Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej Budynku ASP dla Wydziału Rzeźby w Warszawie przy ul. Spokojnej 15
Wyróżnienie honorowe

<<< powrót
  • OPEN architekci
Skład zespołu:
  • Przemysław Kokot  
  • Daniel Mermer  
  • Paweł Paradowski  
  •  
  • Magdalena Iwaniuk  
  • Łukasz Lautsch  
  • Michał Rogowski  
  • Kajetan Szeliński  
  •  
  •  
  •  
  • http://www.openarchitekci.com/ 

Istniejący zespół budynków ASP zlokalizowany w poprzemysłowych budynkach d. Miejskich Zakładów Sanitarnych stanowi ORGANIZM o charakterystycznej atmosferze mającej swój rodowód w oryginalnej zasadzie kształtowania przestrzeni: teren założenia otoczono ceglanym murem, za którym "ukryto" kameralne dziedzińce oraz budynki. Dzięki temu uzyskano MIEJSCA wydzielone, zapewniające spokój, znakomicie nadające się na zaanektowanie przez artystów.

Nowo projektowana część ma na celu rozwój ORGANIZMU poprzez stworzenie nowego MIEJSCA o właściwej do przewidzianej funkcji oraz specyficznej, unikalnej w skali miasta atmosferze.

Ideą nadrzędną jest wykreowanie kolejnego dziedzińca, który będzie pełnił funkcje wystawiennicze jak również będzie miejscem wypoczynku czy spotkań użytkowników budynku oraz całego kompleksu. Projektowanie nowej części ORGANIZMU potraktowano jako naturalny proces rozwoju, porzucając myślenie o budowaniu „nowych starych” obiektów, kreujących fałszywy obraz całego kompleksu.

Nowe budynki, zaprojektowane przy użyciu współczesnych środków wyrazu architektonicznego oraz plastycznego są świadectwem historii miejsca, naturalnym etapem rozwoju, kolejnym krokiem. Jednocześnie forma jak i funkcja wpisują się w charakter istniejącej zabudowy wzbogacając zespół o nowe MIEJSCA.

W związku z bogatym programem użytkowym Zamawiającego oraz wymagającymi warunkami zabudowy zdecydowano się na zlokalizowanie części programu użytkowego na kondygnacji zagłębionej w stosunku do terenu. Zabieg ten dał możliwość stworzenia obszernego dziedzińca. Dziedziniec przynależny do nowego budynku został połączony z pozostałą częścią założenia poprzez przejście w istniejącym parterowym łączniku oraz od strony południowej przez zadaszoną szczelinę. Poziom projektowanego dziedzińca jak i parteru nowego obiektu zlokalizowano na poziomie parteru budynków istniejących.

Nowy dom poprzez rozbicie go na dwie bryły (dwukondygnacyjna część zachodnia oraz parterowa wschodnia) połączone holem wejściowym harmonijnie wpisują się skalą w otoczenia.

W związku z przewidzianą funkcją zdecydowano się na specjalne rozwiązanie doświetlenia pomieszczeń. Tradycyjne okna zastosowano wyłącznie w przestrzeniach komunikacyjnych. Pomieszczenia pracowni doświetlono za pomocą górno-bocznych otworów. Część zagłębiona oraz budynek zachodni posiadają wschodnie okna zlokalizowane w górnej części pomieszczeń. Pracownie na parterze budynku wschodniego posiadają charakterystyczne północne świetliki oraz górne okna od zachodu.

Kontrapunktem do pomieszczeń pracowni, w których zastosowany rodzaj doświetlenia pomaga w twórczym skupieniu są zupełnie przeszklone ściany komunikacji otaczającej dziedziniec.

Korytarz- wirydarz, z którego dostępne są pracownie, przeznaczony dla perypatetyków, daje możliwość odmiennej, otwartej percepcji. Jest de facto częścią dziedzińca. Poza szkłem, będącym łącznikiem dziedzińca z wewnętrznym światem budynku oraz starej murowanej zabudowy z nową, zdecydowano się na użycie białego tynku jako podstawowego materiału wykończeniowego.

Biały, drobnoziarnisty tynk, położony na idealnie gładkich płytach cementowych kontrastuje z chropowatością ceglanego sąsiedztwa dając świadectwo procesu ekspansji (lecz nie aneksji) uczelni. Jednocześnie zastosowanie charakterystycznych świetlików oraz niestandardowych okien nadaje nowemu budynkowi cechujący cały kompleks przemysłowy charakter.

Wejście jak i wjazd do Wydziału Rzeźby zlokalizowano od ulicy Spokojnej w istniejącym murze (podobnie jak do innych budynków założenia). W związku z wyniesieniem parteru ponad poziom chodnika za murem przewidziano pochylnię dla niepełnosprawnych.

Z holu głównego drogi prowadzą do pracowni na piętrze (pracownie: złotnicza, foto i komputerowa), na kondygnacji zagłębionej (pracownie: odlewni, kamienia, drewna, rzeźby w architekturze, ceramiki oraz warsztat ślusarski i stolarski), gdzie zlokalizowano również garaż, do wirydarza (pracownie: medalierstwa, sztukatorska, podstaw projektowania przestrzennego, rysunku, rzeźby), na dziedziniec oraz do obecnego budynku Wydziału Rzeźby.

Dodatkowo budynek jak i dziedziniec dostępne są z części południowej założenia skąd mogą być obsługiwane dostawy.

Projekt przewiduje możliwość dalszego rozwoju założenia poprzez zastosowanie ślepej południowej ściany i możliwość kontynuacji wirydarza.

We wnętrzach przewidziano prostą i klarowną zasadę dotyczącą wykończeń. Wszystkie poziome płaszczyzny przewidziano jako naturalne betonowe powierzchnie (żelbetowe stropy z widocznymi belkami konstrukcyjnymi i konstrukcją świetlików oraz wytrzymałe i trwałe posadzki betonowe). Płaszczyzny pionowe są białe: ściany pracowni wykonane z nie otynkowanych, białych bloczków piaskowo cementowych o doskonałych parametrach fizycznych (termicznych, akustycznych). Pozostałe ściany tynkowane i malowane w kolorze białym (komunikacja) oraz wykończone białą ceramiką (pomieszczenia higieniczno sanitarne).

Konstrukcję nośną stanowi szkielet żelbetowy (w części podziemnej dodatkowo ściana szczelinowa).

Zastosowana siatka konstrukcyjna pozwala na dowolne kształtowanie potrzeb użytkowników. Dodatkowo w salach dostępnych z wirydarza zastosowano duże przesuwne drzwi umożliwiające łączenie pracowni np. w celach wystawienniczych.

Dziedziniec wykończono prostymi płytami betonowymi (materiał użyty zarówno jako posadzka w budynku projektowanym jak i w budynkach istniejących jako detal okien).

Całość kompozycji dopełnia zieleń w postaci trawnika na skłonie łączącym nowy dziedziniec z południową częścią działki, zielonej „wyspy” na betonowej posadzce, zielonego dachu nad częścią wschodnią oraz winobluszczu porastającego budynek istniejący.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl