Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania nabrzeża Jeziora Mikołajskiego
II nagroda

<<< powrót
  • Czachor Studio
Skład zespołu:
  • Marta Czachorowska  
  • Anna Orłowska  
  • Maja Klimkiewicz  
  • Katarzyna Romanowicz  
  • Justin Wong  
  •  
  •  
  • http://czachorstudio.com/  
  •  

Opis koncepcji

Projektowana promenada jest miejscem niezwykle ważnym, stykiem dwóch światów- wody i lądu. Miejsce to powinno stać się wizytówką znanego, mazurskiego kurortu, zwanego polską Wenecją. Dotychczasowy spacer wzdłuż Jeziora Mikołajskiego rzadko trafia do niezapomnianych wakacyjnych wspomnień.

Obecnie promenada funkcjonuje jako wąska, bardzo ujednolicona przestrzeń, w której główną aktywnością jest ciągły ruch naprzód. W sezonie natężenie ruchu jest tak duże, że trudno o chwilę oddechu, pęd współużytkowników wywiera presję na osobach, które chcą na chwilę przystanąć, odpocząć bądź urozmaicić spacer dodatkowymi atrakcjami. Monotonny charakter dotychczasowego nabrzeża postanowiliśmy urozmaicić patchworkiem stref zróżnicowanych funkcjonalnie, ale utrzymanych w tej samej stylistyce. Dlatego zdecydowaliśmy się wydzielić strefę płynnego, ciągłego ruchu oraz miejsca, w których można zwolnić, zatrzymać się ( miejsca kontemplacji przyrody, lektury, rodzinnego pikniku, plenerów artystycznych oraz kontaktu z lokalnymi mieszkańcami (np. stoiska z lokalnymi wyrobami, produktami).

Miejsca te mają sprzyjać integracji społecznej, znajdą w nich miejsce dla siebie zarówno żeglarze korzystający z lokalnej infrastruktury jak również inni użytkownicy, przybywający do Mikołajek w celach turystycznych. Jednocześnie projektowane przestrzenie są naturalnym poszerzeniem pasa promenady. Zaaranżowane w nich atrakcje pozwalają pozostawać w nieustannym kontakcie z naturą, możliwa jest ciągła kontemplacja tafli jeziora.

W wąskiej przestrzeni promenady udało się zaaranżować podłużny plac zabaw dla dzieci: „ścieżkę zabaw”, nie zakłócając komunikacji wzdłuż nabrzeża i umożliwiając kontynuacje rodzinnego spaceru. W projekcie placu zabaw wykorzystany został motyw Króla Sielaw z lokalnej legendy. Tor przeszkód zlokalizowany wzdłuż traktu pieszego zaprojektowany został jako ciągły mebel sybmolizujący ciało wspomnianej ryby. W miejsce dzisiejszego ronda wprowadziliśmy rozległą, organiczną przestrzeń placu ograniczonego kaskadowymi schodami- siedziskami. Wykorzystaliśmy w ten sposób naturalny spadek terenu znajdujący się na tej części opracowania. Posadzka wewnątrz zagłębienia placu różni się od reszty posadzek na terenie opracowania, aby podkreślić jego kształt i znaczenie. Organiczne kształty otaczające plac porośnięte są niską, pozornie dziką roślinnością. Uzupełniając brakujące ściany przestrzeni urbanistycznej, umożliwiają meandrowanie pomiędzy nimi i symbolizują kształty charakterystyczne dla mazurskich krajobrazów. W projektowanej przestrzeni zieleń stanowi bardzo ważny element, wprowadza kojący nastrój do tego wypoczynkowego miasta.

Promenada dostępna jest we wszystkich porach roku, a sezonowe zaplecza mogą zmieniać swoją funkcję wraz ze zmianą pór roku. Oprócz sprzętu wodnego wypożyczalnia oferuje też turystom rowery, a np. zimą zamienia się w wypożyczalnię łyżew oraz biegówek. Przy odpowiednio niskich temperaturach możliwa jest jazda na łyżwach po jeziorze, a promenada zamienia się częściowo w tor biegówkowy. Mieszkańcy oraz odwiedzający mogą aktywnie spędzać czas nad jeziorem o każdej porze roku.

Wprowadzając nowe obiekty kubaturowe mieliśmy na uwadze korzystanie z lokalnie dostępnych materiałów oraz znajdujących uzasadnienie w zabudowie historycznej. W projekcie wykorzystaliśmy drewno, które było dawniej bardzo powszechnie stosowane w budownictwie na Warmii i Mazurach, dopiero z czasem ustępowało miejsca kamieniowi ze względu na trudności w dostępie do surowca. W detalach wprowadziliśmy konstrukcję sejmikowo- łątkową. Posadzka traktu pieszo-jezdnego wzdłuż promenady zaprojektowana została z cegły z recyclingu. Ze względu na wąską powierzchnię terenu zabudowy, wprowadzając nowe obiekty kubaturowe chcieliśmy oddać użytkownikom zabraną im przestrzeń poprzez udostępnienie zielonych tarasów. W nowo projektowanej przestrzeni podkreślamy rangę ruchu pieszego i rowerowego. Ze względu na wypoczynkowy charakter miejscowości oraz unikatowe walory naturalne, ruch kołowy na promenadzie powinien zostać maksymalnie ograniczony. Dojazdy do posesji, dostawy oraz wjazdy okolicznościowe mogą odbywać się po trakcie pieszo- jezdnym. W sezonie w większości poruszają się po nim również piesi. W posadzce wydzielona jest również strefa dla rowerzystów. Bezpośrednio nad brzegiem jeziora zlokalizowany jest drewniany trakt pieszy, charakteryzujący się wolniejszym tempem niż sąsiedni utwardzony pas posadzki.

Poprzeczne trawersy, wąskie przejścia subtelnie zapraszają przechodniów poruszających się wzdłuż ulicy Kajki, aby udali się w stronę promenady. Kuszą wlewającą się do miasta zielenią z bulwarów i obiecują atrakcyjne doznania widokowe, ukazując dyskretnie fragment jeziora. Pomagają w tym zaprojektowane detale wejścia na promenadę, w postaci luster umieszczonych w zieleni. Ustawione pod odpowiednim kątem odbijają jezioro wraz z promenadą. „Wciągają” zaciekawionych turystów w zielony korytarz, aby ukazać im piękno nabrzeża.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl