Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej „Pawilonu Wielkopolskiego Muzeum Motoryzacji” na terenie Narodowego Muzeum Rolnictwa w Szreniawie.
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • CDF Architekci
Skład zespołu:

Idea projektu

Szreniawa to niewielka wieś położona na południe od Poznania, dobrze z nim skomunikowana - drogą krajową i połączeniem kolejowym. Przylega do bardzo cennego krajobrazowo obszaru - Wielkopolskiego Parku Narodowego - z różnorodnymi formami polodowcowymi. Teren opracowania konkursowego ukształtował się w wyniku działania lodowca, delikatnie opada w kierunku torów kolejowych tworząc szeroki widok na okolicę spod ściany lasu.

Projektowany Pawilon Muzeum Motoryzacji, będący częścią kompleksu Narodowego Muzeum Rolnictwa w Szreniawie, powinien dopełniać jego założenie, unikając ryzyka postawienia pomiędzy miejscami parkingowymi. Przyjęte w projekcie rozwiązanie zakłada powiązanie Pawilonu ze strefą wejściową do Muzeum Rolnictwa poprzez umieszczenie go w najwyższym możliwym punkcie terenu, tak aby intrygował i zapraszał do środka.

Podstawowe założenia:
* poszanowanie zastanych wartości - krajobrazu polskiej wsi, granicy lasu parku narodowego - poprzez umieszczenie połowy projektowanej kubatury w kondygnacji podziemnej, użycie prostych i naturalnych materiałów,
* stworzenie rozpoznawalnej, prostej formy budynku współgrającej z otoczeniem oraz charakterystyczną funkcją, przy zachowaniu jej współczesnego i ponadczasowego charakteru rozwiązań przestrzennych i architektonicznych,
* zachowanie szerokiego widoku na okolicę, sąsiedztwo lasu wymaga aby zabudowa była kształtowana w sposób zapewniający w maksymalnym stopniu kontakt widokowy z zielenią Wielkopolskiego Parku Narodowego.

Zagospodarowanie terenu

Koncepcja zakłada stworzenie placu z miejscami postojowymi dla aut osobowych i autokarów według wytycznych Miejscowego Planu Zagospodarowania, z dużą liczbą nasadzeń i powierzchni biologicznie czynnej.

Z placu wjazdowego wzrok Odwiedzającego kieruje się w stronę rozwidlenia dróg poprzedzielanych pasami wysokiej zieleni izolacyjnej - delikatnej rampy prowadzącej do wejścia do Muzeum oraz ścieżek z wjazdami dla pojazdów.

Koncepcja zakłada minimalną ingerencję w zastany teren, użyte materiały - kostka brukowa i grys - dobrze wpiszą się w charakter miejsca oraz będą niedrogie w utrzymaniu.

Architektura

Główną ideą koncepcji było stworzenie zwartej, charakterystycznej bryły w formie archetypu fabryki samochodów spiętej ramą krajobrazu, nawiązując równocześnie do spadzistych dachów wiejskich chat czy stodół. Dodatkowo rozwiązanie w postaci prostej bryły zmniejsza stosunek powierzchni przegród ścian zewnętrznych do kubatury ogrzewanej, co skutkuje redukcją kosztów eksploatacyjnych. Górne, pionowe doświetlenie w dachu pozwoli na zmniejszenie zapotrzebowania na energię elektryczną, dając przyjemne, rozproszone oświetlenie.

Podstawowym materiałem budynku jest drewno. Wykorzystane zostanie zarówno w małej architekturze: ławkach, kwietnikach, jak i w konstrukcji budynku, jego wykończeniu i meblach. Projekt zakłada chęć uwzględnienia lokalnych drzew, jako surowca, a zwłaszcza wytrzymałych gatunków iglastych. Na podłogach zastosowano beton szlifowany. Zmienny układ desek tworzy wertykalny, szlachetny rytm podziałów - dobrze wpisujący się w otoczenie lasu. Wykończenie powierzchni stanowić ma warstwa zwęglenia uzyskana dzięki poddaniu działaniu płomieni.

W budynku Pawilonu przewidziano dylatację pomiędzy osiami E oraz F w celu etapowania inwestycji. Pierwszy, wschodni etap posiada w przyziemiu wszystkie niezbędne do funkcjonowania pomieszczenia. Drugi etap powstałby jako poszerzenie przestrzeni wystawienniczej i magazynowej.

Struktura funkcjonalna obiektu oparta jest na trzech pasach - środkowym, służącym do komunikacji - południowym, obsługującym (magazyny, toalety), północnym, najszerszym, jako przestrzenie wystawowe, administracyjne, itp. Jednocześnie większość stref funkcjonalnych znajduje się w kondygnacji podziemnej, w celu uzyskania maksymalnie wolnej w aranżacji przestrzeni wystawowej na parterze i uwolnienia widoków na zieleń lasu i okolice Szreniawy.

Drewniane, ciepłe, wykończone sklejką wnętrze poziomu 0 tworzy efekt przytulnego, wiejskiego wnętrza w kontraście do grafitowej elewacji oraz monochromatycznej kondygnacji podziemnej. Podświetlone nocną porą stanie się charakterystycznym punktem w okolicy, lampionem na ciemnej ścianie lasu.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl