Konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dla planowanego zadania pn."Park archeologiczny Obłazowa" w Nowej Białej
I nagroda

<<< powrót
  • MFA Biuro Architektoniczne Włodzimierz Tracz
Skład zespołu:
  • arch. Włodzimierz Tracz  
  • arch. Tomasz Piątek  
  • arch. Radosław Zalewski  
  • arch. Daniel Porzuczek  
  • arch. Kamilla Górska-Tracz  
  • arch. Piotr Pisarczyk  
  •  
  •  
  • http://mfadesign.pl/  
  •  

Założenia ideowe. Rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne.

Idea


Ideą koncepcji jest ukształtowanie zagospodarowania parku i zabudowy ekspozycyjnej w sposób zgodny z naturą i otaczającym krajobrazem. Nadrzędnym założeniem przyjętych rozwiązań projektowych jest poszanowanie pięknej, dziewiczej przyrody sąsiedztwa Rezerwatu "Przełom Białki pod Krempachami". Przyjęte rozwiązania kompozycyjne, przestrzenne, estetyczne i materiałowe podporządkowano istniejącej przyrodzie i otaczającemu krajobrazowi.

Pawilon archeologiczny usytuowano przy trasie Nowa Biała - Białka Tatrzańska, na wolnym terenie przy obecnym placu postojowym, w miejscu gdzie ma początek istniejąca ścieżka krajoznawcza przełomu Białki. Bryłę pawilonu wkomponowano w istniejący układ polany tak, aby uchronić wszystkie drzewa. Pawilon składa się z dwóch niezależnych części zabudowy. W mniejszej zaprojektowano restaurację z zapleczem. W drugiej, większej części, znajduje się główna część ekspozycyjna oraz część administracyjna. Między dwoma skrzydłami zabudowy znajduje się wewnętrzny dziedziniec z podłogą w formie drewnianego tarasu, z letnim ogródkiem przylegającym do restauracji. Bryła zabudowy została ukształtowana na rzucie pasującym do naturalnego kształtu polany i w formie odpowiadającej kształtom ściany lasu i okolicznych wzgórz. Dach budynku, delikatnie połamany, z lekkimi spadkami połaci pokryto zielenią ekstensywną nawiązującą do otaczającej przyrody. W pawilonie od strony przełomu Białki, ponad połacią dachu wyłania się kształt strzelistej, przeszklonej wieży widokowej, dostępnej z części ekspozycyjnej. Kształty zabudowy, dobór materiałów i kolorystyka pozwoliły maksymalnie wpisać obiekt w naturalne otoczenie.

Układ funkcjonalny

Układ zabudowy i funkcję w budynku zaprojektowano w sposób elastyczny, umożliwiający niezależność działania ekspozycji i obsługi zwiedzających oraz restauracji. Część restauracyjna jest niezależna, posiada osobne wejście, strefę szatni, sanitariaty i strefę dostaw. W części restauracyjnej zaprojektowano salę konsumpcyjną na 56 miejsc, kuchnię, zaplecze kuchenne i socjalne.

Główny pawilon składa się z części ekspozycyjnej i części administracyjnej wydzielonej na piętrze. Główny hol wita gości przyjemnym, ciepłym wnętrzem. W strefie holu głównego zaprojektowano informację z kasami, szatnię i sanitariaty. Do holu przylega sala audytoryjna, audiowizualna, na 49 osób z zapleczem. Z holu przechodzimy do dalszej części, na trasę ekspozycji. Pierwsza sala ekspozycyjna to sala przyrodnicza z wydzieloną salką multimedialną. Dalej trasa prowadzi do wnętrza z rekonstrukcją jaskini, z wnękami ekspozycyjnymi. Zabiegowe schody ze szklanymi podestami prowadzą na pierwsze piętro. Stąd można wyjść na kolejną kondygnację do wieży widokowej, z której rozpościera się widok na otaczający krajobraz i przełom Białki. Będzie to kolejna atrakcja trasy ekspozycyjnej i zarazem atrakcja miejsca. Przeszklona wieża wystaje z bryły pawilonu, z kondygnacji widokowej można w okresie letnim wyjść na zielony dach budynku. Z wieży widokowej trasa zwiedzania powraca na I piętro, gdzie znajduje się ekspozycja archeologiczna i druga sala multimedialna - edukacyjna. Trasa zwiedzania kończy się, prowadząc drugą klatką schodową do holu głównego. Dostęp i poruszanie się po budynku dla osób niepełnosprawnych zapewniają windy przy klatkach schodowych oraz platforma w jaskini.

Na I piętrze zlokalizowano administracyjną część budynku oraz magazyn zbiorów.

Trasa krajoznawcza

Atutem miejsca i trasy krajoznawczej są przede wszystkim walory i uroki przełomu Białki, skalistych wzgórz, lasów, a także znaleziska archeologiczne.

Trasa krajoznawcza w koncepcji odpowiada przebiegowi obecnych ścieżek terenowych. Trasa, od wyjścia z parkingu, prowadzi między dwoma częściami pawilonu archeologicznego, poprzez wewnętrzny dziedziniec z tarasem, na ścieżkę leśną. Trasa prowadzi do trzech punktów rekreacyjno-widokowych: Przełom Białki, Kramnica i Skała Obłazowa z jaskinią. W punkach rekreacyjno-widokowych zaprojektowano, wpisujące się w naturalny krajobraz, podesty i siedziska tarasowe z widokiem na otoczenie. Po drodze do punktu Przełom Białki zostały ustawione dwie zewnętrzne ekspozycje - "Obozowisko" z czterema szałasami i "Park Fauny" z eksponatami zwierząt. Ścieżkę krajoznawczą poprowadzono śladem istniejących ścieżek, regulując ich szerokość i uzupełniając nawierzchnię z naturalnego kamienia. W ramach poprawy ścieżek poszerzono fragment wału wzdłuż rzeki Białki, korygując obecną trasę dojścia do Kramnicy.

Rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe

Rozwiązania konstrukcyjne i dobór materiałów wykończeniowych odpowiada przyjętym założeniom ideowym. Proste rozwiązania przestrzenne pozwalają na zastosowanie typowych rozwiązań konstrukcyjnych. Przewidziano konstrukcję żelbetową, ściany warstwowe, ocieplone odpowiednio, by budynek spełniał wysokie parametry energetyczne. Na elewacjach zaprojektowano okładziny drewniane z odpornego na warunki atmosferyczne modrzewia syberyjskiego - nie wymagającego impregnacji. Faktura i kolorystyka elewacji pasują do naturalnego otoczenia współgrając z tłem lasu i kamiennym podłożem. Na dachu o lekkim nachyleniu zaprojektowano pokrycie z zieleni ekstensywnej, dzięki czemu bryła budynku jeszcze lepiej wpisuje się w krajobraz.

Z uwagi na lokalizację, charakter zabudowy i przyjęte założenia ideowe, w projekcie zaplanowano zastosowanie naturalnych i szlachetnych materiałów wykończeniowych, a także zastosowanie energooszczędnych rozwiązań w zakresie wentylacji, ogrzewania budynku, instalacji elektrycznych i oświetlenia.

Tarasy zewnętrzne zaprojektowano z drewna modrzewiowego, fragmenty utwardzeń przy budynku ze żwiru płukanego. Nawierzchnie parkingu zaprojektowano z płyt betonowych, a miejsca postojowe z płyt ażurowych wypełnionych ziemią i porośniętych trawą.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl