konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej budynków mieszkalno-usługowych wraz z zagospodarowaniem terenu przy ul. Zegadłowicza
I nagroda

<<< powrót
  • 2074 Sylwia Sikora
Skład zespołu:
  • Sylwia Sikora  
  • Albert Olbrycht  
  •  
  • Marcin Sikora 
Zagospodarowanie terenu:

Na działce przy ul. Zegadłowicza w Sosnowcu nie znajdują się żadne obiekty kubaturowe. Sama działka usytuowana jest pomiędzy Szpitalem Miejskim od północy a kościołem od południa. W części wąskiej działki od strony ul. Zegadlowicza przewiduje się dojazd. Koncepcja przewiduje jeden budynek mieszkalny 5-cio klatkowy w I etapie. Zostawiono rezerwą terenu na ewentualny kolejny etap obejmujący drugi budynek. Formę architektoniczną budynku ukształtowano na planie litery „E”. Budynek posiada parking pod częścią budynku zagłębiony pod poziomem terenu; poziom posadzki parteru znajduje się na poziomie terenu. Budynek posiada pięć kondygnacji nadziemnych.
Forma budynków nawiązuje do architektury modernistycznej, o prosto ukształtowanej bryle tworzącej wewnętrzne dziedzińce z balkonami od strony jego wnętrza otwartego na południe działki.
Budynek usytuowano na części działki zbliżając go do wjazdu od ul. Zegadłowicza.
Wjazd do parkingu podziemnego w budynku znajduje się od strony północno-zachodniej, dojazd do parkingu na terenie został zaprojektowany równolegle do północnej ściany budynku
Śmietnik zaprojektowano jako odrębny obiekt przy północnej części działki, dostępny dla wszystkich mieszkańców.
Na terenie projektuje się zieleń wysoką przy miejscach postojowych w postaci szpalerów drzew, a na terenach wewnątrz osiedla – mieszaną.

Dane ogólne:
Inwestor: Miejski Zarząd Budynków Mieszkalnych TBS spółka z o.o. w Sosnowcu
Obiekt: Dom mieszkalny, wielorodzinny z funkcja usługową w parterze
Adres inwestycji: Sosnowiec ul. Zegadłowicza
Budynek zaprojektowano zgodnie z ogólnymi wytycznymi inwestora. Ideą funkcjonalną budynku jest rozdział funkcjonalny , części mieszkalnej i gospodarczej oraz miejsc postojowych które rozmieszczono na różnych poziomach. W podziemiu zaprojektowano miejsca postojowe i pomieszczenia techniczne, na poziomie parteru pomieszczenia o funkcji usługowej i mieszkalnej, pierwsze, drugiego, trzecie i czwarte piętro stanowią mieszkania. Budynek zaprojektowano jako pięcioklatkowy, z wewnętrznymi dziedzińcami od strony południowej.
Dla osób niepełnosprawnych zapewniono dostęp do budynku dźwigami w klatce NR 1,3,5 , a także odpowiednio przystosowane miejsce parkingowe w budynku i na terenie działki. Budynek zaprojektowano tak ,aby mogły z niego swobodnie korzystać osoby niepełnosprawne, sytuując poziom parteru na poziomie terenu. W budynku w klatce nr 1,3,5 znajdują się mieszkania przystosowane dla osób niepełnosprawnych . Windy obsługują wszystkie kondygnacje wraz z parkingiem. 13 mieszkań na parterze przeznaczono i przystosowano dla potrzeb osób niepełnosprawnych w klatkach z windami. Z klatek 1,3,5 dla potrzeb osób niepełnosprawnych lokale usługowe są dostępne z tych klatek od wewnątrz.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl