Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno – budowlanej rewitalizacji Budynku Audytoryjnego na terenie Kampusu Centralnego dla Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie
II Nagroda

<<< powrót
  • OPEN architekci
Skład zespołu:
  • Przemysław Kokot  
  • Daniel Mermer  
  • Paweł Paradowski  
  •  
  • Łukasz Lautsch  
  • Kajetan Szeliński  
  • Sebastian Tabędzki  
  •  
  • http://www.openarchitekci.com/  

Podstawowym zadaniem pracy konkursowej jest reorganizacja funkcji Budynku Audytoryjnego, przywracająca po części jego pierwotne przeznaczenie przy jednoczesnym dopasowaniu jej do oczekiwań Zamawiającego i współczesnych wymogów technicznych. Niezwykle istotnym jest również spełnienie oczekiwań i zaleceń SKZ mówiących o zachowaniu charakteru „dawności” budynku.

Ze względu na wymogi techniczno instalacyjne wynikające z założonego programu funkcjonalnego, nie jest możliwe rzetelne odtworzenie ducha budynku, znanego z XIX wiecznych sztychów. To co możliwe i to co słuszne to kreacja nowego ducha, w którym NOWE wspiera STARE, STARE wchodzi w dialog z NOWYM. NOWE nie stara się dominować, kontrastować. STARE uznaje konieczność i równorzędność NOWEGO. Razem współtworzą miejsce będące poza czasem, o którym można powiedzieć, nie mijając się z prawdą: BUDYNEK HISTORYCZNY – ZABYTEK oraz NOWOCZESNY BUDYNEK AUDYTORYJNY UW.

Powyższe oczekiwania spełniono przede wszystkim poprzez:
- przywrócenie pierwotnego rozdziału funkcji w budynku w wyniku, którego komunikację pionową oraz pomieszczenia serwisowe zlokalizowano w skrzydłach północnym i południowym, uwalniając część środkową pod funkcje podstawowe.
- likwidację dobudówki mieszczącej obecnie klatkę schodową oraz oficyn, uzyskując oryginalny, klarowny i logiczny plan budynku.
- wymianę istniejących stropów i wprowadzenie nowych podpór ze szlachetnego betonu w celu uzyskania wymaganych rozpiętości i obciążeń.
- renowację fasady i dachu, utrzymując charakter „dawności” i patyny.
- uporządkowanie kominów wentylacyjnych na dachu (zgodnie z pierwotnym projektem) poprzez lokalizację elementów instalacyjnych w skrzydłach północnym i południowym.
- użycie naturalnych i szlachetnych materiałów wykończeniowych tj. stiuk, naturalne deski dębowe, wełna drzewna, groszkowany beton.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl