ARSENAŁ KULTURY KONKURS ARCHITEKTONICZNO-URBANUDYNKU PRZY UL. WEŁNIANY RYNEK 18 W GORZOWIE WIELKOISTYCZNY NA KONCEPCJĘ PRZEBUDOWY WRAZ Z ROZBUDOWĄ BPOLSKIM NA POTRZEBY INSTYTUCJI KULTURY – MIEJSKIEGO OŚRODKA SZTUKI I MIEJSKIEGO CENTRUM KULTURY ORAZ ZMIANY ZAGOSPODAROWANIA W OBRĘBIE ICH OTOCZENIA URBANISTYCZNEGO
Wyróżnienie honorowe

<<< powrót
  • Individual proprietorship Julia Shemchuk
Skład zespołu:
  •  

Arsenał Kultury. Zielony arsenał

Po przeanalizowaniu istniejącego budynku podlegające przebudowie i potrzeby dla instytucji MOS I MCK było zdecydowano zlokalizować w istniejącemu budynku instytucji MOS (w granicach istniejących ścian z przebudową i dobudową 3-go piętra. Ponadto, kolejnym ważnym argumentem na rzecz tej decyzji był niższy budżet dla MOS. Jednak część piwnicy istniejącego budynku było postanowiono dać do potrzeb MCK (umieścić Małą scenę z dodatkowymi pomieszczeniami, bufet i zaplecze gastronomiczne. Było zaobserwowano że rośnie wiele piękny wysoki drzew.
Stąd wzrosła idea wyimaginowanej „osi zielonej” od ulicy Strzelecka do ulicy Wełniany Rynek. Dlatego zdecydowała się nie tylko zachować istniejące drzewa jak najwięcej, ale uczynić je jako część kompleksu i przeprowadzić tę „zieloną oś” z ulicy. Strzelecka przez wnętrze aż do ulicy Wełniany Rynek

MOS

Wejście do holu budynku MOS wykonane z ulicy Strzelecka, gdzie było wejście istniejący budynku № 18. Na parterze są następujące główne pomieszczenia : Foyer z kawiarenką –(sklepik wydawnictw, otwarcia wystaw, czytelnia), Duża i Mała sala wystawowa, Sala konferencyjna , Sala edukacyjna Zaprojektowane drugie wejście /wyjście ze schodów, które zostaną stosowane jako ewakuacyjne oraz oddzielny wejście dla rezydentnych artystów i pracowników biurowych.

W piwnicy znajduje się garaż na 5 samochodów, toalety i szatnia, serwerownia, pomieszczenia magazynowe, magazyn dzieł sztuki z windą techniczną, która wznosi się w pracowni parteru, pomiędzy dwoma galeriami.

Wjazd do garażu MOS - z ulicy. Chrobrego.

Na 1 piętrze znajduje się sala kinowa i galeria multimedialna, Galeria Władysława Hasiora, pokój spotkań, łazienki. Z holu jest wyjście na taras, na którym możliwe jest zorganizowanie kawiarni i dużym eksploatowanym dachem. Taras może być również używany jako przestrzeń ekspozycyjna, a także dla pokazów filmowych kina letniego na ścianie budynku. Na tarasie rosną rozmaite krzewy i drzewa, głównym elementem aranżacji ogrodu na tarasie jest drzewo znajduje się w przedniej części tarasu i widoczne z każdego punktu holu przez duże powierzchnie szklanych ścian. Na tarasie zaprojektowany wyjście ewakuacyjne z Sali kinowej. Na 1 piętrze znajdują się biura administracyjne, które mają osobne wejście z ulicy, ale także związane z holem. Na 2 piętrze znajdują się pomieszczenia pomocnicze do Sali kinowej i multimedialnej (jako antresola), pomieszczenia administracyjne, pokoi hotelowych. Proponujemy 2 pokoje i pracownią rezydencyjną które ma zmienną funkcji i może być transformowano w strefa rekreacyjna. W pracownie jest zaprojektowany aneks kuchenny. Ale jeśli potrzeba więcej miejsca na pobyt, to jest możliwość rozmieszczenia z pełnym węzłem sanitarnym.

Na elewacji proponujemy zmiany podziału okien i zmiany wykończenia. Północna fasada zrobiliśmy „monumentalną” betonowymi filarami. Część fasad wykończona spiekami kwarcowymi Laminam, kolor Pietra Di Savoia Perla (część wentylowana, część klejona). Wykończenie innej części fasady – „beton”. W holu zaprojektowano szklany dach i wiszący ogród we wnętrzu.

MCK

Główne wejście do budynku jest przeprowadzane z projektowanego placu (ul. Strzelecka). Wejście jest „kameralne”, między drzewami na chodniku, który jest wykonany z dwóch rodzajów płyt i trawników. Ta sama nawierzchnia wchodzi do wnętrza, kontynuując w ten sposób „zieloną oś”. Część z foyer, przez który przechodzą do szatni służy jako mini-galeria. Przewiduje się, że wyświetlane tam eksponaty muszą być widoczne i w noce, przez szklane ściany holu i podświetlenie. Na parterze znajduje się Główna Sala widowiskowa z wszystkimi dodatkowymi pomieszczeniami. Całkowita liczba miejsc siedzących – 437. Sala widowiskowa ma 289 miejsc siedzących stacjonarnych (w tym 145 miejsc siedzących na balkonie), 148 miejsc na widownie mechanicznej amfiteatralnej. Jest możliwość podjazdu i rozładunku sprzętu na tylnej rampie z ulicy Wełniany Rynek.

Wejście do Małej sceny - z ulicy Wełniany Rynek. Klubokawiarnia znajduje się w piwnice, (80 miejsc siedzących i przestrzeń na 80 miejsc stojących, bar, bufet i zaplecze gastronomiczne. Mała scena oddzielona od foyer ścianą mobilną. Widzimy małą scenę jako „Eksperymentalny teatr”. I dlatego proponujemy wielofunkcyjną wykorzystanie małej sceny. Część foyer jest zaprojektowano jako „duża zielona rampa” ze schodami, która mogą być stosowane jako strefa rekreacyjna z zamkniętą mobilną ścianą. Jest możliwość korzystania z rampy jak amfiteatralnych miejsc dla widzów, także ściana mobilna umożliwia zastosowanie Małej sceny jako sceniczna otwarta platforma z widownią na dwóch stronach – za stolikami w Klubokawiarnia i na „rampie”. Na parterze jest również oddzielne wejście, recepcja z klatką schodową, która służy jako wejście do pokojów hotelowych, jednym z wejść do piwnicy, i jednym z wyjść ewakuacyjnych. Druga klatka schodowa ma wejście z ulicy i służy jako wejście dla personelu administracyjnego (i wyjście ewakuacyjne) i ma również wejście z holu - aby dostać się na balkon Sali widowiskowej. Trzecie - centralne schody w holu, także zaprojektowano windy.

W piwnicy oprócz Klubokawiarni znajduje się sala dla prób, łazienki, szatnia, pomieszczenia techniczne, magazynowe, garaż na 8 samochodów. Jest pomieszczenie dla rozładunku z możliwością wjazdu samochodu, związane z pomieszczeniami magazynów.

Na 1 piętrze są 2 pokoje hotelowe, balkon Sali Widowiskowej i taras rekreacyjne ze stawom dekoracyjnym.

Na 2 piętrze są 2 pokoje hotelowe i w głównej części - sala konferencyjna, pracownia do edukacji kulturalnej, pracownie teatralna i seniorska / sekcyjna . Na 3 piętrze znajduje się - pracownia muzyczna orkiestry dętej, studio multimedialne, 2 sali prób, biura. Zaprojektowano wyjście na taras dla imprez kameralnych. Taras posiada zadaszony scenę. Scena może być stosowana jako dwukondygnacyjna.

Na 4 piętrze siedziby są tylko biura, pokój socjalny z aneksem kuchennym i wyjściem na dwa tarasy.

Dla odwiedzających MOS i MCK zaprojektowane wspólny parking dla 39 samochodów. Wjazd w parking z ulicy Hawelańska.

W budynku MOS zostawiliśmy główne nośne konstrukcje istniejący. Tylko podniesienie sufitów do zapewnienia wymaganej wysokości. Konstrukcja budynku MCK – ramowa.

Elewacji MCK wykończone spiekami kwarcowymi Laminam, kolor Pietra Di Savoia Perla (część wentylowana, część klejona) i elewacja szklana na podkonstrukcji.

Zagospodarowanie terenu.

Przed wejściem do budynku MOS zaprojektowany plac z ławkami, duża ławka-klumba, chodnik (dwa rodzaje płyt) , fontanna podłogowa. Przed wejściem do budynku MCK- duża ławka betonowa i staw dekoracyjni. Zaprojektowano pojazd dla samochodów i samochodu pożarowego do sąsiednich domów. Z ulicy Wełniany Rynek proponujemy chodnik (dwa rodzaje płyt i trawniki), które optycznie powiększa przestrzeń. Proponujemy na tym place strefa zabawy dla dzieci.

Istniejące budynki.

Proponujemy zmiany stolarki, elewacja wieży wykonać z blachy perforowanej, kolor rdzy.

Fasada MCK od strony południowej ma dzielenie który kontynuuje linię podziału budynku historycznego, elewacja północna dopasowuje wysokość najwyższej części nowego budynku.

Instytucje MOS i MCK zaprojektowany całkowicie oddzielnie, ale proponujemy pozostawienie istniejącej windy pomiędzy Klubokawiarnią MCK i Duża Galeria dla możliwości organizacji artystycznych instalacji i występów.

W projekcie używane zdjęcia Irvinga Penna, dzieła sztuki Alexandra Bana jako „ekspozycja” W pamięć naszego przyjaciela francuskiego artysta Alexandre Ban.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl