Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej w Krakowie.
Wyróżnienie honorowe

<<< powrót
  • Artur Jasiński i Wspólnicy Biuro Architektoniczne sp. z o.o.
Skład zespołu:
  • Artur Jasiński  
  • Marcin Pawłowski  
  • Paweł Wieczorek  
  •  
  • Współpraca autorska:  
  • Adrian Kasperski  
  • Justyna Kolarz  
  • Tomasz Lelek  
  • Barbara Ostrowska  
  •  
  • Konsultacje akustyki:  
  • Robert Lebioda  
  • Izabela Wiśniewska  
  • Rafał Zaremba  
  • Pracownia Architektury i Akustyki Sound & Space  
  •  
  • Konsultacje konstrukcji:  
  • Przemysław Ruchała  
  • GSBK Biuro Konstrukcyjne  
  •  
  • Architektura krajobrazu:  
  • Małgorzata Tujko  
  • Małgorzata Smołka  
  • Pracownia LAND-ARCH  
  •  
  • Wizualizacje:  
  • Marta Grochowska  
  • Małgorzata Smołka  
  •  
  • Model:  
  • Maciej Kuzianik  
  •  
  •  
  • http://ajbiuro.pl/  
  •  

Główną wytyczną do stworzenia dyspozycji funkcjonalnej i ukształtowania formy architektonicznej projektowanego kompleksu budynków Akademii Muzycznej w Krakowie stał się kontekst przestrzenny terenu opracowania, wyraźnie podzielony na cztery obszary o różnym charakterze. Od północy (od strony miasta) rozplanowano dojazd, dojścia, reprezentacyjny plac frontowy i salę koncertową, od zachodu (od strony parku i przyszłego Miasta Muzyki) – sale prób, bibliotekę, ogrody i dziedzińce rekreacyjne, od południa (od strony rzeki i bulwaru Kurlandzkiego), amfiteatr w otoczeniu zieleni parkowej, od wschodu (od strony wiaduktu) budynek dydaktyczny, podjazdy, parkingi i drogę pożarową. Dokonano waloryzacji zieleni wysokiej, obiekty zaplanowano tak, aby nie wycinać starych drzew.

Zakłada się, że cały teren zajęty przez kampus Akademii Muzycznej będzie ogólnodostępny, a budynek będzie otwarty w godzinach funkcjonowania uczelni. Na parterze, wzdłuż wewnętrznej ulicy pieszej, nazwanej pasażem muzyki, umieszczono funkcje generujące największy ruch: salę koncertową, kawiarnię, bufet i największe sale prób. Wraz z sekwencją placów i zieleni parkowej stworzą one atrakcyjną przestrzeń publiczną.

W ten sposób powstanie żywy, otwarty i przyjazny kompleks akademicki, dobrze powiązany z otoczeniem, zaprojektowany z poszanowaniem środowiska naturalnego i kulturowego.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl