Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej zagospodarowania terenu wokół pomnika J. Wybickiego w Kościerzynie
I Nagroda

<<< powrót
  • Alicja Ścigaczewska
Skład zespołu:

Ożywienie przestrzeni, nadanie jej nowej jakości.

Naszym celem jest nadanie nowej tożsamości temu miejscu i stworzenie placu urbanistycznego wokół pomnika J. Wybickiego wypełnionego życiem i aktywnością w ciągu całego dnia, który może być miejscem docelowym dla mieszkańców, ale także dla odwiedzających miejscowość Kościerzyna.

Zwrócono uwagę na kontekst historyczny miejsca. Pomnik jest w dalszym ciągu najważniejszym elementem założenia. Pozostawiono otwartą ,obszerną przestrzeń przed pomnikiem w celu organizowania uroczystości historyczno - upamiętniających. Pomnik został dodatkowo podświetlony oświetleniem sztucznym niskim, aby podkreślić jego znaczenie także nocą. Przestrzeń, którą proponujemy jest rozumiana zarówno w wymiarze urbanistycznym, architektonicznym i funkcjonalnym. Elementy małej architektury nie zakłócają charakteru miejsca, utrzymując pomnik dominującym elementem przestrzeni, jednocześnie wprowadzając przyjemne i zgrane tło dla całości.

Jedna z części założenia posiada specjalny charakter, jest ukształtowana na wzór skrzydła Orła Polskiego, czerpiąc inspiracje bezpośrednio z pomnika Józefa Wybickiego. Ta cześć jest wyniesiona ponad poziom terenu, niczym skrzydło poderwane do lotu. Chcemy stworzyć miejsce przyciągające uwagę i zatrzymujące ludzi w każdej grupie wiekowej. Dlatego nasza koncepcja przewiduje wprowadzenie przestrzeni użytkowych wykorzystywanych przez rodziców z dziećmi bawiącymi się na placu zabaw, dorosłych odpoczywających na ławkach, wsłuchanych w odgłos fontanny w formie kaskady, ludzi czytających na trawie, czy też młodych spotykających się na placu, jako punktu docelowego w przestrzeni.

Całość założenia jest przyjazna osobom niepełnosprawnym, różnica poziomów jest zniwelowana, aby zintegrować go z poziomem nawierzchni i poziomem chodnika sąsiadującego.

Działka znajduje się na zbiegu dwóch stref ochronnych, konserwacji urbanistycznej i restauracji urbanistycznej. Jest w bliskim sąsiedztwie grupy budynków o ścisłej ochronie struktury architektonicznej. Dlatego przy projektowaniu placu użyto prostych nowoczesnych form, mających na celu delikatnie i naturalnie zgrać się z otoczeniem, nie przesadzając ze swoją treścią. Plac chce być przyjazny miastu i chce wykorzystać bliskie sąsiedztwo Rynku i Starego Miasta. Materiały użyte w projekcie inspirowane są nową nawierzchnią na Rynku, co ma na celu stworzyć łącznik miedzy przestrzeniami i nawiązać architektoniczny dialog.

System oświetlenia zamyka się w kilku uzupełniających się rozwiązaniach. Głównym oświetleniem placu są wysokie proste latarnie. Także zastosowano światło liniowe wmontowane w nisze siedzisk. Pomnik został podkreślony światłem z reflektorów najazdowych wmontowanych w płytę pomnika. Oświetlenie niskie o prostej formie podświetla korony drzew, tworząc drugie tło nocnym widokom placu. Całość założenia podzielona jest na 4 części, każda z nich w naturalny sposób przenika się ze sobą tworząc zintegrowana całość.

Pierwsza z nich znajduje się po lewej stronie pomnika. Częścią dominującą jest zieleń niska i wysoka oraz niskie oświetlenie zieleni. Umieszczona tu siedziska, które w naturalny sposób wyrastają z nawierzchni. Także znajdują się tu maszty na flagę narodową. W tej części można relaksować się siedząc na ławkach lub bezpośrednio na trawie. Na całości założenia zastosowano drzewa liściaste i zieleń niską całoroczną oraz trawnik, który kontynuuje wzór nawierzchni.

Druga część zlokalizowana jest poniżej, jest ona bardziej oddalona od pomnika, ze względu na jej funkcję. Proponuje się tu przyjazny plac zabaw dla dzieci. Jest on tak ukształtowany, jakby wszystkie instalacje wyrastały z nawierzchni, tworząc zgraną kompozycję całości. Elementy placu zabaw wykonano z betonu i drewna. W tej części proponuje się też miejsca postojowe na rowery, dając możliwość dojazdu na plac rowerami, wprowadzając ekologiczny akcent przemieszczania się. Zastosowano tu oświetlenie wysokie, aby dać możliwość kontynuowania zabawy nawet jak zajdzie słońce.

Trzecia część założenia jest umieszczona po prawej stronie pomnika, wcześniej już wspomniana, inspirowana Orlim Skrzydłem. Miejsce zaprojektowano z myślą o odpoczynku na zielonym „pagórku” przełamanym pasami nawierzchni które też służą jako siedziska. Całość zamyka niska półokrągła ścianka, która po drugiej stronie posiada podświetlone siedziska betonowe. Zastosowano tu oświetlenie niskie podkreślające zieleń i drzewa oraz oświetlenie wysokie.

Ostatnia część znajduje się tuż pod częścią trzecią. Elementem dominującym tutaj jest fontanna z kaskadą wprowadzająca nowy sposób odbierania placu, czyli przez zmysł słuchu. Odgłos wpadającej wody do zbiornika ma wpływać kojąco i relaksująco, dlatego w tej części umieszczono dodatkowe ławki.

Zabieg użycia dwukolorowej nawierzchni, jasnej i ciemnych pasów, jest nawiązaniem do nowo położonej nawierzchni na Rynku i na Starym Mieście Kościerzyny. Zastosowano taką samą kolorystykę.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl