Konkurs na opracowanie projektu Centrum Sportowego Sadowa Góra w Jaworznie
I miejsce

<<< powrót
  • Mateusz Tański
Skład zespołu:

ARCHITEKTURA W HARMONII Z OTOCZENIEM

Wybrana na lokalizację stadionu działka jest miejscem niezwykłym. Dawny kamieniołom Sadowa Góra oraz sąsiadująca Geosfera tworzą razem bogaty krajobraz pełen geologicznych skarbów i wskazówek z których można odczytać dawną historię regionu. Ten wyjątkowy pejzaż z charakterystycznymi kamiennymi ścianami wyrobiska stał się inspiracją dla projektu stadionu oraz dopełniającego go funkcjonalnie kompleksu hotelowo-rekreacyjnego.

STADION – SKAŁA

Stadion lekkoatletyczny został zlokalizowany w centralnej części działki. Jedynym towarzyszącym mu obiektem kubaturowym jest trybuna na 1000 miejsc siedzących pod którą umieszczone zostały wszystkie wymagane dla tej klasy stadionu funkcje. Obiekt ustawiony został pomiędzy bieżnią a ulicą dojazdową, dzięki czemu ruch samochodowy nie zakłóci przebiegu wydarzeń sportowych odbywających się na arenie. Z każdego miejsca na trybunie rozciąga się szeroki widok na płytę stadionu oraz na ściany kamieniołomu w jego tle. Dzięki temu uczestnicząc w sportowych wydarzeniach można będzie podziwiać niezwykłą naturę byłego kamieniołomu. Stadion został zaprojektowany w taki sposób, aby spełnić wymogi Polskiego Związku Lekkiej Atletyki dla obiektu klasy IIIB. Proponowana architektura wpisuje się w otoczenie nawiązując zarówno kształtem jak i materiałem do ścian kamieniołomu. Od strony ulicy dojazdowej oraz z placu przed wejściem stadion przypomina szeroki blok skalny, w którym wydrążone zostały wszelkie niezbędne elementy infrastruktury takie jak wejścia, schody oraz okna.

BUDYNKI – GŁAZY

Zaprojektowane obiekty, zarówno te sportowe jak i hotelowe, wpisują się w otoczenie. Swoją formą i zastosowanym materiałem elewacyjnym nawiązują do otaczających je formacji skalnych. Także swoim układem urbanistycznym budynki przypominają porozrzucane na dnie kamieniołomu i zatopione w lokalnej zieleni głazy. Pomiędzy nimi zaprojektowane zostały drogi dojazdowe oraz parkingi, które wiją się niczym górskie szlaki. Charakterystycznym elementem całego zagospodarowania jest dynamiczny kształt budynków oraz kryjących je dachów wielospadowych. Pomimo różnicy w funkcji i skali poszczególnych obiektów zaprojektowane budynki pozostają spójne wizualnie.

UKŁAD PRZESTRZENNO-FUNKCJONALNY – STADION

Wjazd do strefy parkingowej stadionu zaplanowano z drogi dojazdowej prowadzącej od strony kładki przy Geosferze. Strefa ta została zaprojektowana jako długa, naturalnie wijąca się wśród zieleni droga. Pomiędzy parkingiem a stadionem przewidziano niewielki zielony plac wejściowy, z którego schodami ukrytymi w trybunie widzowie dostają się do swoich miejsc. Trybuny mają 1032 miejsca w trzech sektorach, na które dostać się można korzystając z 4 niezależnych klatek schodowych. Większa część trybun jest przekryta dachem membranowym rozpiętym pomiędzy stalowymi dźwigarami.

Wejście do pawilonu dla sportowców oraz obsługi znajduje się w środkowej części budynku, od strony placu wejściowego. Do holu z recepcją i toaletami można dostać się także bezpośrednio z płyty stadionu. Przestrzeń ta dzieli budynek na dwie równe części:

Skrzydło północne – zawierające niezbędne pomieszczenia techniczne oraz pomieszczenia dla sędziów, komentatorów, obsługi medycznej, pomieszczenia do fizykoterapii i odnowy biologicznej oraz pomieszczenia do odpoczynku dla zawodników. Skrzydło to jest dostępne tylko w czasie zawodów.

Skrzydło południowe – zawierające wszystkie szatnie oraz siłownię z magazynem podręcznym. Jest ono dostępne zarówno w czasie zawodów jak i na co dzień. Mogą z niego korzystać wszystkie osoby trenujące na terenie obiektu. Taki podział budynku ma za zadanie ułatwić codzienne funkcjonowanie obiektu.

Wszystkie urządzenia sportowe, których spis znajduje się tabeli nr.1 zaprojektowano zgodnie ze specyfikacją PZLA dla stadionów klasy IIIB. Zastosowane nawierzchnie syntetyczne mają kolor blado-czerwony oraz piaskowy. Przewidziano również ekrany informacyjne dla widzów oraz oświetlenie trybun i płyty stadionu (4 maszty o wysokości 24m).

MIASTECZKO SPORTOWE

W bezpośrednim sąsiedztwie stadionu w strefie nazwanej SUH3 (obowiązujący MPZP Sadowa Góra) zaplanowano 6 budynków wolno stojących o powierzchni zabudowy 4252 m2 i wysokości do 15m (zgodnie z zapisami MPZP). Ta strefa, nazwana Miasteczkiem Sportowym, zawiera bogate zaplecze hotelowo-gastronomiczne mogące obsłużyć zarówno gości projektowanego stadionu jak i istniejącej już Geosfery. Zaprojektowane obiekty pozwalają na organizację imprez towarzyszących zawodom sportowym, bankietów i konferencji, różnego typu wyjazdów treningowych dla dzieci i dorosłych, a także ze względu na bliskość Centrum Edukacji Geologicznej – wielu wyjazdów grup szkolnych. Obiekty hotelowe powinny zostać dodatkowo wyposażone w urządzenia sportowe umożliwiające aktywny wypoczynek przyszłych gości. Mogą znaleźć się w nich gabinety zabiegowe, centrum SPA oraz wiele zróżnicowanych funkcji gastronomicznych. W tabeli nr.3 przedstawiono proponowany program funkcjonalny kompleksu, który umożliwia swobodne etapowanie budowy w czasie. Cały kompleks – stadion, Miasteczko Sportowe jak i Geosfera mają szansę stać się celem wielu zawodowych sportowców jak i zwykłych ludzi, którzy w wolnych chwilach uciekają z miasta na łono przyrody by oddać się aktywnemu wypoczynkowi i regeneracji.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl