Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy, rozbudowy i nadbudowy budynku Galeria Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki w Krakowie
I wyróżnienie

<<< powrót
  • HORIZONE STUDIO Darasz, Kisielewski, Strzeński Sp.J. - Kraków
Skład zespołu:
  • autorzy:  
  • Dominik Darasz  
  • Bartłomiej Kisielewski  
  • Robert Strzeński  
  •  
  • współpraca autorska:  
  • Jagoda Bogusławska  
  • Nuno Oliveira  
  • Michał Rączka  
  • Krystian Wawer  
  •  
  •  
  • http://www.horizone.com.pl/  
  •  

Tematem konkursu było opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy, rozbudowy i nadbudowy Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki, położonej przy krakowskich Plantach.

Inwestor zakładał rearanżację i przywrócenie elementów oryginalnego wyglądu istniejących wnętrz galerii, zrealizowanych w latach 60-tych XX wieku, w tym rozbudowę części podziemnej. Dodatkowo głównymi zadaniami konkursu miała być koncepcja nadbudowy "Bunkra Sztuki" o dodatkową przestrzeń ekspozycyjną oraz pomysł na realizację nowego pawilonu istniejącej obecnie przy Plantach kawiarni.

Ważną część podziemnej rozbudowy stanowią schody zewnętrze prowadzące z placu przed budynkiem od strony ulicy Szczepańskiej na poziom piwnicy, gdzie ulokowano bibliotekę z księgarnią i salę konferencyjną.

To miejscowe zagłębienie terenu buduje dodatkową kameralną przestrzeń zewnętrzną oraz pozwoli na wprowadzenie dużej ilości światła dziennego do reprezentacyjnej części podziemia.

Główne założenia koncepcji

W ramach pracy konkursowej skupiono się na trzech głównych zagadnieniach projektowych: przebudowie wewnętrznego układu funkcjonalnego, rozbudowie podziemnej części budynku wraz z propozycją pawilonu nowej kawiarni oraz nadbudowie o dodatkowe przestrzenie ekspozycyjne, które inwestor planuje realizować w II etapie.

W koncepcji przyjęto następujące założenia projektowe:

1. Nowe działania powinny być uzupełnieniem do pierwszoplanowej roli istniejącego budynku Bunkra Sztuki i nie powinny dominować nad charakterystycznym wizerunkiem obecnego obiektu, zarówno w odbiorze zewnętrznym, jak i w percepcji wnętrz,

2. Podziemna rozbudowa i reorganizacja funkcjonalna powinna być przeprowadzona z możliwie jak najmniejszą ingerencją w pierwotny kształt budynku, przy jednoczesnym dostosowaniu do współczesnych przepisów i standardów. W części podziemnej, oprócz funkcji magazynowej pojawiłyby się funkcje ogólnodostępne: księgarnia, biblioteka, czytelnia, sale konferencyjna i audiowizualna.

3. Nowy pawilon kawiarni powinien być twórczym nawiązaniem do charakterystycznego wyglądu betonowej fasady Bunkra Sztuki, otrzymując współczesny, nowoczesny wygląd. Jednocześnie w widoku ortogonalnym pawilon kawiarni powinien zapewnić transparentność aby możliwy był wgląd na elewacje istniejącego budynku od strony Plant.

4. Pomiędzy pawilonem kawiarni, a budynkiem wykreowanie atrakcyjnej, intymnej przestrzeni, poprzez zaprojektowanie zewnętrznych schodów prowadzących do obniżenia placu, które umożliwią niezależne wejście i doświetlenie światłem dziennym części podziemnej. Schody w części miałyby przyjąć funkcje siedzisk, służąc na co dzień jako dodatkowe miejsca kawiarni i czasowo tworząc mikro widownię dla potrzeb prezentacji multimedialnych.

5. Nadbudowa nie powinna optycznie dominować nad główną bryłą budynku. Element nadbudowy powinien w związku z tym być wycofany względem attyki oraz przyjąć neutralną kolorystykę. Dlatego pomysł na nadbudowę polega na wykonaniu wszystkich nowych elementów w tym samym materiale. Założono, że kubatura ekspozycji wewnętrznej na poziomie dachu zostanie poszerzona o wielofunkcyjny taras, służący jako ekspozycja plenerowa oraz miejsce różnych wydarzeń w sezonie letnim. Taras ten otwiera się na zieleń Plant, a dodatkowym akcentem go zakańczającym od ul. Szczepańskiej jest przestrzenna rama kadrująca widok na Pałac Sztuki.

Nadbudowę budynku postanowiono potraktować dyskretnie, a jednocześnie nadać jej nietypowy charakter. Idea nadbudowy polega na nałożeniu na istniejącą bryłę nowego elementu - obiektu kubaturowego zintegrowanego z tarasem zewnętrznym. Taras od strony sąsiednich kamienic otrzymał jedną ścianę, będącą tłem dla ekspozycji oraz oddzielającą go przestrzennie od zabudowy sąsiedniej. Wszystkie elementy wprowadzone na dach stanowią optycznie jedność – spojone zostaną przez ten sam materiał, w takim samym kolorze. Zarówno ściany, jak i posadzka, balustrady i inne elementy zewnętrze zaprojektowano jako wykończone matowymi, czarnymi panelami.

Fasada nadbudowy oraz pełne balustrady tarasu odsunięte zostały od attyki, po to aby w widoku z ulicy na pierwszy plan wychodził istniejący budynek galerii z jego indywidualną, betonową fasadą. W ramach wnętrza nadbudowy starano się stworzyć intymny nastrój ekspozycyjnej przestrzeni poprzez dodanie niskiego doświetlenia przy podłodze oraz świetlików w dachu. Na tarasie zewnętrznym od strony ul. Szczepańskiej, planuje się stworzenie "ramy" kadrującej widok na sąsiedni Pałac Sztuki. Taras ma stanowić wielofunkcyjną przestrzeń, wykorzystywaną do plenerowych ekspozycji, spotkań edukacyjnych, wernisaży i być rozszerzeniem funkcji ekspozycyjnych wnętrza.

Nowy pawilon kawiarni zgodnie z założeniami konkursu, został odsunięty od istniejącej fasady, po to, aby właściwie ją wyeksponować. Z założenia pawilon ma otrzymać lekki i transparentny wygląd. Obydwie dłuższe fasady, w tym jego fasada od strony Plant została zaprojektowana z przesuwnych paneli szklanych umożliwiających otwarcie pawilonu w ciepłych miesiącach na otaczający park. Transparentne, ruchome dłuższe elewacje zaplanowano tak, aby idąc Plantami przez pawilon było widać betonową fasadę budynku Galerii.

Jedną z idei na twórcze nawiązanie do bryły Bunkra Sztuki ze szkła fakturowanego, z powtórzonym przestrzennym wzorem szalunku z głównej, betonowej fasady budynku Bunkra. Elementy te stanowiłyby półprzezroczyste szklane bloki przepuszczające światło. W nocy, rozświetlony pawilon dzięki charakterystycznej szklanej tektonice byłby eleganckim akcentem w przestrzeni Plant.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl