Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Centrum Lokalnego Skwer S. Broniewskiego "Orszy" w Warszawie
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • PL Studio Patryk Żurawski
Skład zespołu:
  • Agnieszka Łańko  
  • Patryk Żurawski  
  • Michał Sokołowski  
  • Bartosz Łysikowski  
  •  
  •  
  • http://plstudio.com.pl/  
  •  

Skwer S. Broniewskiego „Orszy” oraz park przed Pałacykiem Szustra chciałoby się połączyć, scalić, aby stworzyć jeden zielony, przyjemny obszar na mapie Warszawy. Niestety obie przestrzenie dzieli ruchliwa ulica Puławska z trzema pasami ruchu i torowiskiem tramwajowym.

Obie przestrzenie użytkują sporadycznie okoliczni mieszkańcy i przechodni podążając przez park Morskie Oko w kierunku centrum. Przestrzeń posiadająca bardzo duży potencjał pozostawiona jakby sama sobie ma szansę stać się bardzo atrakcyjnym miejscem, do którego chce się powracać i z którym można się utożsamiać.

Zależało nam, aby stworzyć przestrzeń przyjemną i dostępną dla wszystkich, aktywną i atrakcyjną. Plac Orszy otwiera się na ul. Puławską i tę otwartość planujemy zachować i wyeksponować najbardziej charakterystyczną zieleń- wysokie drzewa.

Place podzielone ulicą Puławską połączyliśmy szerokim przejściem tuż przy ulicy Różanej. Przejście to jest przedłużeniem istniejącego ciągu pieszego z Morskiego Oka i płynnie przechodzi w ciąg pieszy na skwerze Orszy.

Postanowiliśmy wyrównać poziom posadzek w obszarze skweru i częściowo po stronie parku, podwyższając poziom ulic: Puławskiej na odcinku od obecnego skrętu w ulicę Różaną do końca przystanków tramwajowych, pozostałe ulice w całości tj. Różaną, małą Puławską oraz Dąbrowskiego od ulicy małej Puławskiej. Takie rozwiązanie pozwoli spowolnić ruch samochodowy na obszarze objętym opracowaniem.

Sugerujemy na wskazanym odcinku ograniczenie prędkości do 30km/h.

Planujemy ujednolicić posadzki materiałowo i kolorystycznie, a zróżnicować ich fakturę w miejscach bardziej wrażliwych jak np. planowane przejście przez ul. Puławską.

Proponujemy jasną posadzkę betonową o charakterystycznej kompozycji płyt.

Torowisko tramwajowe planujemy wysiać trawą na całej długości i w pasie rozgraniczającym od brzegu do brzegu. Jest to sprawdzone, powszechne rozwiązanie i bardzo miłe dla oczu.

Ulicę Puławską zawęziliśmy do dwóch pasów w każdą stronę, zyskując miejsce na poszerzenie chodnika oraz możliwość stworzenia wygodnej ścieżki rowerowej po obu stronach ulicy. Dodaliśmy pasy zaprojektowanej zieleni dodatkowo rozgraniczającej ciąg pieszy od rowerowego.

W pierwszym etapie prac planujemy ograniczony ruch ulicą Różaną z możliwością parkowania z jednej strony zarówno ulicy Różanej jak i małej Puławskiej. Ruch ulicą Dąbrowskiego ograniczyliśmy do dwóch pasów; miejsca parkingowe zlokalizowane po stronie budynków.

Możliwość parkowania wyłącznie równolegle do jezdni.

W pierwszym etapie planowana jest również wymiana nawierzchni utwardzonej w zachodniej części skweru Orszy oraz reorganizacja ulicy małej Puławskiej. Budowa nowego pawilonu w zamian za istniejący , najmniejszy kubaturowo budynek, oraz lokalizacja części nowo projektowanych siedzisk 
i oświetlenia CL. Poza tym uporządkowanie szaty roślinnej na całym obszarze i wymiana posadzki po stronie parku i przy ulicy Puławskiej.

Zmniejszając ilość pasów oraz wprowadzając parkowanie równoległe uzyskaliśmy możliwość poszerzenia bardzo wąskich dotychczas chodników po obu stronach ul. Dąbrowskiego.

Planowane centrum lokalne zaaranżowaliśmy w taki sposób, aby dawało możliwość aktywności, relaksu, poczucia przyjemnie spędzonego czasu osobom w różnych grupach wiekowych, szukaliśmy rozwiązań odpowiadających na zapotrzebowania przyszłych użytkowników.

Meble miejskie, oprawy oświetleniowe, tworzą spójny salonik miejski.

Przestrzeń skweru Orszy zdominowała długa nieco przeskalowana ławka ustawiona w poprzek skweru, tuż przy projektowanej alei róż. To część najbardziej oddalona od ulicy Puławskiej. Ławka w konstrukcji betonowej z wyprofilowanym siedziskiem i oparciem z możliwością siedzenia po obu stronach. Ławka wykończona została drewnianymi kantówkami z drewna iglastego. Co kilka metrów w konstrukcji siedziska ławki umieściliśmy zintegrowane śmietniki.

Podobne ławki zlokalizowaliśmy wzdłuż ścieżek projektowanego centrum.

Leżaki terenowe obecne w centrum przez cały rok. Wykonane w konstrukcji betonowej 
z wykończeniem z drewnianych kantówek z drewna iglastego.

Bączki- forma siedziska i zabawy- to niewielkie obiekty wykonane z tworzywa sztucznego na kształt bączka drewnianego do zabaw dla dzieci. Wnętrze bączka posiada zagłębienie, aby podczas obrotów 
i wychyleń wygodnie było użytkować zabawny mebel.

Hamaki to formy relaksu i aktywności użytkowane sezonowo, rozwieszane na stalowych słupkach 
w miejscach wyznaczonych. Wykonane z tworzywa sztucznego plecionego na wzór sieci rybackich 
z możliwością uformowania dowolnego kształtu i dowolnej powierzchni użytkowej.

Planujemy również inne formy hamaków materiałowych zawieszonych na konstrukcji jednego 
z projektowanych pawilonów użytkowych. Ten rodzaj hamaków użytkowany byłby sezonowo, 
a w czasie zimowym magazynowany.

Huśtawka poza funkcją zabawy jest alternatywą dla ławki, pozwala przywołać czasy dzieciństwa, 
a samo bujanie z pewnością pozwoli na chwilę oderwania się od codziennych spraw i doda wiele radości.

Huśtawki uformowane z wysokiej jakości tworzywa PVC, mocowane do konstrukcji trejażu jednego 
z pawilonów.

Stoły szachowe zostały zlokalizowane w obu częściach CL ustawione w grupach po 2 lub po 3 wraz 
z siedziskami tworzą enklawy pasjonatów i amatorów gry w szachy. Ten archaiczny rodzaj rozrywki cieszy się ogromnym powodzeniem osób w każdym wieku, tym bardziej ulokowany na świeżym powietrzu.

Po stronie parku zaprojektowaliśmy pola do gry w bule. Pola o powierzchni 15x4 m zlokalizowaliśmy w południowo zachodniej i południowo wschodniej części parku. Przy ciągach pieszych tak, aby przechodząc można obserwować osoby grające i być może zachęcić się w ten sposób do gry. Pola lokalizowane w parach, aby była możliwość organizowania np. turniejów gry w bule.

Dotychczasowy plac zabaw zmodyfikowaliśmy aranżując przestrzeń w formie okręgów. Skrajny okrąg tworzą siedziska dla rodziców i opiekunów, w środku w każdym z okręgów znajdują się różne atrakcje dla maluchów.

Główna oś kierująca na pałacyk Szustra została podkreślona poprzez zmianę nawierzchni na utwardzoną z charakterystycznym rysunkiem jasną posadzkę betonową. Plac okalający Dom Mauretański, pomnik Jana Matejki i wieżyczkę z przejazdem poszerzyliśmy i ujednoliciliśmy posadzkę. Dzięki temu obiekty zyskały więcej oddechu i zostały odpowiednio wyróżnione.

Elementy kubaturowe centrum lokalnego tworzą trzy pawilony zlokalizowane na skwerze Orszy 
w miejscu obecnych lokali usługowych. Niewielkie prostopadłościenne formy wysokością nawiązujące do części parterowej otaczających kamienic zostały przeszklone z czterech stron i przekryte dachem znacząco wystającym po dwóch stronach budynku- zachodniej i wschodniej. Obszerne zadaszenia umożliwiają korzystanie z parku także w pory deszczowe. Wnętrza pawilonów zostały wykończone 
w całości w konkretnym kolorze: żółtym , niebieskim i różowym. Każdy pawilon posiada swój kolor przelewający się z posadzki na wewnętrzny trzon i siedziska. W danym kolorze są także meble zewnętrzne zlokalizowane tuż przy budynku. Pawilony zlokalizowane z dwóch stron skweru wraz 
z wystającymi zadaszeniami i transparentnymi elewacjami tworzą klamrę wciągającą przechodnia 
w głąb skweru.

Kontenery na odpadki stałe zaprojektowane zostały w zachodniej części skweru i południowo zachodniej części parku. Zbiornik na odpadki stałe ukryty został pod powierzchnią płyty placu. System hydraulicznych podnośników umożliwia jego wysunięcie i łatwe opróżnienie. Od strony zachodniej placu możliwy jest dojazd samochodu ciężarowego, przystosowanego do wywożenia odpadów stałych.

Oświetlenie centrum zaprojektowane zostało w formie pionowych słomek luźno rozstawionych po obu stronach centrum lokalnego. Źródło światła raz zlokalizowane jest w spodniej części i skierowane jest w dół oświetlając ciągi piesze i trawniki innym razem świeci do góry na korony drzew czy podświetlając pomnik lub elementy architektoniczne powyżej. Źródła światła umiejscowione zostały również w dolnej części huśtawek dając miły efekt podczas huśtania w czasie wieczoru. Całość iluminacji tworzy magiczną, niepowtarzalną atmosferę na placu, wpływa na nastrój tworząc zapamiętywany, nocny wizerunek.

W nowym centrum Lokalnym przewidujemy organizację targów żywności regionalnej, targi i pokaz hodowców róż w nawiązaniu do przywrócenia nasadzeń róży dzikiej po obu stronach centrum, tworzących aleje róż.

Stoiska rozstawiane byłyby wzdłuż ulicy Różanej, zadaszenia tworzyły białe membrany rozpięte na lekkiej konstrukcja stalowej.

Teren przeznaczony dla centrum lokalnego jest wyjątkowy w skali miasta ze względu na praktycznie brak krzewów i zieleni średniowysokiej a przez to eksponujący rytmy pni wysokich drzew. Zdecydowaliśmy się wyeksponować i jeszcze bardziej podkreślić tę wyjątkowość. Uprzątnęliśmy park 
i skwer z wtórnych nasadzeń, proponując w zamian niskie rośliny okrywowe w obszarach zacienionych, a w miejscach dobrze nasłonecznionych proponujemy gęste mięsiste trawy. Tak potraktowany charakter przestrzeni parku i skweru oświetlony odpowiednio nakierowanym światłem 
z projektowanych lamp daje niepowtarzalny nastrój i klimat nowego centrum.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl