Opracowanie koncepcji architektonicznej dla budowy Gminnego Ośrodka Zdrowia w Siechnicach jako budynku pasywnego
IV nagroda

<<< powrót
  • Czachor Studio
Skład zespołu:
  • Marta Czachorowska  
  • Anna Orłowska  
  • Maja Klimkiewicz  
  • Katarzyna Romanowicz  
  • Piotr Pietrzak  
  • Łukasz Stawiński  
  • Daniel Pyzalski  
  •  
  •  
  • http://czachorstudio.com/  
  •  

Opis koncepcji

Koncepcja przedstawia ośrodek zdrowia zlokalizowany w ścisłym centrum Siechnic. Uznaliśmy, że już we wstępnej fazie projektowania należy uwzględnić wszystkie czynniki mające wpływ na wynik naszej pracy tak, by projektowane elementy tworzyły spójną całość i wzajemnie się wspomagały. Dlatego zadbaliśmy, aby budynek – oprócz właściwie pełnionej funkcji medycznej i wymogu pasywności – komponował się nie tylko z wysokiej jakości gmachem ratusza, ale też z istniejącą, starą zabudową. Wiele uwagi poświęciliśmy rozwiązaniom sprzyjającym użytkownikowi przestrzeni miejskiej.

Przeprowadziliśmy wizję lokalną i rozmowy z mieszkańcami pobliskich czworaków. Założyliśmy konieczność eliminowania elementów, które nie służą funkcji medycznej, tożsamości miejsca i naturze. Kształt bryły zdeterminowało kilka czynników. Żeby spełnić wymóg pasywności, musi być ona zwarta i prosta. Proporcje powinny uwzględniać optymalną wielkość gabinetów lekarskich i innych pomieszczeń, a także wygodę pacjenta. Budynek ma być dopełnieniem istniejącej zabudowy centrum miasta. Ma współbrzmieć z dużymi i współczesnymi obiektami w sąsiedztwie, nie konkurując z nimi o uwagę, a wydobywać i wzmacniać ich urodę, będąc jednocześnie pięknym, przyciągającym wzrok elementem przestrzeni. Aby złagodzić surowy charakter budynku proponujemy dyskretny melanż na fasadzie z białych i szarych płytek ceramicznych, obszerne zadaszenie rozciągające się nad strefą wejścia, dużo zieleni, dopasowane do pomieszczeń łatwo wymienialne i przesuwalne okna oraz ocieniacze nad nimi.

Projektując wnętrze skupiliśmy się na dwóch obszarach. Pierwszy to ergonomia i efektywne leczenie, czyli optymalny rozkład, wielkość i proporcje gabinetów, sal zabiegowych i innych pomieszczeń oraz ich funkcjonalne powiązanie. Drugim jest samopoczucie pacjenta i poszanowanie jego godności. W przeciwieństwie do mało przytulnych z konieczności gabinetów i sal zabiegowych, miejsce, gdzie oczekuje on na wizytę u lekarza, zaprojektowaliśmy jako przyjazne i ciepłe. Przestronne, by mógł się swobodnie przemieszczać, a zarazem intymne. Siedziska umieściliśmy jak najbliżej gabinetów, naturalnego miejsca oczekiwania, w wytworzonych lokalnie wnękach, które przełamują układ korytarzowy. Poczekalnie w kontraście do gabinetów wykonano w materiałach „nie medycznych”, takich jak drewno.

Zadbaliśmy o relaksujące kolory, wygodne krzesła, fotele, pufy, ustawione w systemie „kawiarnianym”, tak by każdy w zależności od temperamentu, wieku, potrzeby społecznych interakcji mógł wybrać najlepsze dla siebie miejsce. Mając na uwadze przeznaczenie budynku, zrezygnowaliśmy z wszelkich architektonicznych ekstrawagancji, skupiając się na podniesieniu jakości i prestiżu przestrzeni w centrum miasta.

Zaprojektowaliśmy obiekt korespondujący z architekturą ratusza, przyjazny lekarzom, pacjentom i otoczeniu, z piękną klatką schodową, przestronnym holem i zielenią rozpraszającą światło. Niewymagający technologicznie, funkcjonalny i dyskretnie elegancki.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl