Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy, rozbudowy i nadbudowy budynku Galeria Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki w Krakowie
II wyróżnienie

<<< powrót
  • KJ Architekci
Skład zespołu:
  • dr inż. arch. Katarzyna Jucha  
  • mgr inż. arch. Marietta Łękawska  
  • mgr inż. arch. Filip Łękawski  
  • mgr inż. arch. Michał Jania  
  • mgr inż. arch. Dominik Kula  
  •  
  • Współpraca:  
  • arch. Karolina Potębska  
  •  
  •  
  • http://www.kjarchitekci.pl/  
  •  


Redefinicja formy
Rozbudowa, przebudowa i nadbudowa Bunkra redefiniuje formę obiektu. Zarówno ideowo, jak i formalnie kontynuuje modernistyczną myśl Krystyny Tołoczko-Różyskiej, jednocześnie znacząco wpływając na jego formę. Podstawowa „czysta forma” Bunkra zostaje zwieńczona „szkłem i światłem”- materią XXI wieku, świadomie pozostawiając ślad dzisiejszych czasów w obiekcie z lat 60-tych XX wieku.

Redefinicja obiektu w kontekście miasta
Projekt na nowo definiuje dotychczasową relacje obiekt-miejsce. Teraz Bunkier Sztuki nie tylko znajduje się na Plantach przy placu Szczepańskim vis a vis Pałacu Sztuk Pięknych, ale staje się budynkiem, poprzez który możemy zwiedzić i poczuć genius loci tego fragmentu Krakowa. Nowa architektura Bunkra Sztuki, świadomie kieruje ruchem zwiedzającego, oferując mu nie tylko nowoczesne przestrzenie wystaw, ale także przestrzenie do podziwiania Plant i jego najbliższego otoczenia z różnych perspektyw:
• widok z kawiarni-pawilonu, na poziomie promenady Plant, na park i przebudowany obiekt Bunkra. Nadbudowa z pół-przeziernego, mlecznego szkła ma stanowić tło za dnia dla „starej” części Bunkra, a przyciągać uwagę nocą, stając się iluminacyjną bryłą
• widok z wewnętrznego korytarza zlokalizowanego wzdłuż istniejącego pasa okien na pierwszym piętrze będącego jednocześnie przejściem do kolejnych sal ekspozycyjnych
• perspektywa na promenadę Plant z przedpola nadwieszonej sali ekspozycyjnej
• widok z wykusza na elewacji wschodniej zaprojektowany w osi portalu wejściowego Pałacu Sztuk Pięknych
• widok z tarasu widokowego (poziom trzeciego piętra) z wysokości 15 metrów

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl