Konkurs architektoniczno - urbanistyczny na opracowanie zagospodarowania terenu znajdującego się przed planowanym Centrum Usług Społecznych przy ul. Stolarskiej 7 oraz modernizacja boiska przy ul. Piłsudskiego wraz z terenem przyległym w Miastku
Wyróżnienie

<<< powrót
  • MIA studio
Skład zespołu:
  • Magdalena Filipiak  
  • Iwona Zielińska  
  • Paulina Bandura  
  •  
  • Biuro Projektów Archidea (www.archidea.com.pl):  
  • Grzegorz Kochanowski  
  •  
  •  
  • http://mia-studio.pl/  
  •  

Centrum Usług Społecznych przy ul. Stolarska 7 w Miastku

Centrum Usług Społecznych w Miastku będzie nową przestrzenią w obrębie miasta. Ideą projektu było stworzenie nowoczesnej i atrakcyjnej przestrzeni niespotykanej w subregionie Słupskim - miejsca unikatowego, a zarazem funkcjonalnego. Teren zostanie urozmaicony różnorodnymi elementami podkreślającymi indywidualny i zachęcający charakter tego miejsca. Znajdzie się tam atrakcyjny plac zabaw, miejsce do spędzania czasu rodziców z dziećmi, siłownia zewnętrzna, ogród sensoryczny, czy scena miejska.

Nowe oblicze dawnego zakładu produkcyjnego nadadzą odświeżone elewacje budynków. Do nadania nowoczesnego charakteru postanowiono wykorzystać naturalne materiały, takie jak drewno połączone białym tynkiem. Ze względu na atrakcyjny widok i doświetlenie pomieszczeń niewielkie okna w pewnych fragmentach zostaną zastąpione większymi. Dodatkowo wykute zostaną nowe otwory okienne oraz otwory drzwiowe.

KOMUNIKACJA

Dojazd do kompleksu odbywać się będzie od nowo wytyczonej jednokierunkowej ulicy znajdującej się na działce należącej do Gminy (działka 293), po wcześniejszym wyburzeniu znajdujących się tam obiektów. Wyjazd zaplanowano przez ulicę Stolarską, która również będzie jednokierunkowa. Dodatkowo zostało zapewnionych 15 miejsc postojowych, z czego dwa to miejsca dla niepełnosprawnych i jedno miejsce dla rodziny. Dodatkowe miejsca mogą powstać wzdłuż nowo wytyczonej ulicy dojazdowej. Na całym obiekcie zaprojektowano sieć ścieżek, dzięki którym w łatwy sposób będzie można poruszać się miedzy poszczególnymi budynkami.

PLAC ZABAW - AKTYWNOŚĆ BEZ GRANIC

Przy punkcie czasowej opieki nad dziećmi zaplanowano otwarty plac zabaw dla najmłodszych. Postanowiono wykonać go w większości z materiałów naturalnych w połączeniu z zielenią, aby był atrakcyjny dla jego użytkowników, przy relatywnie niskim nakładzie finansowym realizacji. Zaaranżowano na nim sztucznie usypany pagórek na który można wejść przy pomocy ścianki wspinaczkowej lub korzystając z drewnianych stopni zatopionych we wzniesieniu. Ze szczytu pagórka dzieci będą miały pogłębiony widok na rzekę Studnicę oraz najbliższe otoczenie, a zamontowana na nim zjeżdżalnia umożliwi szybki powrót „na ziemię” i kontynuację zabawy. W otoczeniu pagórka zaprojektowano miejsca z wysokimi trawami ozdobnymi, które doskonale można wykorzystać do zabawy w chowanego. Nowa zieleń wysoka w zasięgu tego placu to nasadzenia w przewadze z klonu polnego, którego owoce zwane „noskami” często wykorzystywane są przez dzieci do zabawy. Za budynkiem opieki, w bliskości rzeki Studnicy zaplanowano niewielki „małpi gaj”, który został połączony z otwartym placem zabaw ścieżką wykonaną z drewnianych kołków o różnej wysokości. Będzie to początek zabawy i sprawdzenia swojej koordynacji ruchowej podczas przeskakiwania z kołka na kołek. W „małpim gaju” dzieci będą mogły sprawdzić swoją zwinność, przeciskając się przez tunel w sztucznie usypanej górce. Dodatkowo w tym miejscu zaplanowano kolejny pagórek w otoczeniu którego proponuje się zamontować drewniane pale imitujące pnie drzew. Pomiędzy palami rozpościerać się będą linki do wspinaczki i taśmy do balansowania na niższym poziomie.

Miejsce to z uwagi na obszar występowania NATURA 2000 będzie miało naturalistyczny charakter. Dlatego obszar wzbogacono w zabawki edukacyjne w formie drewnianych słupków z obrotowymi kostkami, które zawierają różnorodne grafiki liści, pokroje i owoce drzew. Z tyłu budynku od strony zaplecza gastronomicznego zaplanowano strefę piknikową, aby zapewnić miejsce wypoczynku dla dzieci oraz możliwość spożywania posiłków na świeżym powietrzu.

OGRÓD SENSORYCZNY - MIEJSCE ŁĄCZĄCE POKOLENIA

Na styku budynku czasowej opieki nad dziećmi i centrum aktywności seniora zaprojektowano ogród sensoryczny. W tym miejscu roślinność opatrzona zostanie edukacyjnymi tablicami przyrodniczymi ze zdjęciem oraz krótkim opisem danej rośliny. Pomiędzy barwną roślinnością poprowadzono ścieżkę sensoryczną wykonaną z różnorodnych materiałów, takich jak: drewno, kora drzew, kamienie polne, piasek. Pozwoli ona użytkownikom ogrodu na bliższy kontakt z projektowaną roślinnością, wyzwalając przy tym zmysły dotyku, wzroku i zapachu. W dalszej części ogrodu zaplanowano skrzynki z drewna lub płyt z zagłębieniem na zioła/warzywa lub inne rośliny. Skrzynki zostały zaprojektowane z myślą o osobach starszych i dzieciach, dlatego na jednym brzegu zaplanowano miejsce do siedzenia. Będzie to interesujący element dla każdego „małego i dużego przyrodnika”. Nie zapomniano także o osobach z niepełnosprawnościami dla których zaprojektowano skrzynki na podwyższeniu.

Nawierzchnia pod skrzynkami jest antypoślizgowa, a odległości rozstawy skrzynek zapewnią swobodne manewry wózkiem inwalidzkim, czyli 160-200 cm. W trakcie zajęć terapeutycznych pomiędzy skrzynkami można zamontować parasole zacieniające, aby w słoneczny dzień zapewnić najwyższą ochronę podopiecznym. Dodatkowym wyposażeniem przestrzeni ogrodu są również stoliki i ławeczki z parciem oraz ażurowe zadaszenie, które ograniczy strumień światła. W tym miejscu można także zamontować stoliki do gry w szachy lub warcaby.

AKTYWNOŚĆ SENIORÓW

W pobliżu Domu Seniora zaprojektowano siłownię zewnętrzną. Zaproponowano nietypowy rozkład, gdyż każde urządzenie będzie zamontowane osobno. Będzie to sprawiało wrażenie urządzeń zatopionych w trawie, jednak każde z nich zostanie zamontowane na odpowiednim podłożu. Taki układ wymusi dodatkowy ruch osób starszych pomiędzy poszczególnymi urządzeniami. W niedalekiej odległości znajdą się ławeczki, na których będzie można odpocząć po ćwiczeniach. Ponadto system ścieżek zapewnia doskonałe miejsce do spacerów.

DREWNIANY POMOST - MIEJSCE PRZECHADZEK

Przy pomoście zaprojektowano półokrągłą drewnianą pergolę z dwoma huśtawkami. Pergolę porasta kwitnące pnącze. Będzie to ciekawe miejsce wypoczynku zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Zwieńczeniem drewnianego pomostu jest miejsce na grilla z drewnianą altaną, stolikami oraz ławeczkami.

STREFA REPREZENTACYJNA - SCENA I PLAC MIEJSKI

W centralnej części obszaru zaprojektowano niewielki podest przeznaczony na scenę oraz półokrągłe ławki. Miejsce to wykorzystywać będą mogli nie tylko użytkownicy projektowanego kompleksu, ale taże mieszkańcy Miastka. Będzie to charakterystyczny punkt kompleksu. Podest będzie pokryty ażurowym, łukowatym zadaszeniem, na którym będzie można w każdej chwili zamontować tkaninę/okrycie przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Obszar dookoła amfiteatru planuje się wzbogacić roślinnością niską, aby nie zasłonić otwarcia widokowego na rzekę tuż za amfiteatrem.

Plac miejski zaprojektowano przy budynku Środowiskowego Domu Pomocy. Wolna przestrzeń placu zapewnia w jego zasięgu organizację tymczasowych wydarzeń kulturalnych takich jak jarmark, targ śniadaniowy, koncert czy festyn z okazji Dnia Dziecka.

Modernizacja boiska przy ul. Piłsudskiego wraz z terenem przyległym w Miastku

Boisko proponuje się wykonać o wymiarach 50x26 m o nawierzchni z trawy syntetycznej. Dokoła boiska będzie zamontowane ogrodzenie z siatki powlekanej o wysokości 2m, dodatkowo za bramkami zamontowane zostaną piłkochywty. Przy bramce wejściowej ustawiono stojaki rowerowe (10 szt.). Strefę w południowej części obszaru wyposażono w siłownię zewnętrzną do której prowadzą dwie ścieżki. W strefie rekreacyjnej znajdującej się w północnej części opracowania ustawiono miejskie grille, drewnianą nowoczesną altanę oraz meble miejskie (wizualizacja). Proponuje się także zamontować poidełko, aby zapewnić dostęp do wody pitnej dla młodych sportowców. Nie zabrakło także miejsca na roślinność ozdobną, która stanowi dopełnienie projektu. Nowe ścieżki wytyczono w miejscu tak zwanych przedeptów, po których wcześniej poruszali się piesi.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl