Konkurs urbanistyczno-architektoniczny na opracowanie koncepcji programowo - przestrzennej rewitalizacji otwartego kąpieliska miejskiego w Elblągu w ramach realizacji I etapu EUROPARKU
III nagroda równorzędna

<<< powrót
  • AGS Architects International B.V.
Skład zespołu:
  • http://www.agsarchitects.net/  
  •  

Nowa koncepcja zintegrowana dla miasta Elbląg

Elbląg ma bogatą historię, w której było dużo wpływów kulturowych. Położenie działki projektowej obok przyszłościowego Europarku daje dużo możliwości do nowych działań, które od pierwszego momentu tworzą nowe wartości dla regionu i kreślą na mapie Polski nowy wizerunek miasta Elbląg jako nowa, ekologiczna, supernowoczesna atrakcja turystyczna.

Jest to według nas do osiągnięcia jeżeli na terenie projektu będzie więcej niż tylko basen odkryty dla 216 osób. Lokalizacja oferuje dużo więcej możliwości, które będzie szkoda nie wykorzystać. Budowa inwestycji Europarku będzie trwać wiele lat więc proponujemy na terenie projektu oprócz budowy basenu odkrytego dodatkowe atrakcje, które razem będą przyciągnąć kilkaset tysięcy odwiedzających rocznie.

Jak to robimy?

Historyczny basen odkryty jest od zawsze rozpoznawalny; w ostatnich latach widać tylko kontury w krajobrazie, a basen jest opuszczony i zaniedbany. Wielkość basenu, które ma ponad 30.000 m2 potrzebuje w tych czasach innego zagospodarowania. Nie można podtrzymywać wymagającego poziomu jakości oraz ilości wody basenowej. Również użytkownicy nie potrzebują tylko wody, ale więcej atrakcji rekreacyjnych. Zwłaszcza młodzieży ma potrzeby różnych rozrywek i nowości. Sama woda nie jest wystarczająca dla pokolenia internetowego.

Koncepcja urbanistyczna

Przejście z miasta na krajobraz jest rozpoznawalne na terenie inwestycji. Teren jest dostępny przez zjazd do istniejącego krytego basenu, którego wyjątkowa architektura kontrastuje z tradycyjną zabudową w okolicy. To przejście z miasta na krajobraz proponujemy przenieść na teren dosłownie poprzez stworzenia widocznego korytarza pomiędzy istniejącym stadionem piłkarskim oraz krytym basenem. Aby podkreślić ważność nowych planów przy wejściu do obiektu, chcemy stworzyć plac wejściowy na wysokości wejścia do krytego basenu.

Ruch samochodowy jest dopuszczony na nowym placu, w prawo w kierunku parkingu krytego basenu i w lewo w kierunku parkingu za halą lodową oraz ośrodkiem narciarskim pod kopułą. Te funkcje zapewniają ruch turystów i odpoczywających przez cały rok. W pierwszym roku spodziewamy z pewnością 250.000 do 300.000 odwiedzających tych nowych funkcji. Również lokalni przedsiębiorcy i klasa średnia zyskają profity z tej inwestycji, mogą dostarczyć dużą ilość produktów oraz artykułów spożywczych, które obiekt ten będzie potrzebować. Wielu mieszkańców miasta będą mogli zyskać zatrudnienie w nowej koncepcji.

Pomiędzy nową zabudową oraz krytym basenem będzie plac wejściowy z ładnym oświetleniem, siedziskami oraz fontanną kolorowo podświetlaną, która wieczorem spektakularnie zaznaczy wejście na teren. Plac wejściowy kończy się przy dużym zespole schodów, którego połączy wyższy poziom z niskim poziomem istniejącego basenu odkrytego. Połączenie, które w ten sposób stworzymy kontynuujemy w kierunku wschodnim. W ten sposób powstaje ładne miejsce festynowe pomiędzy basenami i nową zabudową na terenie stadionu piłkarskiego. Ten plac centralny (wyżej i niżej) staje się przestrzennym nośnikiem w kierunku zachodu i wschodu. W miejscu gdzie się łączą wyższy plac z niższym placem powstaje skrzyżowanie z nośnikiem północ południe: bulwar.

Bulwar

Bulwar jest nośnikiem, który połączy wszystkie nowe oraz istniejące budynki i funkcje na całej działce. Na wyższym poziomie zaczyna bulwar przy nowej hali lodowej, przebiega dalej przez plac wejściowy wzdłuż schodami w kierunku niższego placu, następnie połączy kryty basen z mostem (nad istniejącym zaopatrzeniem) i schodami w kierunku nowego odkrytego basenu i tam połączy się z odnowionym mostem pomiędzy szerokim a wąskim basenem. Dalej przebiega wzdłuż placu przy budynkach strefy sportowej oraz trybuną dla stadionu piłkarskiego i na koniec bulwar połączy się do struktury ścieżek przy siłowni zewnętrznej.

Bulwar będzie wyposażony w utwardzenie z kamieni naturalnych, elementy zielone, oświetlenie oraz siedziska, aby spacerowiczy oraz odpoczywający mogli odpoczywać w każdym miejscu i cieszyć się widokiem oraz sportem. Bulwar posiada również niższy poziom. Poprzez różnice w wysokości od 3,5 do 4 metrów, które stworzymy pomiędzy placem wejściowym (poziom wejścia krytego basenu) a centralnym placem (poziom wody basenowej istniejącego basenu odkrytego) pozostaje miejsce pod bulwarem. To miejsce uzupełniamy z funkcjami komercyjnymi (hotel resto, bar, sklepy z odzieżą basenową, sportową, fryzjer, manikiur i kosmetyki, itp.) w miejscu tarasu przy basenach. Przy stadionie piłkarskim uzupełniamy różnicę w wysokościach schodami, skarpami oraz z trybuną dla widzów. Pod trybuną będą szatnie dla sportowców. Te szatnie są nie tylko dla piłkarzy, ale również dla użytkowników siłowni zewnętrznej i boisk do koszykówki.

Teren więc będzie podzielony w poziomach dla sportu, pływania, siłowni i działania oraz na najwyższym poziomie strefa widowiskowa dla widzów.

Etap 1: stworzenie miejsca

W naszych planach szanujemy istniejące kontury basenu odkrytego. Te kontury powracają jako przejście z wody na utwardzenie, przejście z boisk na zieleń/utwardzenie albo jako przejście z utwardzenie na zabudowę. Wszystkie istniejące oraz historyczne kontury istniejącego basenu pozostają rozpoznawalne na całej działce. Nasz pierwszy etap będzie przeniesienie boiska piłkarskiego do wąskiej części historycznego basenu. Poprzez to stworzymy miejsce do umieszczania nowych funkcji jak hala lodowa, ośrodek narciarski oraz parkowanie.

Etap 2: uzupełnienie historycznego basenu

Historyczny basen będzie podzielony w dwóch częściach: wąska część oraz szeroka część. Obecnie pomiędzy tymi częściami są pozostałości dawnego mostu ze schodami po środku. Najprawdopodobniej most ten służył kiedyś jako posterunek ratunkowy. Przywrócimy to dawne połączenie od parkowania na zachodniej stronie do zieleni na wschodniej stronie. Jak następnie zrobimy most nad rzeką przez który możemy nawet się dostać do hotelu oraz restauracji po drugiej stronie drogi.

Wąska część basenu wypełniamy boiskami do koszykówki oraz nowym boiskiem dla piłki nożnej. Proponujemy używać boisko z trawą sztuczną, żeby można było korzystać z tego boiska przez cały rok (niezależnie od pogody). Chcemy przywrócić istniejącą zabudową w połączeniu ze strefą sportu i stadionu i używać dla funkcji komercyjnych oraz uzupełniających. Dodajemy nową zabudową w kształcie odbicia lustrzanym tej przywróconej zabudowy a pomiędzy powstaje przyjazne dla użytkowników wejście z placem gdzie będzie można spędzić wolny czas. Trochę dalej wypełnimy szeroką część basenu dwoma basenami przyrody (więcej o tym w rozdziale o technice i uzdatniania wody), których każdy dostaje swoją funkcję.

Pierwszy basen będzie miał ograniczoną głębokość i jest przeznaczony dla dzieci. Pod opieką ratowników i rodziców mogą one korzystać z naturalnych brzegów dużego wodnego placu zabaw z zjeżdżalniami i innymi atrakcjami. Drugi basen będzie miał inne głębokości. Głębokość wody będzie maksymalnie 1,35 metrów, żeby nie robić dodatkowych obręczy i tym podobnych i tak żeby każdy mógł stanąć. Po całkowicie wschodniej stronie basenu będą różne spektakularne zjeżdżalnie, tuby i rodzinne zjeżdżalnie: to najlepsze atrakcje dla młodzieży! Między i wokół obydwoma basenami przewidujemy w konturach i poza konturami tarasy z wystarczającą ilością siedzisk dla kilku tysięcy osób. Z dwóch basenów może korzystać ponad 3.000 do 5.000 osób. Maksymalnie jedna osoba za każdy metr kwadratowy, aby korzystanie z basenów było nadal przyjemne. Można regulować przypływ ludzi przy różnych bramach oraz wejściach, które będą realizowane przy każdym wejściu i ścieżce. Duży peron z tarasami jest połączony również ze sklepami oraz funkcjami pod bulwarem. Przednia strona sklepów tworzy widoczny kontur basenu. Na wyższym poziomie widać jak krawędź bulwaru tworzy kontur historycznego basenu. Poprzez duże schody stworzymy również połączenie z krytego basenu do basenu odkrytego i stadionu piłkarskiego oraz z całą strefą sportu i przez plac z halą lodową i ośrodkiem narciarskim. Wszystkie funkcje są połączone ze sobą na różnych poziomach.

Etap 3: dodawanie dodatkowych funkcji: hala lodowa, ośrodek narciarski pod kopułą i parkowanie

Rozwiązaliśmy kilka tematów poprzez przeniesienia boiska piłkarskiego. Zmniejszaliśmy historyczny basen do części o takiej wielkości, które spowoduje łatwe zagospodarowanie i zarządzanie i również stworzyliśmy miejsce dla nowych funkcji oraz inicjatyw dla terenu. Dzięki temu stworzyliśmy korzystny wpływ na eksploatację i tworzenia ciekawego miejsce jako start realizacji Europarku w najbliższej przyszłości.

Jak wspomnieliśmy wyżej w etapie trzecim chcemy na terenie dodać halę lodową, ośrodek narciarski oraz rozszerzyć parkowanie. Jako podstawa dla planów przeniesienia stadionu piłkarskiego, realizowania obydwóch basenów natury, mogą w najbardziej północnej części terenu powstać dodatkowe 300 miejsc parkingowych do już zaplanowanych 300 miejsc, które się znajdują przed i w przedłużeniu krytego basenu. Od momentu kiedy dodatkowe funkcje są zbudowane i dodawane, będą one przyciągnąć odwiedzających, więc dodatkowe miejsca parkingowe będą potrzebne. Realizujemy tysiąc dodatkowych miejsc parkingowych w wielopoziomowym parkingu, na którego dachu będą zainstalowane panele fotowoltaiczne i trawniki. Garaż parkingowy jest tarasowy w kierunku północy, tak aby ładnie przechodził w istniejący krajobraz. Również zapewniamy dobre połączenie w rogu północny wschód. Zabudowa jest daleko od granicy działki i od mieszkań po drugiej strony rzeki. Dzięki temu może część lasu przechodzić aż do dolnych poziomów parkingowych oraz pod ośrodkiem narciarskim.

Etap 4: wykończenie i infrastruktura

W tym ostatnim etapie rozwoju nowej koncepcji rekreacji z wodą, zielenią oraz lodem można wykończyć centralny plac. Ten plac zapewnia przejście od wody do lodu i śniegu. Latem można zorganizować różne imprezy w połączeniu z programem basenowym. Wiosną i jesienią będzie to bardziej w połączeniu z halą lodową a zimą można stworzyć klimat świąteczny kiedy można jeździć na łyżwach po pierwszym basenie. Ten basen z pewnością zamarznie; drugi basen zamarznie przy ostrych zimach. W ten sposób przez cały rok można rozwijać różne aktywności i odwiedzający będą mieli zróżnicowany program.

Jak już wszystkie plany i obiekty są zrealizowane można zrobić ostateczne połączenia z otoczeniem. Ścieżki, bramy, drogi i zieleń można zrealizować po zakończeniu innych aktywności budowlanych. Potem nowy teren staje się zintegrowaną częścią urbanistycznej i naturalnej tkanki miasta Elbląg. Finalne przejście z miasta do krajobrazu jest stworzone. A potem tylko pozostaje czekać na dalsze dopasowanie w naturze i wokół natury Europark.

Hala lodowa i ośrodek narciarski

Poprzednim zadaniem było przywrócenie basenu odkrytego. A dlaczego robimy więcej w naszej propozycji? Podajemy kilka słusznych powodów:
• Teren ma więcej potencjału niż tylko stadion piłkarskie, kryty basen i odkryty basen.
• Można stworzyć koncepcję z neutralną zużyciem energii poprzez połączenia lodu i śniegu z wodą zewnętrzną oraz wewnętrzną.
• Dodatkowa zabudowa tworzy nie tylko ciepło, które jest potrzebne, ale również generuje prąd od prawie 5.000 m2 paneli fotowoltaicznych i 15.000 m2 dachu energetycznego.
• Połączenie funkcji tworzy koncepcję rekreacji, która przyciąga i obsługuje odwiedzających przez cały rok.
• Koncepcja już pokazuje co może zaoferować Europark w przyszłości i jakie zyski przynieść.
• Realizacja nie będzie droższa. Hala lodowa, ośrodek narciarski z dodatkowym parkowaniem będzie finansowane zewnętrznie. Dzięki zewnętrznym środkom realizacja i eksploatacja uzupełnienia terenu będą tańsze. Oprócz faktu, że nasza propozycja z halą lodową oraz ośrodkiem narciarskim będzie finansowo i energetycznie atrakcyjna dla rewitalizacji terenu i otoczenia, daje ona również ikoniczny wygląd, który przyciąga dużo turystów. Tym bardziej, że będzie to pierwszy przykryty kopułą ośrodek narciarski w Polsce, daje to miastu Elbląg duże impulsy i przewagę nad innymi częściami kraju.

Nie jest to tylko halą lodową oraz ośrodkiem narciarskim. Nowa koncepcja zapewnia dużo innych funkcji przy i wokół finiszu stoku narciarskiego tj.: restauracje, kawiarnie, sale konferencyjne, biura, recepcja, sklepy, wewnętrzna siłownia, wellness, spa, kuchnie, szatnie dla aktywności zewnętrznych i wewnętrznych, pomieszczenia techniczne dla całego terenu, itp. Wszystko można zintegrować w otaczających pomieszczeniach.

Chętnie dodatkowo wyjaśnimy razem z właścicielem obiektu jakie my widzimy zalety funkcjonalne, przestrzenne a przede wszystkim finansowe.

Objaśnienie technologii, energii oraz ekologii

Zrobiliśmy jak największą powierzchnię wody basenowej, na której jest miejsce dla dużo więcej niż wymaganej liczby 216 osób. Powierzchnia pierwotnego historycznego basenu jest jeszcze większa, ale przez to nie będzie ona do utrzymania bez dużego wkładu finansowego, dlatego wybraliśmy zaprojektowane baseny z łączną powierzchnią wody basenowej o wielkości 7200 m2 i uruchamiamy jako basen naturalny. Przykładów takich basenów jest dużo w całej Europie. Uważamy, że miasto Elbląg zasługuje na ciekawą i dużą odkrytą akomodację w granicach gminy.

Jak właściwie działa naturalne uzdatnianie wody

Mechanizmy samooczyszczające naturalnych źródeł wodnych będą używane aby spełnić wysoki wymóg jakości dla wody basenowej, a woda do uzdatniania jest prowadzona w zamkniętym systemie przez roślinną filtrację. Ten system działa tylko wtedy, kiedy jest wystarczającą powierzchnię wody, a to zapewnialiśmy w projekcie. W filtrze roślinnym, gdzie przepływa woda znajdują się trzcina, rośliny liściaste i rośliny podwodne. Pojemniki w których rosną te rośliny wodne (znajdujące się przy brzegach basenów) mają dno z piasku, które działa jak sitko.

Rośliny wodne są w stanie wyciągnąć z wody większość materiałów odżywczych takich jak fosfor. Ich korzenia działają bakteriobójcze i zapewniają przepuszczalność dna. Obrośnięte baseny regeneracyjne oferują idealne siedlisko dla ważnego zooplanktonu. To z kolei zapewnia filtrację jednokomórkowych alg i bakterii (fitoplankton) z wody. System filtracji roślin składa się z krytego i suchego pionowego filtru podłączonego z pionowym filtrem z akwakulturą przylegającym do basenu, które służą jako podwodne filtry oraz zbieranie zooplanktonu.

Pionowe pojemniki filtrowe mają dna wypełnione drobnym materiałem w których jest przepływ z góry do dołu. Dostarczanie wody jest zapewnione poprzez 3 pompy dla każdego pojemnika. Oczyszczona woda z filtrów wraca do basenów z otworów w rynnie przelewowej.

Zaleta tego rozwiązania naturalnej filtracji wody jest taka, że można oszczędzać na drogich mechanizmów instalacji uzdatniania wody, które trzeba utrzymać i na dodatek może dojść do awarii. Teraz tylko pompy od każdego basenu potrzebują energii elektrycznej, filtr roślinny działa w naturalny sposób przez zassanie wody przez pompy; filtry nie potrzebują energii. Po realizacji systemu powstaje ekologiczna równowaga.

Potrzeba energii elektrycznej dla pomp od naturalnego uzdatniania wody oraz dla zjeżdżalni będzie całkowicie zapewniona przez panele fotowoltaiczne na poziomach parkingu oraz dachu energetycznego kopuły ośrodka narciarskiego. Duży wodny plac zabaw w basenie dla dzieci nie potrzebuje energii elektrycznej. Panele fotowoltaiczne i dach energetyczny zapewniają całą energię elektryczną potrzebną dla ośrodka narciarskiego, pompy, komercyjnych pomieszczeń przy tarasie oraz komercyjne pomieszczenia i zaplecze przy stadionie piłkarskim. Dlatego uważamy, że w tym etapie projektu jest za wcześnie podać wyszczególnione wyliczenie energii. W późniejszej fazie możemy wyliczyć i zaprezentować wyliczenia we współpracy z naszym doradcą i inwestorem od ośrodka narciarskiego.

Potrzebne w planie ciepło również zostaje odciągane z instalacji ośrodka narciarskiego. Generowane ciepło, które powstaje jako produkt uboczny by utrzymać śnieg i lód możemy “za darmo” rozdawać basenom zewnętrznym, funkcjom komercyjnym oraz basenu krytym, które potrzebują ciepła. W ramach ekologicznej instalacji zaplanujemy możliwości używania pomp ciepła, magazynowanie ciepła-zimna w ziemi oraz ewentualnie używanie istniejącego ciepła z ziemi. Ten ostatni punkt trzeba będzie dalej przebadać przy opracowaniu całej koncepcji energii. W okresie zimy woda w basenach może zamarzać (na pewno w basenie dla dzieci) i przez to powstaje nową atrakcję. Ta atrakcja ma związek z halą lodową pod kopułą ośrodka narciarskiego. W ten sposób można jeździć na łyżwach wewnątrz i na zewnątrz. W środku hali po sztucznej lodzie a na zewnątrz po lodzie naturalnej. Na centralnym placu jest miejsce na kioski i stragany, które zapewniają jedzenie i picie dla łyżwiarzy i odwiedzających. Sprzedawcy mogą się podłączyć pod panelami fotowoltaicznymi kiedy w tym okresie nie będą używane dla basenu.

Dzięki współpracy zamiana ciepła oraz ekologicznego generowania prądu jesteśmy w stanie oferować energię jako neutralne rozwiązania dla tej inwestycji jako pierwsza faza Europarku. Bardzo możliwe, że powstanie, po szczegółowym opracowaniu inżynierii nadmiar energii i ciepła, który mogą używać mieszkania i budynki w otoczeniu. Chętnie wraz z naszymi partnerami omówimy szczegóły naszej unikalnej koncepcji.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl