Konkurs na wykonanie koncepcji urbanistycznej i architektoniczno - przestrzennej Rewitalizacji Parku Miejskiego i Przebudowy Placu Niepodległości w Zakopanem
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • Pracownia Projektowa J.P. Woźny
Skład zespołu:
  • arch. Przemysław Woźny  
  • arch. Joanna Wystańska Woźny  
  • arch. Michał Szuniewicz  
  • arch. Adam Zieliński 
Zasady kompozycji


Podstawowe zasady przyjęte przez autorów koncepcji:

- uhonorowanie zastanego układu urbanistycznego z maksymalnym zachowaniem istniejących, wartościowych elementów tego układu,

- podzielenie terenu na obszary, każdy o indywidualnej funkcji,

- wzbogacenie każdej funkcji o elementy, które uatrakcyjnią teren dla mieszkańców,

- stworzenie możliwości etapowego wykonania rewitalizacji tego obszaru, każdy z elementów koncepcji może być oddzielnie realizowany.

Teren objęty konkursem został podzielony na 5 głównych funkcjonalnych obszarów, naturalnie wydzielonych potokiem lub ciągami pieszymi:

1. Plac Niepodległości
Zaproponowano powrót Pomnika Grunwaldzkiego na Plac Niepodległości. Pozwoli to nadać mu odpowiednią rangę i uzyskać znakomitą oprawę przy przeprowadzaniu wszelkich uroczystości (lokalnych, państwowych i kościelnych), festynów, targów, happeningów, wystaw oraz pokazów. Plac będzie więc spełniał funkcje reprezentacyjne, handlowe i rekreacyjne. Szczególnie ważne jest, że przeniesienie pomnika na Plac, pozwoli zapewnić bezpieczeństwo uczestnikom uroczystości i w prosty sposób oddzielić banderię konną od widzów. Plac zostanie wyłożony kostką brukową z charakterystycznym wzorem, tworząc elegancką płaszczyznę. Na obrzeżach placu zostaną dokomponowane drzewa podkreślające jego kształt przestrzenny. W północnej części zachowano miejsca parkingowe dla mieszkańców okolicznych posesji a w części zachodniej miejsca parkingowe dla obsługi budynku Biura Promocji. Po stronie południowej i zachodniej zostanie urządzony deptak. Ul. Gen. Galicy zostanie zakończona dwoma kaskadami wody, które nawiązują do płynącego pod nią potoku.

2. Teren kultury.
Składać się będzie z dwóch istniejących budynków; Tatrzańskiego Centrum Kultury i Sportu „Jutrzenka” oraz budynku dawnej Szkoły Muzycznej. Budynek ten powinien zostać odrestaurowany i przystosowany do potrzeb szeroko pojętej kultury. Kolejnym elementem będzie nowo zaprojektowany amfiteatr, który będzie wykorzystywany na widowiska plenerowe. W zależności od wielkości imprezy część miejsc będzie siedzących o pozostałe stojące, tarasowo schodzące w kierunku sceny. Scena będzie posiadała lekkie zadaszenie. Przed zmodernizowanym budynkiem dawnej Szkoły Muzycznej proponuje się utworzenie plenerowej galerii (rzeźby, miniatury budownictwa regionalnego). Od ul. Grunwaldzkiej, miedzy budynkami zaprojektowano parking oparty na dwóch istniejących wjazdach.

3. Sport
Teren sportu zaprojektowano w miejscu gdzie obecnie się znajduje. Oprócz dwóch pełnowymiarowych kortów z widownią zaprojektowano dwa małe korty dla dzieci, boisko do koszykówki i badmintona, skatepark oraz ściankę wspinaczkową. Uzupełnieniem tego programu będzie „zielona siłownia” i stoły do ping ponga. Teren będzie na stałe wydzielony i nadzorowany. Pawilon wejściowy na teren sportu będzie miejscem z którego będzie monitorowany cały teren a oprócz tego znajdzie w nim miejsce na wypożyczalnię sprzętu sportowego.

4. Rekreacja dla dzieci
We wschodniej części parku zaprojektowano wydzielony obszar rekreacji dla dzieci starszych i młodszych. Podzielony będzie na mniejsze części zielonym labiryntem wśród którego zostały rozmieszczone elementy zabawowe. W nawiązaniu do otoczenia zaprojektowano pagórek z którego w okresie letnim będzie spływał sztuczny potok, wzbogacający funkcję placu zabaw. Labirynt zaprojektowano ze strzyżonego żywopłotu. Część nawierzchni zostanie wykonana z granulatu gumowego z wypełniaczem sprężystym (nawierzchnia EPDM), które są bezpieczne dla dzieci i często stosowane na placach zabaw.

5. Środkowa część parku im. Józefa Piłsudskiego będzie wypełniona zielenią wysoką i intensywną niską, ze żwirowymi alejkami. Ta część parku będzie miała spacerowy charakter sprzyjający spokojnemu kontaktowi z naturą i refleksji.

Dopełnieniem tych wszystkich funkcji będą ogródki gastronomiczne, które zostały zaprojektowane na przedłużeniu istniejącej pergoli. Współczesne w formie, przeszklone pawilony (których przydział będzie koncesjonowany przez miasto) zostały połączone lekkim zadaszeniem z którego będą wyjścia na drewniane trapy, na których ustawiano stoliki z siedziskami, z widokiem na potok, park i Giewont.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl