Konkurs na modernizację i przebudowę Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zofii Nasierowskiej w Ełku przy ul. Armii Krajowej 17B.
I nagroda

<<< powrót
  • Pracownia Projektowa F-11
Skład zespołu:
  • główny projektant: dr hab. inż. arch. Marcin Furtak  
  •  
  • zespół:  
  • mgr inż. arch. Karolina Guziak  
  • mgr inż. arch. Marcin Piotrowski  
  • mgr inż. arch. Maria Mik Piwowar  
  •  
  •  
  • http://f-11.pl/  
  •  

1. IDEA PROJEKTU

Budynek biblioteki to miejsce wyjątkowe.


Biblioteka to miejsce, w którym relacja z książką przeplata się z przestrzenią pracy, miejscem wydarzeń kulturalnych oraz miejscem poznawania innych osób. Istotą tych relacji jest stworzenie płaszczyzny, która łączy i jednocześnie pozwala na zachowanie intymności wynikającej z osobistych oczekiwań, jeśli zaistnieje taka potrzeba. Zasada ta powinna obowiązywać bez względu na wiek użytkowników biblioteki. Prawidłowe zbudowanie takiej przestrzeni wymaga zachowania równowagi pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem budynku. Istniejąca substancja biblioteki tworzy ku temu możliwości, ale również nakłada ograniczenia. Z powyższych okoliczności wynikają następujące dyspozycje przestrzenne:

Konieczność uporządkowania przestrzeni

Obecne usytuowanie wejścia do budynku tworzy bariery i dzieli wnętrze niezgodnie z jego charakterem. Nasza propozycja zmiany lokalizacji wejścia skraca niezbędne drogi komunikacyjne, przybliża dostępność klatki schodowej dla osób chcących szybszego dostępu do wyższych pięter biblioteki i ułatwia bezkolizyjne funkcjonowanie poszczególnych wnętrz budynku. Nieobecne we w aktualnej formie, a zastosowane w naszym rozwiązaniu strefowanie przestrzeni rozwiązuje z kolei problem przenikania się pomieszczeń przeznaczonych dla dzieci, dla osób uczestniczących w konferencjach i spotkaniach autorskich a także dla osób korzystających z saloniku prasowego. Umiejscowienie strefy administracyjnej na najwyższej kondygnacji tworzy pomimo codziennego zgiełku, warunki do cichej, spokojnej i metodycznej pracy osób zaangażowanych w prawidłowe funkcjonowanie instytucji.
Stworzenie kręgosłupa struktury wewnętrznej i unowocześnienie wnętrz

Wnętrza biblioteki powinny tworzyć specyficzny mikroklimat, ułatwiać intuicyjne korzystanie z budynku i kształtować chęć uczestniczenia w życiu kulturalnym na różnych poziomach funkcjonalnych. Nowatorskim elementem budynku będzie połączenie go na wszystkich kondygnacjach wyciętym w poszczególnych stropach otworem tworzącym swoiste zadaszone atrium. W jego centrum znajdzie się symboliczne drzewo zbudowane z regałów na książki i podestów dla roślin doniczkowych. Drzewo przenikające bibliotekę na wszystkich poziomach to czytelna alegoria trwałości, kontynuacji i majestatu. Są to cechy, które zawdzięczamy wiedzy zdobywanej przede wszystkim z książek. Jest to element bliski nie tylko dzieciom ale i dorosłym, element odwołujący się do wartości ponadczasowych. Po drzewach uwielbiamy się wspinać (zdobywając kolejne szczeble wiedzy i sięgając po kolejne pozycje książkowe), pod drzewem odpoczywamy (w jego cieniu), chronimy (w czasie ulewy). Drzewa są anturażem naszych eskapad, peregrynacji i świadkami historii. Drzewo biblioteczne zapewni nam odpowiednie warunki do pracy, stworzy kręgosłup budynku i położy kamień węgielny pod kolejne działania popularyzujące czytelnictwo.

Pozostałe przestrzenie zostały zaprojektowane jako możliwie otwarte, wielofunkcyjne, umożliwiające dowolną aranżację. Sala konferencyjna jest przystosowana do podziału na dwie niezależne strefy, każda o odrębnej akustyce i przeznaczeniu. Przedłużeniem budynku na zewnątrz i elementem zapraszającym do środka jest znajdujący się w sąsiedztwie sali konferencyjnej taras.

Rearanżacja elewacji budynku

Zewnętrzna forma budynku biblioteki i jej wyprawa elewacyjna nie sprostały zmieniającym się trendom i nie odpowiadają aktualnym wymogom estetycznym. Konwencja artystyczna, według której ukształtowano budynek, nie jest niestety ponadczasowa. Dobrze zaprojektowany budynek powinien gentryfikować wnętrze, w którym się znajduje a także przyciągać swoją kolorystyką, detalem i jakością materiałów wykończeniowych. Fasady budynku zaprojektowano wykorzystując kolorowe panele ścienne wykonane ze szkła elewacyjnego nałożonego na elementy murowe. Dzięki zastosowaniu szkła biblioteka będzie lśniła w słońcu, odbijała gamą swoich kolorów otoczenie a także wabiła lekkością, humorem i kunsztem. Podniesie się prestiż tego miejsca, zwiększy szlachetność obiektu, w którym modnie będzie bywać i przebywać. Dzięki elegancji i nowoczesności nowych elewacji budynek biblioteki stanie się ikoną miasta i punktem identyfikowalnym wizualnie i społecznie. Znane przykłady dotychczasowych realizacji obiektów kulturalnych o wysokich walorach estetycznych udowadniają, że nakłady poniesione na stronę zewnętrzną budynków są niezbędne do uzyskania zakładanych efektów promocyjnych.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl