Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania parku miejskiego przy ul. Nakielskiej w Szubinie
I nagroda

<<< powrót
  • Pniewski Architekci
Skład zespołu:
  • mgr inż. arch. Patryk Pniewski  
  • mgr inż. arch. Szymon Czech  
  • mgr inż. arch. Wioleta Bagińska  
  • mgr inż. arch. Katarzyna Bernacka  
  •  
  •  
  • http://architektgdynia.com.pl/  
  •  

Założenie koncepcji

Główną ideą jest poprawienie charakteru przestrzeni publicznej i dostosowanie wskazanego terenu do pełnienia funkcji rekreacyjno - edukacyjnej dla mieszkańców i turystów. Celem opracowania jest rewaloryzacja obiektu parkowego, której efektem jest przywrócenie wartości estetycznych i użytkowo-funkcjonalnych oraz podniesienie rangi przestrzeni publicznej przy jednoczesnym poszanowaniu zachowanej substancji zabytkowej i przyrodniczej.


Rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne

Motywem przewodnim koncepcji jest przyroda. Istotnym elementem całego założenia jest aleja przyrodnicza wijąca się wokół istniejącej roślinności i jeziora. Aleje uzupełnione o informacje i ciekawostki przyrodnicze w postaci wygrawerowanych głazów kamiennych oraz małą architekturę. Wokół pomników przyrody i drzew o wymiarach pomnikowych stworzono siedziska w formie trybun na sztucznie usypanych wzniesieniach, które tworzą tzw. gniazda. Dominantą założenia jest plac miejski wykonany z cegły zwieńczony tarasem widokowym z widokiem na wysepkę, zawieszony nad taflą wody i uzupełniony małą architekturą. Swego rodzaju bramę stanowi pawilon parkowy. Dominantą założenia jest plac miejski wykonany z cegły zwieńczony tarasem widokowym z widokiem na wysepkę, zawieszony nad taflą wody i uzupełniony małą architekturą. Swego rodzaju bramę stanowi pawilon parkowy mieszczący w sobie 3 wiaty handlowe dla sprzedawców z pobliskiego cmentarza oraz toaletę publiczną przystosowaną dla osób niepełnosprawnych z miejscem do przewijania niemowląt. Dla sprzedawców zapewniono sporą przestrzeń handlową przed obiektem. Cegła jako materiał nawierzchni placu został również wykorzystany przy pawilonie. Pawilon domknięty z jednej strony interaktywną ścianą złożoną z ruchomych trójkątów z rysunkami ptaków przeznaczoną przede wszystkim dla najmłodszych. Wejścia do parku dla spacerujących od strony ul. Nakielskiej i budowanej drogi. Po przeciwnej stronie jeziorka projektuje się podłużną drewnianą trybunę wykorzystującą naturalny spadek terenu z możliwością stworzenia zewnętrznego kina letniego. Trybuna uzupełniona roślinnością w postaci dekoracyjnych traw wysokich.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl