Konkurs otwarty na opracowanie projektu koncepcyjnego Lubelskiego Centrum Konferencyjnego oraz siedziby Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • SPYRA Architekci
Skład zespołu:
  • arch. Paweł Gumuła  
  • arch. Wojciech Spyra  
  • arch. Sylwia Nowak  
  •  
  • Wizualizacje:  
  • stud. Karol Kozioł  
  •  
Wytyczne i analiza urbanistyczna


Przyjęte założenia urbanistyczne mają na celu stworzenie w tej części Śródmieścia Lublina kwartału tradycyjnej zabudowy pierzejowej o harmonijnej strukturze i współczesnej formie.

Elewacje biurowca Rupes, Centrum Kongresowego oraz Urzędu Marszałkowskiego, stanowiąc obudowę Alei Racławickich oraz wschodniej części tworzącego się Placu Teatralnego, posiadają formę i ukształtowanie detali urbanistycznych, takich jak kształt narożnika czy zwieńczenie górnej partii, wynikające z indywidualnej analizy i mające bezpośredni związek z charakterem architektury projektowanych budynków.

Uskokowy charakter elewacji obu budynków nadaje im lekkości oraz zmniejsza skalę. Ich wysokości wynikają z analizy kontekstu oraz wzajemnych relacji przestrzennych. Nawiązując do rzędnych gzymsów biurowca Rupes pierzeja od strony Alei Racławickich jest harmonijna i spójna, a od strony Teatru w Budowie i Domu Technika stanowi stopniowe i wyważone przejście wysokościowe.


Przestrzeń publiczna

Intencją projektanta jest wykreowanie przestrzeni publicznej otoczonej dostojnymi budynkami o spokojnej i wyważonej formie, budynkami o charakterze kojarzącym się z Lublinem i Lubelszczyzną, stanowiącymi oprawę Placu Teatralnego i współgrającymi ze zwycięskim projektem Teatru w Budowie.

Kondygnacja przyziemia Centrum Kongresowego oraz Urzędu Marszałkowskiego staje się częścią przestrzeni publicznej dzięki zaprojektowaniu podcieni wzdłuż elewacji oraz umieszczeniu tu funkcji recepcyjnych i integrujących, bezpośrednio za przeszkleniami od strony ulicy i placu.


Elewacje zewnętrzne

Centrum Kongresowe zostało zaprojektowane jako otwarte na zewnątrz, z elewacją o wielkich przeszkleniach dających bezpośredni kontakt z Placem Teatralnym oraz Ogrodem Saskim. Elewacja jest mocno światłocieniowa poprzez zastosowanie elementów kolumnady w okładzinie z piaskowca oraz detali żeliwnych o miękkiej, stylizowanej formie, umieszczonych pomiędzy filarami.

Elewacja Urzędu Marszałkowskiego z racji biurowej funkcji obiektu jest mniej otwarta. Posiada ciepły i przyjazny charakter dzięki zastosowaniu drewnianych żaluzji we wnętrzu pokoi biurowych w połączeniu z jasno kremowym odcieniem piaskowca na zewnątrz. Elewacja jest trójwymiarowa i zdyscyplinowana. Ostatnia kondygnacja jest mocno rozdrobniona i stanowi wyraźne zwieńczenie całej bryły.

Elewacje Centrum Kongresowego oraz Urzędu Marszałkowskiego nawiązują formą do klasycznych podziałów, są uporządkowane i silnie światłocieniowe. Ich ciepły „kazimiersko–lubelski” koloryt ma swoje źródło w lessowym charakterze miejsca, w którym zbudowano Lublin i wywodzi się z ciepłych barw lokalnego kredowego kamienia.

Dbałość o detal architektoniczny powoduje, że okładzina kamienna filarów zostanie wykonana w tradycyjny sposób- na mokro, z pełnymi fugami. Ornamenty znajdujące się pomiędzy filarami to żeliwne odlewy. Dzięki takim rozwiązaniom elewacja także w bliskim odbiorze będzie posiadała trwały, solidny, elegancki charakter, pozbawiony efektu tymczasowości.

Wnętrza


We wnętrzach obu budynków dominującym elementem są proste formy w odcieniach beżów i bieli. Zastosowane materiały to kamień kredowy na wybranych fragmentach ścian (odpowiednio impregnowany), białe płaszczyzny ścian oraz pełnych balustrad, mleczno białe płaszczyzny szklanych balustrad na antresolach oraz beżowe płaszczyzny posadzek w przestrzeniach ogólnych.

Delikatnym akcentem wnętrz są elementy wykonane z drewna egzotycznego - indywidualnie projektowane wbudowane siedziska, meble recepcyjne oraz mobilne barki. Wnętrza sal kongresowych zaprojektowano w drewnianych okładzinach akustycznych systemowych typu Gustafs, z zastosowaniem paneli pełnych oraz perforowanych.


Zagospodarowanie terenu

Wejścia do budynków Centrum Kongresowego oraz Urzędu Marszałkowskiego znajdują się od strony Placu Teatralnego i ulicy Grottgera. Główne wejścia zlokalizowano w północno-zachodnich narożnikach budynków. Wjazdy do garaży podziemnych znajdują się w narożnikach południowo-zachodnich. Połączenie obiektów stanowią lekkie, przeszklone łączniki. Zabudowa działek posiada wysoką intensywność, co wynika wprost z oczekiwań Zamawiającego.

Podjazd do budynku zarówno dla samochodów osobowych (taksówki, pojazdy VIP) jak i autokarów zlokalizowano od strony ulicy Grottgera. Tu znajdują się wydzielone miejsca postojowe wzduż ulicy.


Struktura funkcjonalna Centrum Kongresowego

Centrum Kongresowe to budynek otwarty na zewnątrz, mający bezpośredni i bliski kontakt z otoczeniem (Placem Teatralnym oraz Ogrodem Saskim). Jest to możliwe dzięki umieszczeniu przestrzeni otwartych wzdłuż w pełni przeszklonych elewacji. Jeśli chodzi o strukturę funkcjonalną budynek zaprojektowany jest w układzie wertykalnym, w prosty, logiczny i oszczędny powierzchniowo sposób.


Na poszczególnych kondygnacjach znajdują się:

parter
hol wejściowy (2 wejścia), informacja turystyczna, szatnia, kawiarnia, patio dolne, zaopatrzenie

I piętro
duża sala kongresowa z foyer, dostępna bezpośrednio z holu głównego

II piętro
średnia i mała sala kongresowa z foyer wystawowym

III piętro
otwarta przestrzeń wystawowa oraz sale spotkań

IV piętro
kawiarnia, część administracyjno-biurowa, patio górne oraz tarasy widokowe

-I piętro
centrum prasowe dostępne bezpośrednio z holu na parterze

-II piętro
parking i pomieszczenia techniczno-magazynowe

-III piętro
parking i pomieszczenia techniczno-magazynowe


Oprócz tego na kolejnych kondygnacjach oraz na antresolach piętra I i II znajdują się pomieszczenia pomocnicze i obsługujące sale konferencyjne i wystawowe. Częściowe wykorzystanie poziomu –1 dla potrzeb funkcji podstawowych związane jest z funkcjonalną zasadnością takiego rozwiązania oraz koniecznością zrealizowania programu użytkowego w ramach zadanej kubatury.

Komunikację pionową w budynku stanowią schody ruchome umieszczone wzdłuż elewacji od strony Ogrodu Saskiego oraz blok dwóch przeszklonych wind osobowych. Klatki schodowe ewakuacyjne umieszczono symetrycznie wzdłuż ściany szczytowej od strony biurowca Rupes.

Struktura funkcjonalna Urzędu Marszałkowskiego


Urząd Marszałkowski, w odróżnieniu od Centrum Kongresowego, zaprojektowano w sposób dośrodkowy, mocno integrujący jego użytkowników. Sercem obiektu jest wewnętrzne, słoneczne patio, w obrębie którego odbywa się główna komunikacja pionowa (schody i panoramiczne windy) oraz pozioma (galerie komunikacyjne). Taka struktura obiektu zapewnia przejrzystość funkcjonalną oraz otwartość urzędu wobec mieszkańców Lublina.


Na poszczególnych kondygnacjach znajdują się:

parter
hol wejściowy (2 wejścia), informacja, szatnia, patio integrujące, kancelaria, biura, zaopatrzenie

I piętro
gabinety, w tym gabinet Marszałka, biura, Zarząd Województwa

II piętro
gabinety i biura

III piętro
gabinety i biura

IV piętro
gabinety i biura

V piętro
gabinety i biura z tarasami

-I piętro
parking i pomieszczenia techniczno-magazynowe

-II piętro
parking i pomieszczenia techniczno-magazynowe

Struktura elewacji zewnętrznych pozwala na elastyczne kształtowanie przestrzeni biurowych wewnątrz obiektu, począwszy od pokoi 2 oraz 3 osobowych, poprzez gabinety dyrektorskie do przestrzeni otwartych typu „open-space”. Podstawowym modułem dla pokoju biurowego jest szerokość w osiach ścian działowych 1.6m. Daje to modularną możliwość kształtowania pokoi o szerokościach netto 3.1, 4.7, 6.3m itd. Podstawowa głębokość traktu biurowego to ok. 5.4m. Dzięki temu proporcje pomieszczeń biurowych są prawidłowe, a pokoje są przestrzenne i dobrze doświetlone.

Na każdej kondygnacji znajduje się wygodna sala konferencyjna z własnym zapleczem kuchennym umożliwiającym obsługę kateringową, o wysokości odpowiedniej dla dłuższych narad oraz prezentacji multimedialnych (ok. 5.5m netto).

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl