Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej Budynku ASP dla Wydziału Rzeźby w Warszawie przy ul. Spokojnej 15
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • Wojciech Gęsiak Studio Architektoniczne
Skład zespołu:
  • arch. Gęsiak Wojciech  
  •  
  • arch. Bochenek Szymon  
  • arch. Dulęba Magdalena  
  • arch. Jawornik Piotr  
  • arch. Tłuczkiewicz Anna  
  •  
  •  
  • http://www.wgstudio.pl/ 

Zagospodarowanie terenu
Budynek zaprojektowano na zadanej działce zgodnie z Decyzją o warunkach zabudowy. Wejście główne zaprojektowano od strony północnej z ulicy Spokojnej. Po południowej stronie działki zlokalizowano parking i podjazd techniczny. Budynek w jednej trzeciej długości przylega do istniejącej zabudowy (ściana pełna i klatka schodowa).

Komunikacja
Obsługę komunikacyjna zapewnia istniejący wjazd na teren zlokalizowany w południowej części działki, gdzie zaprojektowano 30 miejsc parkingowych naziemnych, co zaspokaja wielkości wynikające z zapisów decyzji o warunkach zabudowy.

Zieleń
Ponieważ prawie cała działka wyznaczona po zabudowę podlega przekształceniu proponujemy wprowadzić zieleń na ścianę „kieszeni” po wschodniej stronie budynku i na dach. Wzbogaci to architekturę, w pracowniach dolnego poziomu zapewni dobry klimat i co najważniejsze w przypadku dachu w 50% uzupełni bilans zieleni wymagany decyzją o warunkach zabudowy.

Oświetlenie
Cały budynek i teren wokół będzie oświetlony w taki sposób by źródła światła były niewidoczne, a jedynie efekt ich działania.

Układ funkcjonalny
Po zapoznaniu się z programem, celem konkursu i wizji lokalnej w miejscu przyszłej inwestycji, ograniczenia działki i wynikające z Decyzji okazały się oczywiste i wręcz pomocne w projektowaniu. Otoczenie wspaniałej zieleni i charakter istniejącej zabudowy był kolejnym determinującym czynnikiem. Krzyżówka była już gotowa pozostało ja tylko rozwiązać.

Budynek zaprojektowano jako dwutraktowy w jednej trzeciej długości i jednotraktowy w pozostałej. Główny trakt dwukondygnacyjny mieszczący pracownie z wymagana wysokością 5 m zlokalizowano po stronie wschodniej, a po stronie zachodniej trzykondygnacyjny trakt w którym zlokalizowano hall wejściowy, pracownie bez wymogu wysokości 5m i wszystkie pomieszczenia sanitarne. Obydwa trakty łączy przeszklony korytarz zakończony klatką hallem i windą od ulicy Spokojnej oraz windą towarową i klatką schodową po stronie południowej. Po wschodniej stronie budynku obniżono teren działki do poziomu posadzki dolnej kondygnacji pracowni tworząc „kieszeń”, co dodatkowo daje możliwość transportu materiałów ponad gabaryty i dopuszczalny ciężar windy towarowej przy użyciu dźwigu zewnętrznego. Ściana kieszeni porośnięta bluszczem zimozielonym wzbogaci wnętrza pracowni doświetlone dwustronnie i podwójnie skomunikowane.

Pracownie górnego poziomu posiadają doświetlenie górne (świetlik z systemem żaluzji), a pracownia rysunku ma dodatkowo doświetlenie w ścianie północnej. Pracownie dolnego i górnego poziomu maja amfiladowe otwarcia, zamknięte na co dzień, otwierane podczas wystaw zamieniają pracownie w przestrzeń ekspozycyjną.

Konstrukcja
Budynek zaprojektowano w konstrukcji żelbetowej monolitycznej, ze sprężonym prefabrykowanym stropem żelbetowym na poziomie +2.89.

Wykończenie
Wnętrza pracowni w betonie jasnoszarym (jasne kruszywo i biały cement) jedynie ściany korytarza górnego poziomu i hallu tak jak i elewacje zewnętrzne w cegle i ceglanej okładzinie (ręcznie formowanej).
Posadzki zgodnie z wymogami programu.
Sufity w większości betonowe z podwieszonymi instalacjami oświetlenia i wentylacji.
Ślusarka okienna i drzwiowa aluminiowa w naturalnym kolorze aluminium, matowa częściowo komponowana z ceglanym maswerkiem.
Szkło w oknach, ścianach kurtynowych i świetlikach bezpieczne.

Instalacje
Budynek zaprojektowano jako energooszczędny. Elewacje, dach jak i stolarka będą posiadały podwyższony współczynnik przenikania ciepła. Zielony dach nie tylko ograniczy nagrzewanie latem, ale wraz z pokrywą śniegu zimą będzie stanowił znakomita izolacje cieplną.
Budynek będzie wyposażony w instalacje ogrzewania, wentylacji, wod-kan, elektryczne i teletechniczne.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl