Konkurs na opracowanie idei projektu Alei Zdobywców Kosmosu w Olsztynie
I Nagroda

<<< powrót
  • Essentium
Skład zespołu:


Aleja ma się znajdować pomiędzy Olsztyńskim Planetarium a centrum biznesu Centaurus projektu Andrzeja Kapuścika (który zaprojektował m.in. SeaTowers. Samo centrum Centaurus jest interesujące jako odważna architektura pod względem formy jak i konstrukcji, natomiast ja i Kamila postanowiliśmy uzupełnić przestrzeń między Centaurusem a Planetarium formami odwołującymi się do elektroniki i układów scalonych (jako niezbędnik podboju kosmosu. Jak słusznie zauważono w niektórych publikacjach projektu inspirująca dla nas była scenografia z filmu Tron. Formy upamiętnienia kosmonautów jak i całych misji kosmicznych są wtopione w posadzkę tak, by przestrzeń tą można było wykorzystać do imprez okolicznościowych, co by było utrudnione w przypadku zastosowania dzielących przestrzeń form kubaturowych. Dodatkową atrakcją, i w naszej ocenie czyniącą Aleję jedyną w swoim rodzaju, są miraże optyczne zatopione w posadzce. Są to duże odpowiedniki pewnej prostej zabawki, której układ optyczny składający się z dwóch parabolicznych zwierciadeł daje iluzję projekcji obiektu ponad zabawką, podczas gdy sam obiekt jest w niej ukryty. Sama koncepcja upamiętnienia kosmonautów polega na tym by wzdłuż podświetlanych ledami ścieżek (inspirowanych obwodami drukowanymi układów scalonych) umieszczać tablice pamiątkowe, skupiając na danej ścieżce kosmonautów powiązanych tą samą misją, i całą taką ścieżkę zakończyć mirażem optycznym prezentującym maszynę związaną z daną misją (np projekcja lądownika księżycowego.


Uzasadnienie jury:

"Praca zawarła ideę Alei Zdobywców Kosmosu w jednolitej formie zarówno w warstwie intelektualnej jak w wyrazie architektonicznym. Autorzy pracy operując prostymi środkami uzyskali wyodrębnioną, atrakcyjną przestrzeń publiczną przy pełnym zachowaniu relacji z istniejącym i projektowanym otoczeniem. W pracy tej obiekt Planetarium nadal pozostaje głównym podmiotem przestrzeni Alei, a relacja z projektowaną zabudową jest neutralna lub stanowi "cytat" architektoniczny podkreślający spójność rozwiązania. Pozorna skromność zastosowanych środków wyrazu pozwoli w przyszłości wykorzystać przestrzeń Alei do różnorodnych form aktywności społecznej."

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl