- pagórek który powstanie z materiału z wykopu na salę,
- scena plenerowa,
- elementy aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu jak stół do ping-ponga, drabinka do crossfit, zewnętrza siłownia.

Zarówno salę jak i widownię skomunikowano bezpośrednio z budynkiem istniejącym, na poziomie parteru z barem-kawiarnią w części północnej budynku zapewniając bezpośredni kontakt wzrokowym z wydarzeniami dziejącymi się na poziomie piwnicy w sali tanecznej. Również z drugiej kondygnacji budynku Domu Kultury zapewniono bezpośredni dostęp na widownię. W poziomie piwnicy dostęp do piwnic budynku istniejącego, którego pomieszczenie wykorzystano na salę instruktorów.

Rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe

Dobudowywany obiekt zawierający salę taneczną wraz z pomieszczeniami obsługującymi zaprojektowana w konstrukcji żelbetowej - ściany sali znajdującej się pod ziemią i dach będący zarazem widownią.

Widownia i taras zaprojektowano w konstrukcji drewnianej lub stalowo - drewnianej, Wykończenie sali, schodów do części znajdującej się pod ziemią - surowe z betonu konstrukcyjnego. Elementami ocieplającymi wnętrze będą drewniany sufit sali tanecznej, drewniane drabinki i drewniana podłoga sali.

Zaplanowano duże przeszklenie w kształcie trójkąta z maksymalnie dużymi taflami szkła z ramą ukrytą w konstrukcji.

Taras wzdłuż zachodniej elewacji budynku zaprojektowano w konstrukcji drewnianej lub drewniano-stalowej. Pokrycie tarasu z deski modrzewiowej. Elementy barierek zewnętrznych w konstrukcji szklanej.

Elementy zagospodarowania terenu jak scena, plenerowy stół do ping-ponga, drabinki crossfit wykonane z prostych, szczerych materiałów (żelbet, stal nierdzewna).

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl