Konkurs realizacyjny na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej obiektów użyteczności publicznej oraz fragmentu bulwarów wiślanych.
I nagroda

<<< powrót
  • WXCA
Skład zespołu:
  • mgr inż. arch. Szczepan Wroński  
  • mgr inż. arch. Małgorzata Dembowska  
  • mgr inż. arch. Krzysztof Moskała  
  • dr inż. arch. krajobrazu Krzysztof Herman  
  • mgr inż. arch. Paweł Wolanin  
  • stud. arch. Aleksandra Adamczyk  
  •  
  • Współpraca:  
  • mgr inż. arch. Michał Lipiec  
  • mgr inż. arch. Piotr Łosek  
  • mgr. inż. Piotr Żółtowski (konstrukcja)  
  • Dot Design Studio (wizualizacje - II etap konkursu)  
  • Vivid Vision (wizualizacje - I etap konkursu)  
  •  
  •  
  • http://www.wxca.pl/  
  •  

Warszawskie brzegi Wisły to jedna z najbardziej atrakcyjnych i najchętniej odwiedzanych przestrzeni publicznych w mieście. Odcinek pomiędzy mostem Świętokrzyskim a Cyplem Czerniakowskim tętni życiem w letnie wieczory i weekendy dzięki coraz bogatszej ofercie rozrywkowo – kulturalnej w obszarze bulwarów. Rejon Skweru Kahla natomiast pozostaje miejscem częściowo odciętym poprzez wloty tunelu Wisłostrady i nasyp kolejowy linii średnicowej, w związku z tym stanowi pewną barierę pomiędzy miastem a rzeką i nie pozwala wykorzystać potencjału jego lokalizacji nad Wisłą. Pomimo poniesienia znaczących kosztów związanych z budową tunelu Wisłostrady funkcje miejskie pozostają odseparowane od nabrzeża, przez co nie wspierają aktywności nad wodą.

Poniższa koncepcja zakłada przybliżenie miasta do rzeki poprzez stworzenie obiektów o różnych funkcjach i ogólnodostępnych parterach tworzących tło dla nadwiślańskiego ogrodu – pasa zieleni pomiędzy Centrum Nauki Kopernik a Mostem Średnicowym. Poszczególne strefy ogrodu – Skwer Sportów Miejskich, Polana Sztuki i Park Odkrywców stanowią poszerzenie funkcji otaczających je obiektów – Centrum Nauki Kopernik, ASP i planowanych obiektów sportowych zlokalizowanych po południowej stronie mostu kolejowego. Obiekty zlokalizowane w pasie ogrodu w postaci pawilonu gastronomicznego i miejskiego dachu pozwalają na przedłużenie sezonu rekreacyjnego nad samą Wisłą, a ich struktura zbudowana jest z zieleni, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie charakteru zielonej oazy na całej jego długości.

Zrównoważona dyspozycja przestrzeni pozwala na optymalne wykorzystanie tego miejsca zarówno na płaszczyźnie ekonomicznej, jak i społecznej. Stworzenie ogólnodostępnego skweru nad rzeką, bogatego w nowe funkcje i miejsca aktywności pod dachem pozwoli ożywić tę część nabrzeża o różnych porach dnia i roku. Wygospodarowanie nowych przestrzeni możliwych do zabudowy nie tylko w ramach inwestycji miejskich, ale również komercyjnych może urealnić cały proces inwestycji przez częściowe pokrycie kosztów, z jakimi wiąże się przedłużenie tunelu Wisłostrady.

SPÓR O ZIELEŃ A MIEJSKOŚĆ MIASTA

Przestrzeń Warszawy jest dziś miejscem pełnym sprzeczności, wyjątkowo narażonym na konflikty pomiędzy różnymi grupami społecznymi. Presja inwestycyjna w połączeniu z trudnościami obecnymi w procesie planowania powoduje coraz więcej sporów, najczęściej na tle coraz bardziej uszczuplanych zasobów zieleni. Potrzeba kontaktu z naturą i obecności zieleni w centrum miasta jest jednym z najczęściej obecnych wątków w dyskusjach środowisk miejskich. Z drugiej strony, racjonalnie budowanie zwartego miasta jest jedną z podstaw zrównoważonego rozwoju, choć nierzadko pozostaje w sprzeczności z marzeniem wielu mieszkańców o życiu w środku parku. Poniższa koncepcja ma na celu znalezienie równowagi pomiędzy środowiskiem zurbanizowanym a naturalnym krajobrazem, która może pomóc w ograniczeniu przestrzeni sporu i zbudowaniu projektu nabrzeża Wisły w porozumieniu pomiędzy różnymi grupami użytkowników.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl