Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno – architektonicznej Centrum Aktywności Lokalnej (CAL) w Szczecinie - Podjuchach
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • PL Studio Patryk Żurawski
Skład zespołu:

Centrum Aktywności Lokalnej w Szczecinie to miejsce, w którym mieszkańcy dzielnicy Podjuchy będą mieli możliwość wielu spotkań. Spotkania z zaprojektowaną zielenią, spotkania ze sportem czy spektaklem teatralnym. Spotkania z muzyką, sztuką, kawą i książką. Ale przede wszystkim spotkania 
z ludźmi- najczęściej ze swoimi sąsiadami. Kluczowym jest stworzenie wielofunkcyjnej przestrzeni, 
w której wszystkie zaplanowane aktywności będą mogły się odbywać, angażując lokalną społeczność. Rozbudowany i zróżnicowany program funkcjonalny CAL oraz malowniczy krajobraz działki zdeterminowały formę architektoniczną budynku.

Główną ideą projektu Centrum Aktywności Lokalnej było stworzenie czytelnej i funkcjonalnej przestrzeni, która pozostaje w zgodzie z otaczającą naturą. Rozrzeźbiona bryła budynku wkomponowuje się w zastany krajobraz, wciągając zieleń parku do środka, doświetlając wewnętrzną komunikację. Podąża za terenem tworząc kaskadowy, malowniczy układ wyrastających z terenu kubatur, które wznoszą się w stronę parku. Nadrzędnym założeniem było stworzenie dwóch kondygnacji budynku, jednakże wykorzystując ukształtowanie terenu- część parteru znalazła się pod ziemią a 1. piętro wyniesione na skarpę również sprawia wrażenie zabudowy parterowej. Główne funkcje obiektu zaznaczone są wyraźnymi, mocnymi bryłami o wysokościach dostosowanych do odbywającej się w nich aktywności, natomiast łącząca je komunikacja tworzy niższe przestrzenie służące również wystawom rzeczy wypracowanych w ramach zajęć Centrum. Praktycznie z każdego miejsca przeznaczonego na aktywność ludzi otwiera się szeroki widok na otaczającą naturę.

W budynku sali ze sceną kameralną, od frontu zaprojektowano przysłaniające otwór okienny aluminiowe żyletki, aby zachować w widoku zewnętrznym wrażenie jednej bryły. Podobnie potraktowano tylną część sali z widokiem na skarpę.

Główne wejście do budynku znajduje się od ulicy Krzemiennej. Wjazd na naziemny parking został zlokalizowany zarówno od ulic. Sąsiedzkiej jak i od ul. Krzemiennej. Poziom parteru zawiera scenę kameralną, administrację, kawiarnię, szatnię i węzeł sanitarny oraz hol wejściowy. Przestrzeń kawiarni rozlewa się na przestrzeń holu, jednakże istnieje możliwość przestrzennego wydzielenia w celu organizacji imprez okolicznościowych. Na ścianie przy wejściu na scenę kameralną przewiduje się wykonanie tablicy informacyjnej. Kawiarnia posiada również osobne wejście. Dodatkowo w części podziemnej zlokalizowano pomieszczenia techniczne oraz niezbędne przyłącza. Na wyższym poziomie zlokalizowano sale muzyczną, plastyczną, gimnastyczną, salę do tańca oraz salę konferencyjną. Znajdują się tu również niezbędne sanitariaty oraz magazyny sal. Przestrzeń łącząca ze sobą wszystkie bryły wykorzystuje się jako przestrzeń ekspozycyjną, która połączona jest z zewnętrznym zagospodarowaniem terenu- ścianką wspinaczkową, ogrodem i amfiteatrem. Doświetlenie następuje przez kompozycję świetlików oraz otwarcia ciągów na park.

Przed wejściem głównym zaprojektowano część parku z przygodowym placem zabaw. Ideą takiego placu zabaw jest stworzenie warunków i możliwości zabawy „wszystkim”. Dziecięca wyobraźnia nie potrzebuje konkretnych form, aby dać radość i wspaniałą zabawę. Każdy przedmiot jest wystarczającym bodźcem do rozpoczęcia przygody. Należy jedynie zadbać o bezpieczeństwo udostępnianych narzędzi.

Utwardzona część placu przed wejściem wykonana została z antypoślizgowych płyt lastryko, powierzchnia parkingu została zaprojektowana jako zielona na kratach systemowych. Wzdłuż ścieżki zlokalizowano długą ławkę z wbudowanymi śmietnikami oraz miejsca dla rowerów. Zaprojektowano schody terenowe, które pozwalają dostać się na skarpę, gdzie znajdują się m. in. ogród edukacyjny
 i amfiteatr. Zakłada się spacerowanie po nieutwardzonych powierzchniach- chodzenie po trawie jest założeniem projektowanej zieleni. Przewidujemy przesadzenie niektórych drzew oraz nowe nasadzenia zieleni niskiej i wysokiej. Ścieżka z parku łącząca się z placem przed wejściem wysypana jest białym żwirkiem.

Posadzka w przestrzeniach komunikacji, wystaw i kawiarni została zaprojektowana jako wylewane lastryko w jasnoszarym kolorze. Ściany tynkowane, malowane. Podłoga sali ze sceną kameralną wykończona jest wykładziną obiektową o dużej odporności na zużycie i zabrudzenia; na ścianach przewidziano ekrany akustyczne. W sali gimnastycznej zaprojektowano syntetyczną podłogę 
o parametrach technicznych, które amortyzują wstrząsy, zmniejszają obciążenia uderzeniowe, zapewniają odpowiednią przyczepność stopy do podłoża. W sali muzycznej, tanecznej i konferencyjnej zaprojektowano podłogę drewnianą. Podłoga sali plastycznej z lastryko, ułatwiająca zmywanie.

Konstrukcja budynku została zaprojektowana jako szkieletowa, żelbetowo - stalowa. Ściany działowe murowane. Prowadzenie instalacji zaprojektowano w przestrzeni sufitu podwieszonego.

Zewnętrzne ściany wykończone silikatowym tynkiem w kolorze białym, zacieranym na gładko. Ślusarka okienna w kolorze czarnym. Wierzchnia warstwa dachu nad komunikacją jest żwirowa, dachy sal zaprojektowane jako zielone. Przewiduje się możliwość zainstalowania ogniw fotowoltaicznych na zielonych stropodachach.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl