Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Iławie
II nagroda

<<< powrót
  • Pracownia Projektowa Janusz Pachowski - PPiP
Skład zespołu:
  • Janusz Pachowski  
  • Ewa Pachowska  
  • Paweł Pachowski  
  • Andrzej Pachowski  
  • Joanna Pachowska  
  • Adrianna Białęska  
  • Magdalena Chrzanowska  
  • Katarzyna Korbela  
  • Anna Bandurowska  
  •  
  •  
  • http://ppip.pl/  
  •  

Nowy obiekt zlokalizowany jest na miejscu istniejącego, przeznaczonego do likwidacji budynku Domu Weterana. Wykorzystano istniejące ukształtowanie terenu, wpisując budynek w zbocze, uwzględniając trzy płaszczyzny / tarasy, które widoczne są na terenie działki.

Na poziomie tarasu pośredniego (poziom parteru Biblioteki ± 0) od południowego zachodu, otwierając się widokowo i przestrzennie na jezioro, zaprojektowano plac przed głównym wejściem. Stanowi on reprezentacyjną przestrzeń publiczną, powiązaną pochylnią i szerokimi schodami z ciągiem pieszym wzdłuż ul. Sobieskiego oraz prostopadłym ciągiem – z bulwarami nad Małym Jeziorakiem.

Lokalizacja i forma Biblioteki pozwala na zachowanie istniejącej zieleni, a plac, dojścia piesze i dojazdy wykorzystują luki w szpalerach czy grupach drzew.

Budynek ma 3 strefy akustyczne – im wyżej, tym ciszej. Kondygnacja parteru to strefa głośna. Wejście główne z poziomu placu prowadzi do centralnego hallu o rzucie kwadratu z górnym świetlikiem. Z hallu dostępne są dla publiczności bez ograniczeń pomieszczenia takie, jak: sala konferencyjna, sala klubowa, sala aktywności fizycznej, pracownia wielofunkcyjna oraz ogólnodostępne toalety. Na piętro prowadzą reprezentacyjne schody, znajdujące się w centralnej strefie hallu.

W części północnej poziomu ± 0 zlokalizowano pomieszczenia magazynowe i instalacyjne, dostępne tylko dla personelu drugą obudowaną klatką schodową z windą.

Na kondygnacji +1 o umiarkowanej głośności bez kontroli można korzystać z tarasu, dostępnego z hallu. Po przejściu przez bramki kontrolne dostępne będą dla użytkowników uprawnionych pomieszczenia centrum multimedialnego i pracowni komputerowej oraz pokoje administracji i pokoje gościnne. W strefie tylko dla personelu zlokalizowano magazyny książek, prasy, archiwum i serwerownię.

Kondygnacja +2 – cicha, przeznaczona jest w całości dla użytkowników uprawnionych. Tu zlokalizowano wypożyczalnię dla dorosłych, czytelnię ogólną i oddział dla dzieci, z którego wyjść można na taras na dachu.

Budynek Biblioteki dostępny jest dla osób niepełnosprawnych ruchowo.
Konstrukcja budynku Biblioteki – mieszana.

Elewacja z cegły elewacyjnej w kolorze wiśni melanż, spoina w kolorze antracyt, lekko wklęsła.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl