Konkurs na koncepcję architektoniczno-urbanistyczna zespołu kolumbariów na cmentarzu komunalnym w Radomiu, ul. Ofiar Firleja 45 wraz z koncepcją zmiany elewacji budynku chłodni
I nagroda

<<< powrót
  • BDR ARCHITEKCI
Skład zespołu:
  • autorzy:  
  • Konrad Basan  
  • Paweł Dadok  
  • Michał Rogowski  
  • Maria Roj  
  •  
  • współpraca:  
  • Ewa Mucha  
  • Agata Trela  
  •  
  •  
  • http://bdr-architekci.pl/  
  •  

Założenia ideowe

Projekt to propozycja przestrzeni upamiętnienia pozostającej w kontakcie z przyrodą, wywołującej nastrój kontemplacji i zadumy. W tym celu program pochówku (2000 nisz) został podzielony na mniejsze komnaty cmentarne tworzące kameralne przestrzenie, ułatwiające skupienie i bezproblemowe odnalezienie prochów bliskiej osoby.

Każdą komnatę tworzą ściany upamiętnień, po których z biegiem dnia przesuwają się cienie rosnących wewnątrz drzew. Komnaty cmentarne oraz budynek chłodni tworzą zwarty układ, którego centrum jest plac cmentarny. Plac ten ma szansę stać się miejscem przyszłych obrzędów pogrzebowych i ekumeniczną przestrzenią skupienia dla całego cmentarza.

Kompozycja układu kolumbariów

Założeniem przy projektowaniu upamiętnienia było przywrócenie centralnej kompozycji cmentarza. Zrealizowano to założenie poprzez nowe zakończenie głównej osi prowadzącej od bramy wejściowej do sali niezrealizowanej kaplicy cmentarnej. W jej miejsce zaprojektowano plac cmentarny kończący główną oś kompozycyjną. Pozostałe osie kompozycyjne zostały zakończone mniejszymi placami, otwartymi na przestrzeń cmentarza. Kompozycję dopełniają pola zieleni opływające prostopadłościenne bloki kolumbariów. Główna oś kompozycyjna została obsadzona aleją drzew.

Etapowanie

Zakłada się możliwość etapowania inwestycji (3 etapy) w taki sposób, aby po każdym z etapów uzyskać rozwiązanie spójne i czytelne.

1 ETAP:
• Budowa Kolumbarium I oraz Kolumbarium II (760 nisz)
• Modernizacja elewacji chłodni.
• Budowa miejsca gromadzenia odpadów i poboru wody.
• Zakończenie głównej osi cmentarza.
• Domknięcie placu cmentarnego z jednej strony.

2 ETAP:
Budowa Kolumbarium III oraz Kolumbarium IV (640 nisz).
Domknięcie placu cmentarnego z trzech stron.

3 ETAP:
• Budowa Kolumbarium V oraz Kolumbarium VI (608 nisz).
• Budowa drugiego miejsca poboru wody.
• Domknięcie placu cmentarnego z czterech stron.

Opcjonalnie przy budynku chłodni przewidziano rezerwę na zaplecze sanitarne pozwalające na wygodne korzystanie z cmentarza osobom starszym i chorym. Pozycja nie została ujęta w kosztorysie i nie jest w sensie formalnym częścią pracy konkursowej.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl