Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej budynku siedziby Oddziału w Świerklanach.
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • PANEK + WROCZEK ARCHITEKCI s.c.
Skład zespołu:

Rozwiązania funkcjonalne i przestrzenne

Projektowana siedziba Gaz-System S.A. oddziału w Świerklanach jest jednocześnie kontynuacją infrastruktury firmy, jak również eleganckim i funkcjonalnym budynkiem biurowym podkreślającym jej strategiczne znaczenie w skali kraju.

Budynek o prostej formie dwóch równoległych brył zlokalizowano na działce w osi północ-południe oraz zgodnie z kierunkami istniejącej zabudowy. Bryła wschodnia ma długość 73,3 m i wysokość trzech kondygnacji (13,3 m), bryła zachodnia jest dłuższa i ma 89,5 m oraz jest wyższa o jedną kondygnację (17,3 m). Pomiędzy bryłami ukształtowano cofniętą przeszkloną część wewnętrzną w formie podłużnego atrium. Biura i inne pomieszczenia dla pracowników ułożono wzdłuż dłuższych elewacji wschodniej i zachodniej każdej z brył, zapewniając ich użytkownikom bardzo dobre, odpowiednie warunki nasłonecznienia oraz eksponując z wewnątrz widoki na otaczający krajobraz.

Architektura budynku jest minimalistyczna. Modułowa rytmiczna fasada z okładziny ceramicznej o prostokątnej geometrii pasuje do najbliższych kontekstów infrastruktury technicznej oraz krajobrazu przyrodniczego. Jednocześnie jest reprezentacyjna i w szczery sposób uzewnętrznia prostą i bardzo racjonalną strukturę funkcjonalną.

Wejście główne do budynku usytuowano od strony północnej, od której znajduje się główny wjazd oraz projektowany parking dla pracowników i interesantów. Wejście awaryjne od południa, od strony drugiego wjazdu od ul. Aleja. Na parterze znajduje się kancelaria oddziału, sale konferencyjne i biura działów administracji i pomiarów i automatyki. Na pierwszym piętrze zlokalizowano biura działów technicznych i odpowiedzialnych za eksploatację sieci i obiektów oraz inwestycje. Na drugim piętrze umieszczono dyrekcję z sekretariatem oraz towarzyszące jej działy odpowiedzialne za sprawy finansowe, prawne i personalne. Najwyższa kondygnacja to oddziałowa dyspozytornia umieszczona w zamkniętej strefie, jak również dział administracji aplikacjami z serwerownią. W kondygnacji podziemnej znajduje się garaż dla samochodów osobowych oraz pomieszczenia techniczne.

Komunikacja pozioma wewnątrz budynku jest zwrócona w kierunku wysokiego atrium doświetlonego od góry i od strony wejść. Komunikacja pionowa przez dwie klatki schodowe umieszczone podłużnie wzdłuż elewacji zachodniej oraz windą umieszczoną centralnie w wyższej bryle i dostępną bezpośrednio z korytarzy.

Ponad atrium zaprojektowano pionowe elementy rozpraszające światło oraz zapobiegające przegrzewaniu się całej ogólnej przestrzeni wewnętrznej.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl